Linkuri accesibilitate

Arafat, despre protestatarii din Piața Victoriei: Nu le doresc să afle ce înseamnă COVID-19


Secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență
Secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune despre cei care au protestat vineri în Piața Victoriei împotriva așa-zisei conspirații a coronavirusului că se comportă astfel tocmai pentru că nu au fost infectați, grație măsurilor luate de autorități.

„Astfel de acțiuni sunt riscante pentru societate (...). Sunt oameni care s-au lăsat influențați de cei care se declară împotriva vaccinurilor și militează pentru imunizare naturală, dar fac asta tocmai pentru că sunt sănătoși și nu au fost infectați datorită măsurilor impuse de autorități”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, într-un interviu acordat pentru Europa FM.

Pentru Arafat, „știrea zilei” este dată de faptul că există coronavirus și încă unul periculos. El a spus că nu le dorește celor care pun la îndoială existența virusului și consideră realitatea combaterii pandemiei o conspirație să afle pe cont propriu „cum este cu Covid-19”.

„Au apărut astfel de demonstranți și în Germania și în alte părți. Oameni care s-au ghidat după rețelele de socializare, după manipulare și dezinformare. După oameni care veneau și ziceau că ei pot dovedi că e o conspirație mondială și nu există virus. Din păcate, știrea zilei este că există virus, că este periculos și că dacă ne jucăm cu această situație, se întoarce împotriva noastră. Tot ce am muncit împreună o să pierdem în următoarea perioadă și mai ales la toamnă, dacă nu respectăm regulile. Eu nu doresc vreunuia să ajungă să testeze cum este cu Covid-19. Sau să aibă vreun apropiat care să pățească treaba asta. Abia atunci o să înțeleagă că nu este de glumit. Ei fac pentru că toată lumea se simte protejată și sănătoasă. De ce vrem să ne testăm rezistența până la ultimul moment, să vedem apoi că am pățit-o?”, s-a întrebat retoric Raed Arafat.

Câteva sute de persoane, adepte ale teoriei conspiraționiste și care neagă existența coronavirusului, s-au adunat în Piața Victoriei, într-un protest „anti-dictatură”, cu încălcarea tuturor regulilor de protecție împotriva virusului. Protestul este susținut de personaje promovate de propaganda rusă.

Sute de oameni s-au adunat vineri în Piața Victoriei într-un protest organizat pe Facebook, sub titlul „În stradă, pentru adevăr, libertate și pedepsirea infractorilor”, pentru a nega existența epidemiei de coronavirus și a cere Guvernului socoteală cu privire la măsurile impuse împotriva Covid-19. Protestatarii sunt mobilizați de persoane promovate de propaganda Kremlinului și sfidează orice măsuri de protecție: încalcă distanța de 1,5 metri cerută de legislație, nu poartă măști de protecție, se îmbrățișează și socializează în grupuri mari. Unii sunt îmbrăcați în haine populare, alții în sutane preoțești și promovează mesaje conspiraționiste.

„Jos dictatura!”, „Demisia!”, „Noi suntem poporul!”, Libertate!”, „România, trezește-te”, „Suntem oameni, suntem frați, nu ne vom lăsa cipați!” sunt mesaje care s-au strigat vineri în Piața Victoriei.​

XS
SM
MD
LG