Linkuri accesibilitate

Armata construiește adăposturi antiaeriene la Plauru, comuna Ceatalchioi. Convoiul cu materialele de construcție a ajuns deja în Deltă


Posibile bucăți de dronă descoperite la Plauru, comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, de reporterul Digi24

Două adăposturi antiaeriene vor fi construite la Plauru, acolo unde au fost găsite mai multe resturi de drone. Decizia a fost luată, vineri, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și este parte din planul de protecție a locuitorilor din Deltă.

Un convoi militar cu materiale și utilaje de construcție a ajuns, astăzi, în comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, din care face parte și satul Plauru.

Informația a fost confirmată și de MAPN care a transmis că lucrările sunt executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acționează cu 20 de mijloace tehnice. Adăposturile vor fi construite din prefabricate din beton.

„Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi”, a transmis MAPN.

Militarii vor construi în zilele următoare două adăposturi antiaeriele din chesoane de beton, a explicat, pentru Europa Liberă, și viceprimarul localității, George Maladoi, care a indicat și locul unde vor fi ridicate - pe platoul din fața fostului pichet de grăniceri.

Și oamenii din comună au văzut convoiul și confirmă prezența armatei în zonă.

Cele două adăposturi antiaeriene de la Ceatalchioi vor fi construite în fața unui fost pichet de grăniceri.
Cele două adăposturi antiaeriene de la Ceatalchioi vor fi construite în fața unui fost pichet de grăniceri.

La Chilia, acolo unde un glonț a străpuns acoperișul și tavanul anexei unei case, primarul spune că nu a fost informat că ar putea fi construite adăposturi în comuna sa.

RoAlert la vederea dronelor

Construirea adăposturilor pentru situații de urgență este doar una dintre deciziile luate pentru protecția locuitorilor din localitățile aflate în apropierea zonelor de conflict din Ucraina, adică de porturile dunărene ucrainene Reni și Ismail.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, vineri, o hotărâre în care stabilește un plan de măsuri în acest sens.

Oamenii din zonele menționate vor primi mesaje RO-Alert de la ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”, arată documentul CNSU.

În zonele care nu au acoperire GSM și mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin staţiile radio, prin sisteme mobile de avertizare sau comunicare.

De asemenea, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă vor informa populația din aceste zone și vor identifica spații care pot fi utilizate pentru adăpostirea şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale.

La rândul lor, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite astfel de zone se vor ocupa de instruirea populației, pentru a o pregăti cum să se comporte și ce să facă și vor identifica spațiile care pot deveni adăposturi publice pentru protejarea populației din zonă.

Drona greu de găsit

Oficialii de la Kiev au avertizat, la începutul săptămânii trecute, că o dronă a forțelor armate ruse a ajuns pe teritoriul României și că au dovezi. Drona ar fi fost parte din atacul împotriva portului ucrainean Ismail/Ucraina, aflat la 500 de metri de România și ar fi căzut la Ceatalchioi/Tulcea.

Inițial, România a negat vehement, inclusiv prin vocea președintelui. Și Ministerul Apărării Naționale din România (MApN) a infirmat în mod categoric „informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

Două zile mai târziu, autoritățile române au confirmat existența resturilor unei drone pe teritoriul românesc și au informat NATO.

În acest moment, în zonă, militarii români patrulează și monitorizează permanent. Viceprimarul din Ceatalchioi a declarat pentru Europa Liberă că astăzi au ridicat 4 drone cu care să caute eventuale resturi ale unor alte aparate căzute pe teritoriul românesc.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG