Linkuri accesibilitate

1989: anul căderii comunismului în Europa de Est. 23 octombrie, ziua în care Ungaria a devenit, din Populară, Republică Democratică

41% dintre tinerii din România cred că „sistemul totalitar fără alegeri regulate este un sistem bun pentru țara noastră”, anunță sec un studiu Globsec 2024, finanțat de Uniunea Europeană și sprijinit de Bulgarian-Romanian Observatory for Online Media.

Deși proporția celor care agreează totalitarismul scade la nivelul întregii populații la 36%, semnalul e îngrijorător.

Corelat cu faptul că 81% dintre adulți - tineri și bătrâni deopotrivă - cred că „democrația ca sistem bazat pe egalitate, drepturile și libertățile omului, statul de drept este benefică pentru țara noastră”, adică opusul, pare limpede că pentru o mare parte din alegătorii români nu este clar deloc ce înseamnă democrație, drepturile omului, domnia legii și ce înseamnă totalitarism.

Istoria ultimului secol este însă dominată exact de conflictul major între democrațiile de tip occidental și sisteme totalitare. Răsărite pe ruinele Primului Război Mondial, pe dezastrul soldat cu sute de milioane de victime ale celui de-al Doilea Război Mondial și pe sacrificiile inimaginabile ale celor rămași dincoace de Cortina de Fier a Războiului Rece - lecțiile acestei sute de ani pot sluji drept pavăză împotriva unor catastrofe posibile în viitor.

În pofida semnelor rele - invazia Rusiei în Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, mutațiile profunde provocate de avalanșa de știri false pe social media - Europa Liberă crede că oamenii pot învața din greșeli, că nu ignoră trecutul și că, în situații critice, diferența vitală dintre bine și rău o face MEMORIA.

În acest an se împlinesc 35 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa. Nicăieri totalitarismele comuniste nu au venit la putere pașnic (nici măcar în Rusia). Comunismul a fost impus pretutindeni prin teroare și ocupație militară.

În momentul în care, după decenii de amenințări militare, la jumătatea anilor 80, liderul sovietic reformist Mihail Gorbaciov și-a anunțat colegii din Estul Europei că Moscova nu va mai interveni cu tancurile ca să îi sprijine să rămână la putere, toate aceste națiuni au găsit forța să se elibereze.

Au făcut-o într-un singur an - 1989. Unii pașnic, dacă la vârfurile partidului comunist respectiv au existat înțelepciune și deschidere spre reforme, alții - precum românii - violent.

Din fericire pentru ei și țara lor, maghiarii au găsit și-au negociat o cale treptată și pașnică de a trece de la controlul absolut al statului la pluralism și economie liberă.

Iată câteva imagini din acest parcurs, selectate de colegul nostru, Amos Chapple.

(Va urma).


Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG