Linkuri accesibilitate

11 arestați preventiv, între care doi polițiști şi doi inspectori de la Antifraudă, într-un dosar de contrabandă cu țigări


11 persoane au fost arestate preventiv în urma celor 79 de percheziţii DIICOT la locuințele unor persoane suspectate de contrabandă cu țigări, tutun, şi articole pirotehnice. Printre cei reţinuţi se află un poliţist din Arad, un poliţist de frontieră şi doi inspectori Antifraudă.

Potrivit unui comunicat DIICOT, cele 11 persoane reținute şi alte trei cercetate, puse sub control judiciar, sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă agravată, spălare a banilor şi complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive.

„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022-2024, membrii ai două grupuri infracţionale ar fi procurat bunuri accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în ţară (cu complicitatea sau susţinerea unor funcţionari din cadrul autorităţilor publice) şi depozitat, în scopul valorificării pe piaţa neagră”, se precizează în comunicatul IPJ Arad.

De asemenea, procurorii susțin că persoanele implicate în rețeaua de contrabandă au fost ajutați de funcționari să introducă transporturile ilegale în ţară.

De asemenea, funcționarii publici cu statut special au furnizat suspecților și informații despre acțiunile poliției, amplasarea dispozitivelor de supraveghere şi le-au oferit acces la date din bazele centralizate.

„Destinatarii sau beneficiarii transporturilor cu bunuri accizabile sau de contrabandă situaţi pe teritoriul naţional ar fi reprezentat un alt segment important, aceştia contactându-i periodic pe lideri pentru comenzi de bunuri accizabile. Ulterior, ar fi ascuns marfa în depozite clandestine şi ar fi distribuit-o către propria clientelă de pe piaţa neagră”, mai arată comunicatul DIICOT.

Pentru a-şi pierde urma, membrii grupării au construit o hală de producţie unde urmau să fie instalate linii de fabricaţie pentru prelucrarea tutunului şi producerea de ţigarete, mai arată comunicatul.

Potrivit procurorilor, rețelele de contrabandă vizate au ramificații în Cehia, Ucraina și Bulgaria.

Procurorii susțin că au descoperit în timpul anchetei că aproape 40 de milioane de țigarete, 64 de tone de tutun pentru fumat și 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia, care au fost desființate.

Prejudicul adus bugetului de stat este evaluat de procurori la aproape 13 milioane de euro.

Potrivit rezultatelor unui studiu Novel Research publicate la începutul lunii martie arată că în luna martie piața țigaretelor de contrabandă reprezenta 7,7% din totalul consumului național.

Potrivit Poliției de Frontieră, în 2023 s-a înregistrat cel mai mare volum de țigarete capturate în ultimii 5 ani. Față de anul 2022, capturile au crescut cu 40%.

Astfel, în 2023 au fost confiscate peste 5,5 milioane pachete de țigări, aproape 17 tone de tutun și 31 de tone tutun de narghilea.

În 2023, autoritățile au destructurat trei grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane, care făceau contrabandă cu țigarete și tutum.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG