Linkuri accesibilitate

Poliția din R. Moldova: Afaceristul Ilan Șor ar fi cheltuit aproape 40 milioane de dolari pentru a corupe alegătorii


Imagine publicată de Poliție de la una din percheziții efectuate la membrii rețelei lui Ilan Șor.
Imagine publicată de Poliție de la una din percheziții efectuate la membrii rețelei lui Ilan Șor.

Polițiștii din Republica Moldova spun că aproximativ un milion de transferuri de bani au ajuns, în ultimele două luni, în conturile a mii de moldoveni prin intermediul băncii PSB din Rusia. Poliția spune că banii, circa 39 milioane de dolari, au fost destinați coruperii alegătorilor în favoarea unei grupări conduse de Ilan Șor – un om de afaceri pro-rus, care a fugit din Republica Moldova.

Șeful Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, le-a spus joi, pe 24 octombrie, jurnaliștilor că polițiștii și procurorii au stabilit că procesul coruperii alegătorilor moldoveni a început cel puțin din luna aprilie.

Ancheta arată că, doar în septembrie, prin Promsviazbank – bancă din Federația Rusă – aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina, în R. Moldova au ajuns 15 milioane de dolari, iar în octombrie – 24 milioane.

Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, aceste sume au ajuns în conturile a 138.000 de moldoveni, care au fost identificați de autorități. Numărul real al celor mituiți de Șor este „chiar mai mare decât cel anunțat de șefa statului” pentru că transferurile la un singur cont erau destinate, de regulă, mai multor persoane – a mai spus șeful Poliției.

La aflarea rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie, președinta Maia Sandu a spus că R. Moldova s-a confruntat cu „un atac fără precedent asupra democrației”, iar „grupări criminale împreună cu forțe străine” au încercat să „cumpere 300.000 de voturi”.

Viorel Cernăuțeanu a atenționat că, odată ce acceptă mita electorală, cetățeanul „este atras în organizația criminală Șor”. Din acest motiv, el a îndemnat moldovenii implicați în schema lui Șor să „raționalizeze riscurile” și să colaboreze cu Poliția.

Șeful Poliției spune că până acum au fost descoperite în jur de 500 de persoane. Acestea au primit amenzi de până la 37.500 de lei pentru „corupere electorală pasivă”.

Polițiștii și procurorii continuă investigațiile. Pe 23 octombrie, polițiștii au organizat o nouă serie de percheziții în 19 raioane din țară, găsind plicuri cu bani destinate coruperii alegătorilor, susține Cernăuțeanu.

El a precizat că, în R. Moldova, continuă fenomenul coruperii alegătorilor prin două metode: cea prin intermediul transferurilor prin banca PSB și cea „simplă”, realizată prin curieri care plătesc fizic persoanele care-și vând votul.

Potrivit lui Cernăuțeanu, Poliția ar fi aflat că miercuri, 23 octombrie, „într-un raion din nordul R. Moldova au început să remunereze fizic” pentru votul din 20 octombrie, inclusiv pentru a „tatona terenul pentru cel de-al doilea tur” al prezidențialelor.

Știre preluată de la Europa Liberă Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG