Linkuri accesibilitate

Armata israeliană atacă spitalul Al Shifa și cere palestinienilor să evacueze zona


Pe lângă pacienți, medici și angajați, Spitalul Al Shifa din Gaza adăpostește și sute de refugiați.
Pe lângă pacienți, medici și angajați, Spitalul Al Shifa din Gaza adăpostește și sute de refugiați.

Armata israeliană a atacat spitalul al-Shifa din orașul Gaza, iar relatările vorbesc despre apariția tancurilor și focuri intense de armă. Operațiunea ar fi provocat multe victime, susțin autoritățile sanitare palestiniene. Armata israeliană afirmă că e în căutarea unor militanți Hamas.

Armata israeliană a transmis că soldații au efectuat o „operațiune precisă” bazată pe informații că spitalul a fost folosit de lideri Hamas de rang înalt și că asupra militarilor israelieni s-au tras focuri de armă atunci când au intrat în complex, transmite Reuters.

Al Shifa era cel mai mare spital din Fâșia Gaza înainte de război iar acum este una dintre foarte puținele unități medicale parțial operaționale în nordul teritoriului. Pe lângă pacienți, spitalul găzduiește și sute de refugiați.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a transmis că un incendiu a izbucnit la intrarea militarilor israelien în complexul spitalicesc, provocând cazuri de sufocare în rândul refugiaților din spital.

„Există victime, inclusiv morți și răniți, și este imposibil să salvezi pe cineva din cauza intensității focului și a țintirii oricui se apropie de ferestre”, a mai transmis ministerul.

Armata israeliană cere civililor să evacueze spitalul și împrejurimile

Armata israeliană a transmis în limba arabă avertismente și îndemnuri către civili să părăsească zona spitalului.

Armata a publicat imagini din dronă ale operațiunii, despre care a spus că arată soldați atacați cu focuri de armă din mai multe clădiri din complexul spitalicesc.

Armata a declarat că trupele au fost instruite să intervină cu prudență, pentru a evita rănirea pacienților, civililor, personalului medical și echipamentelor medicale și a spus că pacienții nu sunt obligați să evacueze.

De cealaltă parte, Hamas a acuzat armata israeliană că a încălcat din nou legea internațională vizând clădirile spitalului.

Spitalul e situat în orașul Gaza, în nordul enclavei palestiniene, de unde zeci de mii de oameni au fugit deja de la începutul războiului.

Spitalul este cel mai mare din regiune și este folosit ca adăpost pentru pacienți și persoane strămutate.

Israelul a fost criticat dur anul trecut, când trupele au percheziționat pentru prima dată spitalul, unde au descoperit tuneluri despre care au pretins că au fost folosite ca centre de comandă și control de către Hamas. Hamas și personalul medical neagă că spitalul a fost folosit în scopuri militare sau pentru adăpostirea luptătorilor.

Israelul acuză Hamas că folosește spitale și alte facilități civile pentru a-și proteja militanții, iar armata israeliană a percheziționat mai multe spitale de la începutul războiului.

Majoritatea unităților medicale din Gaza au fost forțate să se închidă din cauza lipsei de combustibil și provizii medicale, chiar dacă zeci de oameni sunt uciși și răniți în fiecare zi în atacurile israeliene.

Ministerul Sănătății din Gaza a transmis luni că cel puțin 31.726 de palestinieni au fost uciși în război, inclusiv 81 în ultimele 24 de ore. Ministerul susține că femeile și copiii reprezintă două treimi dintre victimele ucise.

Militanții palestinieni au ucis aproximativ 1.200 de persoane în atacul surpriză asupra Israelului dun 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul, și au luat 250 de ostatici. Se estimează că Hamas mai deține aproximativ 100 de prizonieri, precum și rămășițele altor 30.

Statele Unite, Qatarul și Egiptul încearcă de săptămâni întregi să intermedieze o altă încetare a focului și eliberarea ostaticilor, dar pozițiile Israelului și a organizației Hamas sunt tot mai divergente: Hamas cere garanții pentru încheierea războiului, iar Israelul promite să continue ofensiva până când va distruge grupul militant.

Ofensiva israeliană i-a alungat pe cei mai mulți dintre cei 2,3 milioane de oameni din Gaza din casele lor, iar ONU spune că un sfert din populație suferă de foame.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG