Linkuri accesibilitate

Hidroelectrica încearcă din nou să angajeze 280 de oameni. Media salariului net: 2.000 de euro


Bogdan Badea, este CEO la Hidroelectrica din anul 2017. Compania de stat este condusă de un directorat, format din cinci persoane, și de un Consiliu de Supraveghere, care aprobă sau nu deciziile propuse.
Bogdan Badea, este CEO la Hidroelectrica din anul 2017. Compania de stat este condusă de un directorat, format din cinci persoane, și de un Consiliu de Supraveghere, care aprobă sau nu deciziile propuse.

Pe 31 ianuarie, membrii Consiliului de Supraveghere vor vota din nou dacă sunt de acord cu schimbarea organigramei de la Hidroelectrica. Mandatul membrilor Consiliul de Supraveghere, cei care trebuie să aprobe angajările, expiră în februarie.

Cu cinci zile înainte de expirarea mandatelor membrilor Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica (5 februarie), aceștia trebuie să decidă dacă aprobă propunerea directorului Bogdan Badea a mări schema de personal a companiei de stat cu 280 de persoane.

UPDATE: Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica a aprobat solicitarea conducerii companiei de stat de a mări organigrama cu încă 280 de posturi.

Inițial, schimbarea organigramei trebuia aprobată înainte de Crăciun, așa cum a relatat Europa Liberă. Membrii Consiliului de Supraveghere au refuzat atunci să voteze propunerea lui Bogdan Badea.

Pe 31 ianuarie va fi organizată următoarea ședință a Consiliului de Supraveghere în care va supus la vot noua organigramă, așa cum ne-au transmis mai multe persoane din cadrul companiei.

Bogdan Buciu, purtătorul de cuvânt al Hidroelectrica, a refuzat să ne precizeze până la acest moment data în care se va organiza ședința.

În ultimele 40 de zile, Bogdan Bociu și Hidroelectrica nu au oferit niciun răspuns la cele trei solicitări trimise de Europa Liberă privind informații de interes public.

Noua organigrama Hidroelectrica
Noua organigrama Hidroelectrica

Purtătorul de cuvânt al Hidroelectrica, Bogdan Buciu, spune că angajările sunt necesare pentru că Hidroelectrica are probleme cu serviciul de distribuție a energiei către populație.

Facturile sunt trimise cu întârziere și de zece luni, așa cum reiese din plângerile clienților trimise la Autoritatea NaționaLă pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cu toate acestea, angajările se fac în alte departamente ale Hidroelectrica, cum ar fi cel de Investiții.

Salariul mediu: 3.500 de euro

În baza notei întocmite de directoratul Hidroelectrica, se propune înființarea a 280 de noi posturi. Dintre acestea, 180 sunt la sediul din București, acolo unde se află și conducerea executivă a societății de stat.

Pe lângă angajări, la sediul central din București ar urma să se realizeze și transferuri din sucursale. Astfel, aici ar ajunge să lucreze 726 de persoane față de 397 în acest moment.

Angajări se mai fac și la departamentul de furnizare a energiei pentru clienții casnici. Lista de angajări propuse mai cuprinde zeci de posturi de șefi servicii, experți, economiști, ingineri, juriști.

Cele 280 de posturi create costă 50,9 milioane de lei anual sau 10 milioane de euro. Asta înseamnă aproximativ 190.000 lei pe și 3.400 euro pe lună.

La un cost de 3.400 de euro pentru un loc de muncă, sumă în care sunt incluse și taxele, salariul mediu net este de 2.000 de euro pentru fiecare nou angajat, reiese din informațiile obținute de Europa Liberă.

Bogdan Badea nu ne-a răspuns la întrebările legate de inițiativa de schimbare a organigramei Hidroelectrica prin angajări și transferuri la sediul central București.

Conducerea Hidroelectrica

Compania de stat Hidroelectrica este condusă de un Directorat și de un Consiliu de Supraveghere. Acționarul majoritar al companiei de stat este Ministerul Energiei (cu 80%), iar restul revine Fondului Proprietatea. Membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere sunt selectați pentru un mandat de patru ani.

Membrii Consiliului de Supraveghere:

  • Ioana Andreea Lambru, președinte al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
  • Mihai Liviu Mihalache, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
  • Karoly Borbely, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
  • Cristian Nicolae Stoian, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
  • Carmen Radu, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
  • Cătălin Vlăduț Popescu, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.
  • Daniel Naftali, membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA.

Membrii Directoratului

  • Bogdan Nicolae Badea, președinte al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA - acesta este directorul general al companiei de stat din iunie 2017.
  • Marian Bratu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, este angajat din 2013 la compania de stat deținută de Ministerul Economiei, ocupând diverse funții de conducere.
  • Radu Cristian Pop, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, este un specialist în domeniul bancar.
  • Cristian Vlădoianu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, era în octombrie 2011 inspector la primăria Olguței Vasilescu, unde se ocupă de comunicare, spectacole, târguri și simpozioane.
  • Răzvan Ionuț Pataliu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, a fost director la o agenție BCR din Giurgiu, unde a lucrat timp de zece ani.

Propunere respinsă înainte Crăciun

Revenind la ședința din decembrie a Consiliului de Supraveghere (CS), membrii structurii de conducere au menționat în timpul ședinței că în baza planului de administrare aprobat nu pot vota pentru schimbarea organigramei în ideea de a mări personalul, așa cum ne-a explicat o persoană care a participat la ședința din decembrie.

Din raportările publice ale Hidroelectrica reiese că unele investiții nu au fost îndeplinite din cauza întârzierii licitațiilor și a lucrărilor aferente contractelor scoase la concurs.

Extras din nota de fundamentare pentru reorganizarea Hidroelectrica, propusă inițial în decembrie.
Extras din nota de fundamentare pentru reorganizarea Hidroelectrica, propusă inițial în decembrie.

Cel împuternicit să pună în aplicare acest plan de administrare este directorul general, Bogdan Badea. Și mandatul acestuia expiră în luna iunie.

Virgil Popescu, ministrul Economiei - minister care deține 80% din acțiunile Hidroelectrica, nu a avut nicio reacție critică la adresa conducerii asigurate de Bogdan Badea.

Dacă după anunțata rotativă a ministerelor din guvern dintre PSD și PNL, la conducerea ministerului de resort va veni, din luna mai, un social-democrat, Badea riscă să nu mai primească un nou mandat, spun surse politice. Marcel Ciolacu s-a arătat deseori nemulțumit de activitatea lui Virgil Popescu și a echipei acestuia.

Clauze de confidențialitate pe bani publici

După ce Europa Liberă a prezentat în luna decembrie date și documente despre dorința conducerii Hidroelectrica de a face sute de angajări, șefii companii au impus reguli noi angajaților. Aceștia nu mai au voie să discute cu presa sau cu alte persoane, instituții din afara companiei.

Astfel, Bogdan Badea s-a întâlnit la începutul anului cu sindicatul din Hidroelectrica și le-a impus un nou Regulament de ordine interioară în schimbul acceptului de a mări salariile în 2023, așa cum ne-a explicat un din membru al sindicatului.

Printr-un astfel de regulament nimeni nu mai are voie la opinie și nu mai are să discute cu presa, fără acceptul conducerii, pe motiv ca sunt date „confidențiale”.

Conducerea companiei nu ne-a răspuns la întrebările legate de aceste clauze și dacă aceste condiții respectă legislația avertizorului de integritate cerută.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG