Linkuri accesibilitate

Secretarul general ONU: ar fi nevoie de anchetă independentă privind moartea a peste 100 de palestinieni, lângă tirurile cu ajutoare


Palestinieni la spitalul Al-Shifa din Gaza care plâng victime ale incidentului care a ucis peste 100 de persoane
Palestinieni la spitalul Al-Shifa din Gaza care plâng victime ale incidentului care a ucis peste 100 de persoane

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că uciderea a peste 100 de palestinieni care solicitau ajutor umanitar în Gaza ar trebui anchetă independent. Liderii occidentali se tem că incidentul va îngreuna negocierile și așa dificile privind încetarea focului în Gaza.

Antonio Guterres s-a declarat „șocat" de ultimul episod din războiul cu Israelul, în care autoritățile palestiniene spun că peste 30.000 de civili au fost uciși începând cu 7 octombrie.

Reacția vine și la puțin timp după ce Consiliul de Securitate al ONU a programat o reuniune de urgență cu ușile închise pentru a discuta incidentul.

O solicitare asemănătoare are și Franța care cere „o anchetă independentă” asupra circumstanțelor în care trupele israeliene au tras în mulțimea care aștepta ajutor umanitar

„Vom cere explicații și va trebui să existe o anchetă independentă pentru a determina ce s-a întâmplat. Franța spune lucrurilor pe nume. Acest lucru se aplică atunci când desemnăm Hamas drept grup terorist, dar trebuie, de asemenea, să spunem lucrurilor pe nume atunci când au loc atrocități în Gaza”, a spus Stéphane Séjourné, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, potrivit The Guardian.

De asemenea, președintele american Joe Biden a afirmat că tragedia va îngreuna negocierile în curs privind o încetare temporară a focului în războiul dintre Israel și Hamas.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, spune că incidentul din Gaza în care au murit peste 100 de palestinieni ar trebui investigat independent.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, spune că incidentul din Gaza în care au murit peste 100 de palestinieni ar trebui investigat independent.

În același timp, oficialii SUA spun că au solicitat Israelului să ofere răspunsuri legate de ceea ce s-a întâmplat la locul unde au murit civilii palestinieni.

„Mult prea mulți palestinieni nevinovați au fost uciși în cursul acestui conflict, nu doar astăzi, ci în ultimele aproape cinci luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Oficialul de la Washington a remarcat că situație umanitară de pe teren este „disperată” și a solicitat Israelului să „permită intrarea mai multor ajutoare în Gaza, prin cât mai multe puncte de acces și să permită distribuirea sigură și securizată a acestui ajutor în Gaza”, scrie CNN.

La rândul său, organizația medicală internațională MSF (Medici fără Frontiere) a declarat într-un comunicat că este „îngrozită” de eveniment și a cerut o încetare imediată și prelungită a focului în Gaza.

Carnagiul a avut loc joi dimineața, când un grup de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în vestul orașului Gaza.

Oamenii au înconjurat camioanele în care se aflau ajutoarele în momentul în care forțele israeliene au început să tragă, potrivit martorilor citați de CNN.

Un oficial israelian a declarat armata a tras asupra oamenilor din jurul camioanelor umanitare, pentru că mulțimea s-a apropiat de soldații israelieni într-o manieră periculoasă pentru trupe”.

CNN mai relatează, pe baza mărturiilor de la fața locului, că haosul și confuzia care au dus la moartea atâtor civili au început doar după ce forțele israeliene au deschis focul.

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte ca ministerul Sănătății din Gaza să anunțe că peste 30.000 de persoane, inclusiv 21.000 de copii și femei, au fost ucise în război de la începutul conflictului.

La bilanț se adaugă 7.000 de persoane date dispărute și 70.450 rănite.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG