Linkuri accesibilitate

Aritmetica lui Iohannis: Bugetul PSD nu are bani destui pentru pensii. Reacția PSD


Cifrele consilierului economic al președintelui Iohannis pun la îndoială bugetul guvernului condus de Viorica Dăncilă.
Cifrele consilierului economic al președintelui Iohannis pun la îndoială bugetul guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis, a declarat vineri că bugetul pe 2019 nu asigură destui bani pentru pensii și că se bazează pe prognoze „excesiv de optimiste”. Veniturile la buget ar fi supraevaluate cu 1% din PIB.

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a arătat, vineri, într-o declarație de presă, că bugetul trecut prin Parlament de majoritatea PSD-ALDE prevede bani mai puțini pentru pensii, decât proiectul inițial ieșit de la Guvern și că acest lucru arată „subestimarea” unor cheltuieli bugetare.

„În proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie, cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde lei. După doar o săptămână, în bugetul adoptat de Guvern în 8 februarie, cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puţin. Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie”, a spus Marinescu, la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.



Această situație poate indica faptul că „banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor”, a arătat consilierul prezidențial.

„Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei. De exemplu, oricine doreşte poate aproxima cheltuielile necesare cu pensiile în 2019, luând în considerare cheltuiala lunară cu pensiile din ultimele luni ale anului trecut. Atunci cheltuiala lunară a fost 5,51 miliarde lei. Luăm în considerare apoi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, aşa cum Guvernul a anunţat, şi astfel ar rezulta un necesar pentru pensii de 69,5 miliarde lei, deci cu 1,4 miliarde lei peste cheltuielile bugetate, de doar 68,1 miliarde lei. Solicităm astfel să se clarifice aceste aspecte şi să existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse în buget integral, pentru întreg anul”, a mai spus Cosmin Marinescu.

Oficialul de la Cotroceni a mai arătat că prognozele macroeconomice ale Guvernului sunt „excesiv de optimiste”, veniturile sunt „supraevaluate”, iar cheltuielile sunt „subestimate”. El a mai arătat că prognoza de creștere economică cu 5,5%, pe care se bazează guvernul, nu este „responsabilă”.

Marinescu susține că prognozele guvernului sunt făcute înainte de adoptarea OUG 114 (poreclită „taxa pe lăcomie”), iar aceasta va duce la o încetinire a creșterii economice, conform agențiilor de rating internaționale.

Conform calculelor prezentate vineri, la Cotroceni, guvernul ar fi supraevaluat veniturile bugetare cu 10 miliarde de lei, adică 1% din PIB, în plus reducând fără explicație contribuția obligatorie a României la bugetul UE cu 500 de milioane de lei.

Reacția PSD: „Iohannis nu înțelege economie”

„PSD constată că preşedintele Klaus Iohannis nu a dorit să îşi schimbe obiceiul de a îşi lua o minivacanţă în weekend şi nici să rişte să se facă din nou de râs spunând ca nu mai sunt bani de pensii, de aceea astăzi şi-a trimis consilierul să ne spună aceeaşi poezie de anul trecut şi de acum doi ani”, reacționează PSD într-un comunicat de presă.

PSD arată că în niciun an din această guvernare nu au fost probleme cu banii de pensii.

„În realitate, Iohannis nu înţelege economie. A dovedit-o chiar miercuri când ne-a arătat că nu ştie să citească un proiect de buget. Spunea că administraţiile locale vor primi cu un miliard de lei mai puţin, deşi în realitate proiectul de buget propune cu 4,6 miliarde în plus. (...) În loc să îşi ceară scuze, după ce Curtea Constituţională i-a respins sesizarea împotriva Legii Bugetului, Iohannis se încăpăţânează să blocheze guvernarea PSD, în speranţa că cetăţenii nu vor vota acest partid la viitoarele alegeri”, mai arată partidul de guvernământ.

XS
SM
MD
LG