Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei a fost invitat de Joe Biden să viziteze Casa Albă


Președintele Ucrainei va efectua o vizită oficială la Casa Albă.
Președintele Ucrainei va efectua o vizită oficială la Casa Albă.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a invitat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski să viziteze Casa Albă în această vară. Liderul de la Washington vrea să își arate astfel suportul pentru țara est-europeană.

Biden a lansat invitația în timpul unui apel telefonic cu Zelenski de pe 7 iunie, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, într-o conferință de presă. A fost a doua discuție telefonică pe care cei doi lideri au avut-o de la momentul preluării funcției de către Biden, în ianuarie.

Într-un tweet postat după apel, Zelenski a spus că „așteaptă cu nerăbdare” vizita, pentru a discuta despre modalitățile de „extindere a cooperării strategice” între Statele Unite și Ucraina.

Zelenski și-a dorit o întâlnire la Biroului Oval încă de când a venit la putere, acum mai bine de doi ani. O vizită oficială la Washington ar putea îmbunătăți imaginea pe care fostul actor o are în Ucraina, unde sondajele arată că încrederea populației în el este în declin. De asemenea, vizita ar demonstra sprijinul pe care SUA îl acordă Ucrainei în fața agresiunii rusești, a declarat fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst.

Apelul dintre cei doi lideri fusese planificat înainte de călătoria președintelui SUA în Europa, care culminează cu o oprire la Geneva pentru o întâlnire față în față cu președintele rus Vladimir Putin, pe 16 iunie.

Conversația vine pe fondul unor anumite frustrări pe care cele două țări le au cu privire la relația bilaterală. Administrația de la Washington este nemulțumită de schimbările șefilor de la Naftogaz, compania energetică de stat ucraineană - care se află în centrul celor mai mari scandaluri de corupție din țară, precum și de progresul lent al reformei din Ucraina.

Kievul, pe de altă parte, și-a exprimat public dezamăgirea că Biden a ales să se întâlnească față în față mai întâi cu Putin. O altă nemulțumire a ucrainenilor este renunțarea de către SUA a eforturilor de a opri finalizarea Nord Stream 2, o conductă de gaze naturale susținută de Kremlin în Germania, care va priva Ucraina de miliarde de dolari.

Un alt motiv de frustrare este faptul că oficialii ucraineni nu au fost invitați la summitul NATO, care va avea loc pe 14 iunie la Bruxelles.

Ucraina depinde în mare măsură de sprijinul SUA pentru a contracara agresiunea Rusiei și vrea să se alăture alianței militare occidentale, în ciuda opoziției Kremlinului.

A doua invitație pentru Zelenski

La începutul acestui an, Rusia a adunat zeci de mii de soldați și armament de-a lungul graniței sale cu teritoriul ocupat al Crimeei.

Kievul a numit mobilizarea o încercare de intimidare, în condițiile în care negocierile de pace dintre cele dintre forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Kremlin din estul Ucrainei sunt blocate de mai multă vreme.

Zelenski i-a spus lui Biden că, în ciuda retragerii anunțate de Rusia a forțelor de la frontieră, există încă o „concentrare ridicată” de trupe și armament acolo, potrivit unui transcript al conversației telefonice dintre Biden și Zelenski, făcut public de partea ucraineană. Biroul lui Zelenski a mai arătat că Biden a subliniat „importanța sprijinirii” Ucrainei cu un plan de acțiune pentru aderarea la NATO și luarea în considerare a țării în timpul luării deciziilor NATO.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre conducta Nord Stream 2 și despre promisiunea lui Zelenski de a reduce influența politică a celor mai mari oameni de afaceri din țară. Statele Unite au cerut ani de zile Ucrainei să investigheze și să-i judece pe magnatii acuzați de corupție la scară largă.

Zelenski a fost invitat să viziteze Casa Albă și de către fostul președinte Donald Trump, la scurt timp după victoria sa din mai 2019.

Cu toate acestea, călătoria nu s-a concretizat deoarece Congresul a lansat proceduri de punere sub acuzare împotriva lui Trump în septembrie acel an. Fostul președinte american a fost acuzat că a încercat să-l preseze pe Zelenski să investigheze munca din Ucraina a fiului lui Biden, Hunter, care a lucrat în consiliul de administrație al unei companii de gaze naturale din Kiev.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG