Linkuri accesibilitate

Întâlnire la Riad, în Arabia Saudită, între secretarul american de stat, Marco Rubio, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

SUA și Rusia au făcut „primul pas” pentru a încheia războiul din Ucraina. Principalele concluzii ale discuțiilor din Arabia Saudită

Informații esențiale

15:50 18.2.2025

Ce am aflat în urma discuțiilor cu miză mare dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită

Oficiali americani și ruși de rang înalt au încheiat marți, în Arabia Saudită, primele lor discuții privind încetarea războiului din Ucraina. Moscova a transmis noi cereri pentru organizarea unor discuții ample privind încheierea conflictului de aproape trei ani.

Întâlnirea de aproape cinci ore de la Riad face parte dintr-un efort diplomatic major al Statelor Unite pentru a pune capăt războiului.

Ea a fost prezentată de oficialii americani ca o discuție exploratorie, care ar putea deschide calea pentru o posibilă întâlnire în persoană între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin.

După încheierea discuțiilor din capitala saudită, oficialii ruși au declarat reporterilor că discuțiile au fost un prim pas binevenit. Consilierul principal pentru politică externă al Rusiei, Iuri Ușakov, care a făcut parte din delegația țării, a declarat că întâlnirea „a decurs bine”.

Articolul integral, mai jos:

14:56 18.2.2025

Departamentul de Stat: SUA și Rusia sunt de acord să înceapă demersurile pentru pace în Ucraina

Imagine din timpul reluării discuțiilor SUA-Rusia, după o scurtă pauză, 18 februarie 2025.
Imagine din timpul reluării discuțiilor SUA-Rusia, după o scurtă pauză, 18 februarie 2025.

Statele Unite și Rusia au convenit marți să abordeze problemele „iritante” ale relației lor și să înceapă să lucreze la o cale de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat Departamentul de Stat, precizând că efortul se află în stadiu incipient.

„Un apel telefonic urmat de o întâlnire nu este suficient pentru a stabili o pace durabilă”, a declarat Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a departamentului, după întâlnirile din Arabia Saudită.

„Președintele Trump vrea să oprească crimele; Statele Unite doresc pacea și își folosesc puterea în lume pentru a aduce țările împreună. Președintele Trump este singurul lider din lume care poate convinge Ucraina și Rusia să fie de acord cu acest lucru”, a mai spus Tammy Bruce.

Într-un briefing, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că la Riad a fost făcut „primul pas” dintr-o călătorie lungă și dificilă pentru a pune capăt războiului din Ucraina, iar o următoare reuniune la nivel înalt cu participarea Kievului și a Europei face parte din planul de soluționare a războiului.

Potrivit unui comunicat furnizat de Departamentul de Stat, SUA și Rusia au convenit:

  • Să instituie un mecanism de consultare pentru a aborda problemele care afectează relația bilaterală, cu obiectivul de a lua măsurile necesare „pentru a normaliza funcționarea misiunilor noastre diplomatice”.
  • Să desemneze echipele la nivel înalt pentru a începe „să lucrăm la o cale de a pune capăt conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, într-un mod care să fie durabil, sustenabil și acceptabil pentru toate părțile”.
  • Să pună bazele unei cooperări viitoare în chestiuni de interes geopolitic reciproc și în ceea ce privește oportunitățile economice și „de investiții istorice care vor rezulta în urma încheierii cu succes a conflictului din Ucraina”.
  • Să rămână angajate pentru a se asigura că procesul avansează într-un mod „oportun și productiv”.

Mike Waltz, consilierul SUA pentru securitate națională, a afirmat într-un briefing că „trebuie să se pună capăt permanent războiului din Ucraina”. „Vor exista discuții privind teritoriul și garanțiile de securitate”.

În plus, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că SUA și Rusia au convenit să restabilească personalul ambasadelor lor și să creeze o echipă la nivel înalt pentru a promova cooperarea economică, pe lângă negocierea păcii din Ucraina.

Totodată, oficialii americani au declarat că nu a fost stabilită o dată pentru un summit între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin.

Moscova: Vor fi evaluate propunerile specifice pe această temă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că cele două părți au convenit să formeze un proces pentru soluționarea conflictului din Ucraina, să numească emisari „cât mai curând posibil” și să elimine „barierele pentru misiunile diplomatice”.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat într-un briefing că Rusia recunoaște angajamentul noii administrații americane de a aborda provocările din relațiile ruso-americane și de a soluționa criza ucraineană.

„Putem observa dorința noii administrații [americane] de a se angaja în discuții substanțiale cu privire la numeroasele probleme care s-au acumulat în relațiile bilaterale și, de fapt, pe scena globală, inclusiv situația din Ucraina”, a spus ea.

Zaharova a mai susținut că Moscova urmărește îndeaproape declarațiile Washingtonului cu privire la soluționarea crizei. „Vor fi evaluate propunerile specifice pe această temă”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

14:40 18.2.2025

Discuțiile dintre SUA și Rusia s-au încheiat

Consilierul de politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ushakov, și ceilalți membri ai delegațiilor ruso-americane, la Riad, Arabia Saudită, 18 februarie 2025. Fotografie furnizată de MAE rus.
Consilierul de politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ushakov, și ceilalți membri ai delegațiilor ruso-americane, la Riad, Arabia Saudită, 18 februarie 2025. Fotografie furnizată de MAE rus.

Delegațiile Statelor Unite și Rusiei au declarat că au încheiat discuțiile de marți, după circa patru ore și jumătate.

Aflat la Riad, negociatorul rus Iuri Ușakov a declarat că au fost discutate condițiile pentru o întâlnire între Donald Trump și Vladimir Putin, dar că este puțin probabil ca aceasta să aibă loc săptămâna viitoare, potrivit agenției de presă Ifax, citată de Reuters.

Oficialii americani și ruși s-au întâlnit la Riad pentru primele lor discuții privind încetarea războiului din Ucraina, la care Kievul și aliații săi europeni nu au fost invitați.

Ucraina spune că niciun acord de pace nu poate fi încheiat în numele său. „Noi, ca țară suverană, pur și simplu nu vom fi în măsură să acceptăm niciun acord fără noi”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, săptămâna trecută.

În aceste discuții, Moscova a ridicat o nouă cerere ca NATO să-și retragă oficial o promisiune de aderare pe care a făcut-o Ucrainei în 2008, însă care a fost făcută fără un plan concret privind aderarea.

Discuțiile din capitala saudită au subliniat ritmul rapid al eforturilor SUA de a pune capăt conflictului, la mai puțin de o lună după ce Donald Trump și-a preluat mandatul și la șase zile după ce a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin.

13:37 18.2.2025

Rusia spune că NATO trebuie să renunțe la „promisiunea” din 2008 față de Ucraina

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, la Palatul Diriyah din Riad, Arabia Saudită, 18 februarie 2025.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, la Palatul Diriyah din Riad, Arabia Saudită, 18 februarie 2025.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că, din punctul de vedere al Moscovei, aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă.

Un simplu refuz de a accepta Ucraina în NATO nu este suficient pentru Rusia, iar Alianța Nord-Atlantică ar trebui să renunțe la promisiunea făcută la summitul de la București din 2008, conform căreia Ucraina va deveni în cele din urmă membru al organizației.

Ce prevedea Declararația NATO din 2008 cu privire la Ucraina

La summitul de la București din aprilie 2008, NATO a declarat că atât Ucraina, cât și Georgia vor adera la alianță, dar nu le-a oferit niciun plan cu privire la aderare.

„NATO salută aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei de a deveni membre ale NATO. Am convenit astăzi că aceste țări vor deveni membre ale NATO. Ambele națiuni au adus contribuții valoroase la operațiunile Alianței.

Salutăm reformele democratice din Ucraina și Georgia și așteptăm cu interes alegerile parlamentare libere și corecte din Georgia din luna mai.

MAP (planul de acțiune pentru membri, n.r.) este următorul pas pentru Ucraina și Georgia pe drumul lor direct către aderare.

Astăzi clarificăm faptul că sprijinim cererile acestor țări pentru MAP. Prin urmare, vom începe acum o perioadă de angajament intensiv cu ambele țări la un nivel politic înalt pentru a aborda chestiunile încă nesoluționate referitoare la cererile lor de participare la MAP.

Am solicitat miniștrilor de externe să facă o primă evaluare a progreselor la reuniunea lor din decembrie 2008. Miniștrii de externe au autoritatea de a decide cu privire la cererile de acordare a MAP pentru Ucraina și Georgia.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG