Linkuri accesibilitate

Piața Victoriei, protest care contestă existența cazurilor de coronavirus. Se cere pedepsirea celor care au instituit starea de urgență


Câteva sute de persoane, adepte ale teoriei conspiraționiste și care neagă existența coronavirusului, s-au adunat în Piața Victoriei, într-un protest „anti-dictatură”, cu încălcarea tuturor regulilor de protecție împotriva virusului. Protestul este susținut de personaje promovate de propaganda rusă.

Sute de oameni s-au adunat vineri în Piața Victoriei într-un protest organizat pe Facebook, sub titlul „În stradă, pentru adevăr, libertate și pedepsirea infractorilor”, pentru a nega existența epidemiei de coronavirus și a cere Guvernului socoteală cu privire la măsurile impuse împotriva Covid-19. Protestatarii sunt mobilizați de persoane promovate de propaganda Kremlinului și sfidează orice măsuri de protecție: încalcă distanța de 1,5 metri cerută de legislație, nu poartă măști de protecție, se îmbrățișează și socializează în grupuri mari. Unii sunt îmbrăcați în haine populare, alții în sutane preoțești și promovează mesaje conspiraționiste.​

„Jos dictatura!”, „Demisia!”, „Noi suntem poporul!”, Libertate!”, „România, trezește-te”, „Suntem oameni, suntem frați, nu ne vom lăsa cipați!” sunt mesaje care se strigă în Piața Victoriei.​

Iulian Capsali, Dan Chitic și ActiveNews promovează o chemare la protest împotriva ”dictaturii” și care neagă existența coronavirusului, scrie G4Media. Organizatorul protestului este un cont nou de Facebook, creat în 6 mai, al unei mișcări numite Frontul Civic Unit. Cei doi sunt promovați constant de site-ul Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, iar ActiveNews publică frecvent articole violent anti-occidentale.

La protest participă Adrian Severin, fost europarlamentar, și Bogdan Stanoevici, fost candidat la alegerile prezidenţiale, fost șef al Circului București.

Stanoevici s-a pupat și s-a îmbrățișat cu alți protestatari.

Prin chemarea la protest, organizatorii cer dovezi ale existenței cazurilor de c0r0navirus (sic!) care stau la baza statisticilor oficiale precum și dovezi cu privire la veridicitatea deceselor de C0V1D-I9”, precum și „pedepsirea tuturor făptuitorilor care au încălcat legile și constituția prin instituirea decretului stării de urgență și a tuturor măsurilor ulterioare acestuia, cu complicitatea Parlamentului”.

Organizatorii invocă decizia CCR, care, spun aceștia, „a constatat că "forul legiuitor avea obligația de a-l supune controlului parlamentar, iar prin hotărârea adoptată să sancționeze exercitarea competențelor legale de către Președintele României, doar o atare hotărâre fiind susceptibilă de contestare la Curtea Constituțională, în baza art.146 lit.l) din Constituție".

Organizatorii protestului spun că „parlamentarii ar fi trebuit să își ceară scuze imediat poporului pe care îl reprezintă și ale cărui interese trebuia să le protejeze. Cea mai bună cale de a-și cere scuze ar fi fost moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban și suspendarea președinteui Iohannis pentru abuz în serviciu și vătămare gravă a drepturilor și intereselor legitime a cetățenilor români. Nu a făcut-o. Așadar, oamenii cer demisia președintelui, a guvernului și sancționarea parlamentarilor complici la emiterea și impunerea decretelor și OUG-urilor ilegale care au încălcat și confiscat drepturile românilor, permițând abuzurile din perioada stării de urgență.”

Pe pagina de Facebook a Frontului Civic Unit se află și mesaje precum "Imunizare natuală, NU carantină socială" sau "Pandemia ne-a arătat că #toatepartideleaceeașimizeri".

Jandarmeria: Dau impresia că nu înțeleg recomandările noastre. Sănătatea jandarmilor este pusă în pericol

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iocob, spune că mitingul „este cel mai neplăcut scenariu”, în contextul epidemiei.

„Jandarmeria București se află în cel mai neplăcut scenariu. Ei dau impresia că nu înțeleg recomandările noastre. Nu au mijloace de protecție, nu păstrează distanța și trebuie să le explicăm cât de importante sunt pentru sănătatea lor. Chiar dacă încercăm să avem un dialog rezonabil, sănătatea jandarmilor este pusă în pericol pentru că trebuie să gestionăm o adunare de persoane care nu este cel mai plăcut lucru în acest moment. Am abordat soluția dialogului”, a spus Alexandru Iacob, la Antena 3, preluată de Mediafax.

Conform sursei citate, dispozitivul de jandarmi este în dinamică.

„La început au fost câteva echipe de dialog, dar numărul dispozitivului a fost crescut pe măsură ce numărul de patrticipanți a crescut”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Așa cum a arătat Europa Liberă, un protest similar a fost organizat joi în Bulgaria. Guvernanții au fost surprinși de amploarea neașteptat de mare a unui protest care a blocat practic centrul Sofiei. De la câteva sute la prânz numărul participanților a crescut la câteva mii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG