Linkuri accesibilitate

Peste 100 de persoane în aşteptarea ajutorului umanitar, ucise într-un atac israelian în Gaza


Palestinienii se adună în timp ce așteaptă sosirea camioanelor care transportă saci cu făină, lângă un punct de control israelian, pe fondul conflictului în curs dintre Israel și Hamas, în orașul Gaza.
Palestinienii se adună în timp ce așteaptă sosirea camioanelor care transportă saci cu făină, lângă un punct de control israelian, pe fondul conflictului în curs dintre Israel și Hamas, în orașul Gaza.

Autorităţile sanitare din Fâşia Gaza au afirmat joi că un atac israelian asupra unor persoane care aşteptau ajutor umanitar în apropierea oraşului Gaza a provocat moartea a 104 palestinieni şi rănirea altor 280, în timp ce un spital din Gaza a anunţat că a primit 10 cadavre şi zeci de răniţi.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că nu are informaţii că această locaţie ar fi fost ţinta unui bombardament. Armata a anunţat mai târziu că zeci de persoane au fost rănite după ce s-au împins şi s-au călcat în picioare în momentul în care camioanele cu ajutor umanitar au sosit în nordul Gaza, relatează Reuters.

O sursă israeliană a declarat că trupele au deschis focul asupra „mai multor persoane" din mulţime care reprezentau o ameninţare pentru ele.

Biroul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat că acesta „a condamnat masacrul comis de armata de ocupaţie israeliană în această dimineaţă (joi) împotriva oamenilor care aşteptau camioanele cu ajutor la al-Nabulsi".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qidra, a declarat că incidentul s-a produs în sensul giratoriu al-Nabusi, la vest de oraşul Gaza, în partea de nord a enclavei palestiniene.

Echipele medicale nu au putut face faţă volumului şi severităţii rănilor suferite de zeci de persoane care au ajuns la spitalul al-Shifa, a mai spus Qidra.

Directorul spitalului Kamal Adwan din oraşul Gaza, Hussam Abu Safieyah, a declarat că spitalul a primit 10 cadavre şi zeci de pacienţi răniţi în urma incidentului din vestul oraşului.

„Nu ştim câţi mai sunt şi în alte spitale", a declarat Safieyah pentru Reuters prin telefon.

Hamas a avertizat într-un comunicat că incidentul ar putea duce la eşecul discuţiilor care vizează ajungerea la un acord privind un armistiţiu şi eliberarea ostaticilor.

„Negocierile conduse de conducerea mişcării (islamiste Hamas) nu sunt un proces deschis pe seama sângelui poporului nostru", a spus el, referindu-se la decesele de joi şi subliniind că Israelul ar fi responsabil pentru un eventul eşec al discuţiilor.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului acuză ambele părţi de crime de război

Joi, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului Volker Turk a afirmat că toate părţile implicate în conflictul dintre Israel şi Hamas au comis crime de război care trebuie anchetate, iar cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere, potrivit Reuters.

„Încălcări clare ale drepturilor internaţionale ale omului şi ale legislaţiei umanitare, inclusiv crime de război şi posibil alte infracţiuni conform legislaţiei internaţionale au fost comise de toate părţile", a spus Turk în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

Turk, care a prezentat un raport despre situaţia drepturilor omului în Gaza şi în Cisiordania ocupată de Israel, a arătat că oficiul pe care îl conduce a înregistrat „multe incidente care pot reprezenta crime de război ale forţelor israeliene”. El a adăugat că există şi indicii conform cărora israelienii au desfăşurat „atacuri la întâmplare şi disproporţionate" care încalcă legile internaţionale.

Israelul susţine că face tot ce este posibil pentru a reduce la minimum suferinţele civililor.

Înaltul comisar a prezentat şi încălcările legislaţiei umanitare comise de grupările înarmate palestiniene: lansarea de proiectile la întâmplare asupra sudului Israelului şi luarea de ostatici.

Luna trecută, Curtea Internaţională de Justiţie (CJI) de la Haga a ordonat Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor şi să facă eforturi mai mari în sprijinul civililor, însă nu a cerut şi încetarea focului.

Turk a mai declarat că perspectiva unui asalt terestru al forţelor israeliene asupra oraşului Rafah de la frontiera de sud a Fâşiei Gaza, unde sunt înghesuiţi conform estimărilor circa 1,5 milioane de refugiaţi din calea luptelor, "ar duce coşmarul impus locuitorilor din Gaza la o dimensiune nouă, distopică".

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG