Linkuri accesibilitate

Pacea din Libia | Antony Blinken s-a întâlnit cu liderii lumii la Berlin


Războiul civil de după moartea lui Muammar Gaddafi este cel de-al doilea cu care Libia se confruntă în ultimul deceniu. Primul a avut loc în 2011 și a dus la răsturnarea regimului dictatorului libian.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a participat miercuri la Berlin la o conferință organizată de Germania și Națiunile Unite pe tema rezolvării conflictului civil din Libia și a organizării de alegeri libere.

Conform spuselor lui Blinken, conferința a avut trei teme mari: organizarea de alegeri generale în Libia, în decembrie 2020, retragerea trupelor străine de pe teritoriul libian și consolidarea forțelor naționale de securitate.

Conferința este cea de-a doua organizată pe tema războiului din statul african. Într-o alta, organizată în ianuarie 2020, liderii mondiali au căzut de acord să respecte embargo-ul de arme impus Libiei și să împingă părțile implicate în conflict să ajungă la un acord de încetare al focului.

„Este important să fim aici, la Berlin, fiindcă această conferință reunește parteneri internaționali și libieni, deopotrivă, și consolidează sprijinul comunității internaționale în Libia spre organizarea de alegeri, susținerea încetării focului, scoaterea forțelor străine din țară și continuarea sprijinului comunității internaționale”, a declarat Blinken.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, într-o conferință alături de ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, în timpul vizitei sale la Memorialul Holocaustului de la Berlin, 24 iunie 2021.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, într-o conferință alături de ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, în timpul vizitei sale la Memorialul Holocaustului de la Berlin, 24 iunie 2021.

La conferință au participat politicieni din 17 țări, inclusiv miniștrii externi din state cheie, precum Egipt, Turcia, Tunisia, Algeria, Franța și Italia. Heiko Maas, ministrul de externe german, a declarat că această conferință marchează „o nouă fază” fiindcă aduce la masa de negocieri membrii ai Guvernului de tranziție libian.

Liderii mondiali par să fi făcut progrese cu privire la retragerea luptătorilor străini de pe teritoriul țării, una dintre prioritățile conferinței. Un comunicat final urmează să fie prezentat pe această temă, în schimb, Najla Mangoush, ministrul libian de externe, se arată încrezător că situația din Libia se va schimba înspre bine.

„Să sperăm că în următoarele zile, mercenarii [străini] din ambele tabere vor fi retrași”, declara acesta într-o conferință de presă.

Un oficial din Departamentul de Stat american susține că Turcia și Rusia, două state ce susțin tabere diferite în conflicul civil, vor coopera la retragerea a 300 de mercenari sirieni, implicați de-o parte și cealaltă a conflictului.

Maas crede, însă, că retragerea mercenarilor susținuți de către Turcia și Rusia nu se va întâmpla peste noapte, ci gradual.

Forțele de securitate libiene sunt antrenate, în prezent, de către statul turc.
Forțele de securitate libiene sunt antrenate, în prezent, de către statul turc.

Organizarea alegerilor generale în decembrie, este una dintre celelalte priorități ale conferinței. Națiunile Unite estimează că, în prezent, 20.000 de trupe străine și mercenari se află pe teritoriul libian. Această prezență, conform organizației mondiale, amenință organizarea liberă a alegerilor din decembrie.

„Cu totii credem într-o Libie suverană, stabilă, sigură, fără interferențe străine. Este ceea ce merită poporul libian”, a susținut Blinken într-o conferință de presă.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple, alegerile naționale trebuie să aibă loc în decembrie, ceea ce înseamnă că este nevoie de un acord urgent asupra problemelor constituționale și juridice care ar sta la baza acestor alegeri. Iar acordul de încetare al focului din 23 octombrie [2020] trebuie să fie pus în aplicare deplin, inclusiv prin retragerea tuturor forțelor străine din Libia”, a continuat el.

Richard Norland, trimisul special al SUA pentru Libia, explică de ce sunt necesare alegerile generale pentru sedimentarea procesului de pace și stabilitate din Libia.

„Unul dintre motivele pentru care alegerile sunt atât de importante este ca un [viitor] guvern libian pe deplin împuternicit [de votul electoratului], credibil și legitim să se poată adresa actorilor străini și să spună: ‘Este timpul să vă retrageți trupele’”, le-a spus acesta, luni, reporterilor.

De la dreapta la stânga, noul Prim-Ministru, Abdulhamid Dbeideh, alături de fostul șef al executivului de la Tripoli, Fayez al-Sarraj și Mohammed al-Menfi, președintele Consiliului Prezidențial Libian, în timpul ceremoniei de investitura a primului, 16 martie 2021.
De la dreapta la stânga, noul Prim-Ministru, Abdulhamid Dbeideh, alături de fostul șef al executivului de la Tripoli, Fayez al-Sarraj și Mohammed al-Menfi, președintele Consiliului Prezidențial Libian, în timpul ceremoniei de investitura a primului, 16 martie 2021.

Conflictul civil din Libia, explicat

În 2011, o răscoală civilă susținută de NATO a dus la răsturnarea regimului condus de colonelul dictator, Muammar Gaddafi, ucis ulterior in 2012. Regimul acestuia a fost înlocuit cu un proces de tranziție către democrație. Această tranziție, în schimb, a scăpat de sub control când mai multe miliții locale înarmate și-au format baze ale puterii lor locale și au organizat facțiuni politice rivale.

În conflictul civil din Libia, există tabere principale: tabăra reprezentată de guvernul de unitate națională, stabilit în februarie 2021 și condus de Prim-Ministrul Abdul Hamid Dbeideh și cea condusă de Khalifa Haftar, un comandant ce a stabilit un guvern paralel. Înainte de februarie 2021, ONU a mai încercat, fără succes, să medieze formarea unui guvern la Tripoli. Ambele părți sunt susținute de actori politici diferiți.

Tot miercuri, Blinken a atras atenția liderilor germani cu privire la proiectul Nord Stream 2, prin care Rusia va aproviziona Germania cu gaz. Alături de Maas, aceștia au căzut de acord că Germania trebuie să prevină Kremlinul prin a deveni o forță de șantaj a siguranței energetice din Europa.

Vizita Secretarului de Stat american în Europa va continua la Paris, unde se va întâlni cu președintele francez, Emmanuel Macron. Cei doi vor discuta despre consolidarea relațiilor transatlantice. Blinken va termina turul său european la Vatican, unde vor avea loc discuții cu privire la schimbările climatice și traficul internațional de persoane.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG