Acțiunile companiilor europene din domeniul apărării cresc în continuare
Acțiunile europene din domeniul apărării continuă să crească marți, pe fondul perspectivei unei creșteri a cheltuielilor militare.
Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,2%, ajungând la un record de 555,42 puncte, iar indicele aerospațial și de apărare a urcat cu 1%, transmite Reuters.
Compania italiană Leonardo a crescut marți cu 1,4%, compania suedeză Saab cu 1% și compania britanică BAE Systems cu 0,5%. Compania germană Rheinmetall a crescut cu 0,2%, în timp ce Thyssenkrupp, care a urcat cu aproape 20% luni, a urcat marți cu 2,7%.
Sectorul a crescut luni cu 4,6%, cea mai mare creștere înregistrată într-o singură zi de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarase anterior că va propune exceptarea apărării de la limitele UE privind cheltuielile guvernamentale.
Kremlinul afirmă că Ucraina are „dreptul” să adere la UE, dar nu și la NATO
Reprezentanții Kremlinului au declarat marți că Ucraina are „dreptul suveran” de a adera la Uniunea Europeană, dar se opune aderării Kievului la NATO.
„În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, este dreptul suveran al oricărei țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.
„Dar este complet diferit atunci când vine vorba de probleme de securitate și alianțe militare. Aici avem o abordare diferită care este bine cunoscută”, a adăugat Peskov.
Ursula von der Leyen: UE este pregătită să colaboreze cu SUA la negocierile de pace din Ucraina
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus marți emisarului președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, că Europa dorește să colaboreze cu SUA în ceea ce privește discuțiile menite să pună capăt războiului din Ucraina.
„Dorim să fim parteneri cu SUA pentru a obține o pace justă și durabilă pentru Ucraina”, a declarat șefa Comisiei Europene, într-o postare pe platforma de socializare X, după întâlnirea cu Kellogg la Bruxelles.
„Din punct de vedere financiar și militar, Europa a adus mai mult la masă decât oricine altcineva. Și vom face și mai mult”, a adăugat ea.
Întâlnirea celor doi a avut loc în timp ce oficiali americani și ruși s-au întâlnit la Riad pentru discuțiile la cel mai înalt nivel de până acum privind încheierea războiului din Ucraina, care pe 24 februarie urmează să intre în al patrulea an.
Ulterior, biroul de presă al șefei CE a menționat într-un comunicat că, în timpul întâlnirii cu Kellogg, a reiterat că „orice rezoluție trebuie să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, susținută de garanții de securitate puternice”.
Ea a subliniat, de asemenea, planurile Europei „de a crește producția și cheltuielile de apărare, consolidând atât capacitățile militare europene, cât și pe cele ucrainene”.
Președintele Consiliului UE: Pacea nu poate fi o simplă încetare a focului
„Pacea nu poate fi o simplă încetare a focului - avem nevoie de un acord care să asigure o pace globală, justă și durabilă în Ucraina și securitatea în Europa”, a declarat Antonio Costa, după o discuție purtată marți cu generalul în retragere Keith Kellogg, trimisul special numit de Casa Albă pentru a negocia o înțelegere a războiului.
„Ucraina poate conta pe Europa. Suntem pregătiți să continuăm să colaborăm constructiv cu SUA pentru a asigura pacea și securitatea”, a adăugat președintele Consiliului UE.