Linkuri accesibilitate

Avertisment APCE: Partidele finanțează presa din bani publici, fără transparență. E deosebit de îngrijorător


De doi când de când a preluat oficial conducerea PSD, Marcel Ciolacu a refuzat constant să ofere orice informație despre contractele cu presa încheiate în timpul mandatului său. Imagine generică cu liderul PSD
De doi când de când a preluat oficial conducerea PSD, Marcel Ciolacu a refuzat constant să ofere orice informație despre contractele cu presa încheiate în timpul mandatului său. Imagine generică cu liderul PSD

Modul în care partidele din România utilizează banii publici pentru a încheia contracte cu presa a fost criticat de co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului European. Ei au cerut mai multă transparență și schimbarea legislației.

Co-raportorii Edite Estrela și Krista Baumane au fost la București între 4 și 5 iulie pentru a monitoriza obligațiile Românei față de Consiliul Europei.

Principala problemă identificată a fost legată de modul în care partidele politice din România folosesc banii publici pentru a „cumpăra tăcerea presei”.

Lipsa de transparență a fost remarcată, deoarece partidele plătesc anumite apariții pe diferite site-uri, fără a precizat natura exactă a serviciilor primite.

„Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre 'cumpărarea tăcerii' și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației”, au menționat coraportorii.

Marcel Ciolacu: Nu știu ce site-uri a plătit PSD din bani publici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

Potrivit acestora, legislația românească ar trebui modificată astfel încât regulile din timpul campaniilor electorale să se aplice mereu, iar toate contractele să fie făcute publice.

Europa Liberă a prezentat în mai multe articole felul în care partidele politice din România alocă din ce în ce mai mulți bani publici pentru a cumpăra știri în presă. În ultimele cinci luni, bugetul s-a dublat comparativ cu perioada similară a anului trecut.

PSD rămâne singurul partid care secretizează toate contractele și refuză să ofere vreo informație despre banii publici direcționați către presă. Președintele formațiunii, Marcel Ciolacu, a susținut că nu știe unde s-au dus 60 de milioane de lei de la PSD către presă, aruncând întreaga responsabilitate spre consultanți.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că președintele PSD a dat ordin ca toate contractele să nu fie date publicității, pentru a nu se afla sumele plătite.

Deși partidele au plătit în ultimele 17 luni peste 90 de milioane de lei pentru presă și propagandă, niciun articol nu a fost marcat cu vreun semn publicitar.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG