Linkuri accesibilitate

Ar face față România unui război comercial?


Economiile emergente sunt cele mai vulnerabile în fața SUA și Chinei.
Economiile emergente sunt cele mai vulnerabile în fața SUA și Chinei.

O analiză Bloomberg pe 21 de economii emergente arată că în cazul unui război comercial, Filipine și Egipt ar fi cele mai rezistente state, în timp ce Mexicul ar fi cel mai vulnerabil. România se situează pe locul 17, fiind printre cele mai vulnerabile țări.

România este una dintre economiile emergente cele mai vulnerabile la un eventual război comercial, fiind depășită doar de Chile, Africa de Sud, Croația și Mexic, într-o analiză Bloomberg, citată de Agerpres.

Clasamentul a fost realizat pe baza unor indicatori precum impactul războiului comercial (în funcţie de ponderea exporturilor spre SUA şi China, raportată la PIB-ul nominal), poziţiile de cont curent, ratingul suveran şi rezervele valutare.

Țările care se află pe primele poziţii în acest clasament, deci sunt mai puțin vulnerabile, au perspective robuste de creştere economică. Scorurile înregistrate de Filipine şi Egipt sunt mai mari, pentru că recentele vânzări de pe pieţele în curs de dezvoltare au lăsat activele lor relativ subevaluate. În schimb, Mexicul se confruntă cu ameninţarea unor noi tarife vamale din partea preşedintelui SUA, Donald Trump.

„Economiile care au fie o cerere internă solidă, mai mici expuneri comerciale pe China şi SUA sau cele cu mai multe restricţii pentru investitorii străini să acceseze pieţele sunt mai izolate. Este de înţeles de ce ţări precum Mexicul, care sunt mai vulnerabile la încetinirea economiei SUA, au un scor mai slab”, a declarat Satoru Matsumoto, manager la Asset Management One Co.

Preşedintele american Donald Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari. În replică, Ministerul chinez de Finanţe a informat că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare, cuprinse între 5% şi 25%, pentru un număr de 5.140 de produse americane, în valoare de 60 de miliarde dolari.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG