Linkuri accesibilitate

Zaporojie | ONU, îngrijorată de accesul la apă a centralei nucleare controlată de ruși


Rafael Grossi, șeful Agenție Internaționale pentru Energie Atomică din cadrul ONU a efectuat o vizită de lucru la centrala de la Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa.

Autoritatea responsabilă de securitatea nucleară din cadrul ONU a transmis pe 16 iunie, după o vizită a șefului său la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, că nu este clar dacă apa din rezervorul barajului Kahovka mai poate fi pompată în centrală.

Există indicii că o cantitate de apă din rezervor rămâne disponibilă, dar nu este clar dacă nivelul este suficient de mare pentru a o pompa pentru a fi utilizată la centrală, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pe 16 iunie, într-un comunicat.

Pompele, care au fost în funcțiune ultima dată în urmă cu aproximativ o săptămână, ar putea fi înlocuite cu altele noi „care pot continua să aibă acces la apă la niveluri mai scăzute ale rezervoarelor”, a spus AIEA.

Rezervorul a fost o sursă principală de apă pentru răcirea celor șase reactoare și pentru umplerea iazurilor de la centrală înainte ca barajul de pe râul Nipru să se rupă săptămâna trecută. Kievul a acuzat Moscova că a exploatat barajul și că a provocat în mod deliberat distrugerea acestuia. Moscova neagă orice implicare și dă vina pe Ucraina.

Ruperea barajului a complicat și mai mult o situație deja dificilă la uzina Zaporojie ocupată de ruși, care a fost afectată în mod repetat de liniile electrice externe căzute, care sunt, de asemenea, vitale pentru asigurarea răcirii necesare pentru a preveni o topire nucleară.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a condus o delegație la fabrică pe 15 iunie și a emis o declarație detaliată o zi mai târziu.

„Ruperea barajului a provocat puncte vulnerabile din lanțul de alimentare cu apă al centralei și este nevoie de adaptarea întregului sistem la noua situație”, a spus el.

„Dar am putut vedea, de asemenea, că centrala ia măsuri concrete pentru a aborda aceste provocări, pentru a stabiliza situația și pentru a permite centralei să asigure suficientă apă de răcire și în viitor”.

Situația necesită o monitorizare atentă continuă, dar deocamdată este controlată și sunt în curs de implementare măsuri pentru a câștiga ceva timp pentru a pregăti opțiuni suplimentare de alimentare cu apă de rezervă, a adăugat Grossi.

Acesta a observat cum nivelul lacului de acumulare a scăzut de când barajul s-a rupt pe 6 iunie. El a putut vedea că iazul mare de răcire al centralei și diferitele canale de la sau din apropierea amplasamentului dețin rezerve suficiente pentru a furniza apă de răcire pe termen scurt și mediu în cazul în care rezervorul nu mai poate fi folosit, se spune în comunicat.

Apa din canalul de evacuare al centralei termice Zaporojie din apropiere alimentează în prezent iazurile centralei nucleare, care răcesc cele șase reactoare oprite și combustibilul uzat, a spus el.

Apa menține, de asemenea, un iaz separat de răcire plin. Împreună, canalul de evacuare și iazul mare de răcire pot furniza apă de răcire pentru câteva luni, cu condiția să rămână intacte, se arată în comunicat.

Oficialii uzinei l-au informat pe Grossi că poate fi pompată apă de răcire suplimentară dintr-un sistem de apă subterană și din puțuri de la fața locului, dar nu se știe încă dacă aceste puțuri pot furniza toată apa necesară.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG