Linkuri accesibilitate

Bugetul pleacă optimist din Guvern, în ciuda protestelor (VIDEO)


Protest la guvern
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Protest la guvern

În ședința de vineri a Guvernului, bugetul pe 2019 a fost în sfârșit aprobat de Executiv și urmează să fie trimis la Parlament pentru dezbatere.

După îndelungi negocieri coordonate de Liviu Dragnea și nemulțumiri exprimate inclusiv în sânul coaliției sau în interiorul diferitelor tabere din PSD, proiectul de buget a fost adoptat de Guvern. Ca să devină lege, trebuie adoptat de Parlament, unde se va verifica majoritatea aflată la putere, care a pierdut în ultima vreme mai mulți deputți și senatori.

Încă din zori, înainte de ședința Cabinetului Dăncilă, trei organizații civice de la Iași au protestat, cerând fonduri bugetare pentru A8 - autostrada Târgu Mureș, Iași Ungheni. Cu o lege specială adoptată în unanimitate în Legislativ, protestatarii s-au arătat neîncrezători că Executivul a alocat suficienți bani. Este vorba de proiectul de fezabilitate și de teama lor că se pierd fondurile europene care ar putea fi acordate construirii propriu-zise a autostrăzii.

În Piața Victoriei au venit și persoane cu dizabilități, cărora Guvernul nu le mai acordă bani anul acesta pentru însoțitorii de care depinde îngrijirea lor.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a precizat că bugetul pe 2019 are în vedere susținerea a trei piloni: sănătatea, educația și investițiile publice.

Mai mult, Viorica Dăncilă a dat asigurări că bugetul nu doar că va garanta finanțarea majorării pensiilor și salariilor, ci și bugete locale vor primi „o alocare record”.

Primarii marilor orașe, inclusiv primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, au criticat dur sumele acordate bugetelor locale precum și lipsa unor consultări de substanță cu aleșii locali.

De altfel, la ultima întâlnire dintre primari și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a avut loc joi, Gabriela Firea a spus că negocierile au eșuat și că „a fost o simulare de dialog”.

„Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari față de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Așadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale și cele de dezvoltare”, a anunțat, vineri, premierul Dăncilă.

Premierul a susținut că promisiunile legate de creșterea salariilor și pensiilor vor fi respectate, astfel că punctul de pensie va fi majorat cu 15% de la 1 septembrie (de la 1.100 de lei la 1.265 de lei), iar pensia minimă va crește cu 10% de la 640 de lei la 740 de lei.

De altfel, ministrul de Finanțe a precizat că bugetul de pensii este pe excedent: „A avut efect mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. Azi avem un plus de 2,0% din PIB”.

Bazat pe o creștere economică de 5,5% și pe un PIB de 1.022,5 miliarde de lei, bugetul a fost construit pe estimările Comisiei Naționale de Prognoză, însă este considerat foarte „optimist” de către economiști.

Mai mult, cele mai recente estimări ale Comisiei Europene arată că ritmul de creștere al României va fi, în 2019, de doar 3,8%, în timp ce inflația va ajunge la 3,3%. Comisia Europeană a luat în calcul și efectul taxei pe lăcomie care ar putea influența nivelul investițiilor în 2019.

Ministrul de Finanțe a precizat, vineri, că în ceea ce privește OUG 114, cunoscută și sub numele de taxa pe lăcomie, se poartă discuții cu fiecare sector în parte. Deși susține în continuare că măsurile prevăzute în această ordonanță de Guvern „sunt cele corecte”, Eugen Teodorovici lasă să se înțeleagă că ar putea face și concesii: „Nu aș vrea să anticipez o modificare. Legislația este modificabilă, dacă argumentele există".

De asemenea, în bugetul pe 2019, deficitul bugetar a fost stabilit la 2,5%, iar după cum a precizat șeful Finanțelor: „este important de precizat că este o scădere (...) Un deficit care poate fi menţinut dar este necesar un efort comun din parte Ministerului Finanțelor Publice şi a altora pentru a merge pe reformă şi a aduce banii alocaţi din buget exact în zonele cu nevoi”.

În legătură cu reducerea bugetelor pentru servicii, așa cum a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici a precizat că Guvernul a făcut o propunere de buget, care a fost discutată și în Consiliul Suprem de Apărarea Tării (CSAT), iar „dacă s-ar fi făcut această modificare de buget, atunci ar fi trebuit trecută prin CSAT. Acum vom vedea în Parlament, în comisii care vor fi propunerile şi vom vedea la vot final. Toţi care suntem în situaţie de acest tip, fără supărare, e vorba de banul public şi indiferent că e cheltuit pe apărare, pe servicii, atunci el trebuie cheltuit eficient”.

Proiectul bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale urmează să fie trimise la Parlament, pentru a intra în dezbatere și pentru aprobare.

Opoziția PNL și USR a anunțat că va depune mai multe amendamente la bugetul pe care-l consideră insuficient și nerealist. Liberalii, de pildă, au anunțat că vor modificarea sumei alocate de Cabinetul Dăncilă pentru finanțarea partidelor parlamentare, care este cu mult mai mare decât cea de anul trecut.

XS
SM
MD
LG