Linkuri accesibilitate

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, achitat în primă instanță


Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie

Acuzat că a obținut ilegal fonduri europene, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Constanţa. Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel Constanţa a decis, joi, achitarea celorlalte cinci persoane judecate în dosarul în care IPS Teodosie a fost acuzat că a obţinut ilegal fonduri europene, informează News.ro.

Decizia a fost pronunțată de Cristian Deliorga, numit recent de PSD judecător la Curtea Constituțională.

Arhiepiscopia Tomisului a venit, pe pagina de Facebook, și cu o reacție ca urmare a acestei decizii de achitare: „Sărbătoarea Înălțării Domnului aduce tuturor bucuria înălțării unei justiții drepte. Pe fond, s-a demonstrat că toți slujitorii Domnului și ceilalți inculpați au fost târâți pe nedrept într-un proces”.

Hotărârea Curţii de Apel Constanţa poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul DNA de şedinţă a solicitat instanţei condamnarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie la închisoare cu executare, iar pedeapsa să fie orientată către maximul prevăzut de lege. De asemenea, DNA a mai cerut ca Arhiepiscopul Tomisului să achite şi prejudiciul din acest dosar, care se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei.

Apărătoarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Maria Vasii, a solicitat instanţei achitarea clientului său. Avocatul a menţionat că Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificată de către APIA că ar fi fost vreo neregulă cu acele suprafeţe pentru care au fost cerute fonduri europene. Vasii a menţionat că aducerea acestor acuzaţii clientului său este forţată. Ea a mai cerut şi respingerea pretenţiilor civile din acest dosar.

De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a spus în cuvântul său final în faţa instanţei că faptele din rechizitoriu nu există şi că solicită judecătorului cauzei să procedeze în consecinţă: „Nu mă simt incriminat de nicio acuzaţie din rechizitoriu”.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, şi alţi cinci inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, pentru a primi fonduri europene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG