Mai multe organizații care reprezintă societatea civilă au semnalat public că SUMAL 2.0, aplicația dezvoltată de autorități, nu are cum să împiedice tăierile ilegale de pădure atât timp cât datele din program nu sunt accesibile publicului.
Astfel, doar autoritățile forestiere pot reclama și apoi tot reprezentanții acestora pot rezolva sesizările privind tăierile ilegale. Prin urmare, este puțin probabil să se limiteze corupția din acest domeniu.
Teoretic, acest sistem informatic, care promite o supraveghere digitală fără precedent a tuturor aspectelor lanțurilor de aprovizionare cu lemn, de la gestiune silvică la inventare, recoltare, transport și procesare, a intrat în funcțiune pe 31 ianuarie.
Dar, conform ONG-ului Environmental Investigation Agency (EIA), care investighează și face campanie împotriva infracțiunilor și abuzurilor de mediu, în loc să publice și aceste noi seturi de date, guvernul român a încetat să mai publice orice fel de informație. Mai mult, încă din vara lui 2020, organizații ca Declic, Greenpeace și Agent Green au cerut transparența sistemului.
Există un motiv întemeiat pentru care legislația românească obligă la transparență publică în privința informațiilor din sectorul forestier – e un instrument de combatere a corupției. În ciuda numeroaselor proteste masive ale românilor și a unei supravegheri exigente a UE, în 2020 România a fost clasată iarăși de Transparency International drept cea mai coruptă țară din UE, la egalitate cu Ungaria și Bulgaria.
SUMAL 2.0 înlocuiește Inspectorul Pădurii
Legislația românească obligă la transparență publică în privința unei mari varietăți de informații privind sectorul forestier. Înainte de activarea Sumal 2.0, guvernul publica date provenite din versiunea inițială a Sumal prin intermediul site-ului și aplicației Inspectorul Pădurii, care oferea populației date în timp real despre permisele de recoltare și transporturile de lemn; aplicația avea mii de utilizatori zilnici.
„Noul sistem nu e o baghetă magică ce va elimina toate problemele din industria lemnului, însă va reduce considerabil ocaziile de a se fura din pădurile noastre”, declara în ianuarie ministrul român al mediului, Tánczos Barna.
Autoritățile depistează 1% din tăierile ilegale
Greenpeace România a lansat, pe 30 octombrie 2019, o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități.
Principalele concluzii prezentate de Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei Greenpeace pentru păduri și biodiversitate, au evidențiat că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn care dispar anual fără acte din pădurile țării noastre.
În perioada 2008–2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane de metri cubi exploatați ilegal, conform Ordonanței de Urgență nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere, bazată pe datele statistice din Ciclul 1 al Inventarului Forestier Național. Al doilea ciclu al IFN, desfășurat în perioada 2013–2018, indică 20 milioane de metri cubi care dispar fără acte din pădurile României.
Ce ar ști să facă SUMAL 2.0
Conform comunicatelor Ministerului Mediului, noul sistem ar ajuta astfel operatorii economici – transportatori și procesatori:
- Se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice. Toate avizele și documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv în format digital;
- Va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră. Până acum, transportatorii erau obligați, lunar, să se prezinte la sediile județene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit. Prin SUMAL 2.0 acest proces se va realiza automat, fără să fie necesară deplasarea;
- Au fost eliminate registrele la depozite. Prin noul SUMAL, se realizează transferul automat al cantităților de la transportator.
Pentru ca toate modulele să fie funcționale la parametrii optimi, toți utilizatorii sistemului silvic trebuie să respecte pașii de utilizare a celui mai inovator sistem care descurajează tăierile ilegale de lemn și îmbunătățește activitatea angajaților.
Paşii de urmat pentru efectuarea corecta a transferului avizului de însoțire a mărfii de la emitent la transportator:
- Transportatorul activează funcția Bluetooth a dispozitivului mobil, accesează secţiunea „Preluarea aviz pentru transport” și apasă butonul „Preluare”;
- Emitentul va accesa secțiunea „Avize proprii”, selectează avizul, apasă butonul „Predă”, și selectează din lista dispozitivelor vizibile Bluetooth, dispozitivul transportatorului;
- Foarte important – pentru a găsi în listă dispozitivul conectat prin Bluetooth, se recomandă redenumirea numelui dispozitivului mobil cu denumirea transportatorului;
- După transferul avizului pe dispozitivul mobil al transportatorului, transportatorul efectuează cele 4 fotografii și apasă butonul „Start transport”;
- Recomandăm verificarea foarte bine a informaţiilor introduse deoarece operaţiunea de confirmare este ireversibilă!
- În cazul în care solicitantul a greșit adresa de email pe care a indicat-o pentru primirea credențialelor (respectiv a userului și a parolei), corectarea se va face doar de angajații gărzii forestiere din raza teritorială a solicitantului. Odată ce s-a primit userul și parola, nu se mai pot face modificări în câmpului utilizatorului.
- Foarte important: la momentul încărcării stocurilor, utilizatorii nu trebuie să finalizeze operațiunea până nu au introdus absolut toate stocurile aferente.
În situațiile în care activitatea se desfășoară în zone fără accesbilitatea GSM, pentru funcționarea corectă a aplicaţiilor mobile -android SUMAL 2.0 Avize şi SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligația de a apăsa butonul „Sincronizează” în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi.