După summitul de urgență convocat la Paris de președintele Franței, Emmanuel Macron, liderii europeni au declarat că doresc să ofere garanții de securitate Ucrainei. Ei au avertizat însă că nivelul acestor garanții depinde și de participarea SUA. Summitul a avut loc cu o zi înainte de discuțiilor dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită.
„Aceasta este punctul meu de vedere la întâlnirea de astăzi de la Paris. Europa este pregătită și dispusă să facă un pas înainte”, a scris Secretarul General NATO, Mark Rutte, pe rețeaua X.
În același timp, un oficial UE anonim a declarat pentru Reuters că dorința liderilor europeni de a oferi garanții de securitate se bazează în mare parte pe ceea ce Washingtonul ar fi pregătit să ofere.
„Suntem gata să oferim garanții de securitate - cu modalități care urmează să fie examinate cu fiecare parte - în funcție de nivelul de sprijin american”, a spus oficialul.
Președintele francez Emmanuel Macron, care a găzduit evenimentul, a spus că liderii caută „o pace puternică și durabilă în Ucraina”.
El a mai spus că, după summit, a discutat atât cu președintele SUA, Donald Trump, cât și cu cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Rusia trebuie să pună capăt agresiunii sale, iar acest lucru trebuie să fie însoțit de garanții de securitate puternice și credibile pentru ucraineni”, a spus președintele Franței.
Volodimir Zelenski a declarat pe X că a avut o „conversație lungă” cu Macron, care i-a transmis informații despre discuțiile sale cu colegii lideri europeni și alții.
„Împărtășim o viziune comună: garanțiile de securitate trebuie să fie robuste și fiabile”, a scris Zelenski.
Rusia trebuie să pună capăt agresiunii sale.Emmanuel Macron
„Orice altă decizie fără astfel de garanții – cum ar fi o încetare a focului fragilă – ar servi doar ca o altă înșelăciune din partea Rusiei și un preludiu la un nou război rusesc împotriva Ucrainei sau a altor națiuni europene”, a adăugat Zelenski.
De cealaltă parte, un oficial de la Casa Albă a declarat că Emmanuel Macron a vorbit cu președintele american Donald Trump.
Ar fi fost un apel „prietenos” care a durat 30 și a abordat războiul din Ucraina, întâlnirea de la Paris și discuțiile SUA - Rusia din Arabia Saudită, la care nu vor participa reprezentanți europeni sau ucraineni.
Anunțul discuțiilor bilaterale din Arabia Saudită a tulburat relațiile dintre SUA și Europa, pe fondul îngrijorării că Washingtonul ar putea ajunge la un acord cu Moscova în contradicție cu interesele de securitate ucrainene și europene.
Oficialii americani au încercat să atenueze aceste îngrijorări, spunând că Ucraina și Europa vor juca un rol în orice acord final de pace.
Ideea de a trimite forțe europene de menținere a păcii în Ucraina în urma unui armistițiu a trecut în prim-plan în urma remarcilor premierului britanic Kier Starmer.
Vorbind reporterilor la Paris pe 17 februarie, Starmer a spus că este „pregătit să ia în considerare angajarea forțelor britanice pe teren alături de altele, dacă există un acord de pace durabil”.
Starmer a avertizat că este încă prea devreme pentru hotărâri concrete.
Premierul britanic a adăugat că trebuie să existe un mecanism de protecție din partea SUA, deoarece o garanție de securitate a SUA este singura modalitate de a descuraja în mod eficient Rusia să atace din nou Ucraina.
După întâlnirea de la Paris, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că discuțiile privind trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina sunt „complet premature” și „extrem de nepotrivite” în condițiile în care războiul este încă în desfășurare.
Scholz a adăugat că, în opinia sa, nu ar trebui să existe nicio divizare între Europa și Statele Unite în ceea ce privește responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei.
„NATO se bazează pe faptul că acționăm întotdeauna împreună și împărțim riscurile, asigurându-ne astfel securitatea. Acest lucru nu trebuie pus sub semnul întrebării", a spus Scholz, care a adăugat că un acord de pace stabil poate fi obținut numai cu consimțământul Kievului.
Săptămâna trecută, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat la o întâlnire a aliaților militari ai Ucrainei la Bruxelles că Washingtonul nu va desfășura trupe în Ucraina în niciun acord de pace convenit și că aderarea Ucrainei la NATO nu este văzută de Casa Albă ca parte a soluției la conflict.
Nu toate națiunile europene sunt dornice să ofere asistență suplimentară Ucrainei. Este exemplul Ungariei care a menținut legături strânse cu Rusia chiar și după invazia din Ucraina.
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kazahstan, a criticat summitul de la Paris, numindu-l o adunare de „politicieni europeni frustrați”.
El a repetat acuzațiile făcute adesea de oficialii ruși care susțin că liderii europeni caută să prelungească războiul.
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AP și dpa.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.