Linkuri accesibilitate

Armata israeliană susține că l-a ucis pe șeful unității de drone a Hezbollah. 80 de rachete Hezbollah către Israel


Soldații armatei libaneze securizează zona unui atac aerian israelian care a vizat un apartament de pe strada Al-Qaem din suburbiile sudice ale Beirutului, pe 26 septembrie 2024.
Soldații armatei libaneze securizează zona unui atac aerian israelian care a vizat un apartament de pe strada Al-Qaem din suburbiile sudice ale Beirutului, pe 26 septembrie 2024.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) declară că l-au ucis pe șeful uneia dintre unitățile aeriene ale Hezbollah, Mohammad Hussein Surur, după un atac aerian asupra Beirutului joi după-amiază.

În schimb, ministrul libanez al sănătății spune că două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite în atac.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că armata sa va continua să lupte „cu toată forța” pentru eradicarea Hezbollahului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu

Hezbollah și Israelul au făcut schimb de focuri noaptea trecută și în această dimineață, iar Ministerul Sănătății libanez a declarat că alte 28 de persoane au fost ucise în urma atacurilor aeriene israeliene de joi.

Gruparea armată susținută de Iran spune că a tras 80 de rachete în nordul Israelului, țintind orașul Safed.

Poliția israeliană spune că nu s-au raportat victime în Safed și Rosh Pina după atac, dar au fost pagube materiale semnificative în zonă.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, reînnoiește apelurile pentru o soluție diplomatică după ce Washingtonul s-a alăturat celor 11 aliați pentru a îndemna Israelul și Hezbollah să convină asupra încetării focului.

De ce l-a vizat Israelul pe liderul unității de drone a lui Hezbollah?


Armata israeliană susține că l-a ucis pe șeful unității de drone a Hezbollah într-o lovitură în sudul Beirutului. Armata spune că Mohammed Surur a fost responsabil pentru multe atacuri aeriene asupra Israelului.

Hezbollah a avut o unitate de drone destul de mult timp. A folosit unele în războiul său din 2006 împotriva Israelului. Dar în timpul acestei ultime runde de ostilități transfrontaliere, care a început pe 8 octombrie, dronele au devenit un instrument major în operațiunile Hezbollah.

Dronele sunt folosite de Hezbollah atât pentru operațiuni de supraveghere, dar și ca arme, pentru că unele dintre ele sunt încărcate cu explozibili.

Deși se crede că Hezbollah are drone iraniene, are și propria sa producie, după cum a dezvăluit liderul său Hassan Nasrallah.

Israelul a primit un pachet de ajutor militar american de 8,7 miliarde de dolari

Ministerul israelian al Apărării (IMoD) a anunțat că și-a asigurat un pachet de ajutor american de 8,7 miliarde de dolari pentru a-și susține campaniile militare actuale.

Într-o declarație, IMoD spune că pachetul include 3,5 miliarde de dolari pentru „achiziții esențiale de război”, care au fost deja transferate și 5,2 miliarde de dolari pentru sisteme de apărare aeriană, cum ar fi Iron Dome, David's Sling și un sistem laser avansat.

IMoD adaugă că negocierea acestui pachet subliniază „angajamentul ferm al guvernului SUA față de securitatea Israelului”, în special în abordarea „amenințărilor la securitatea regională din partea Iranului și a milițiilor susținute de Iran, prin asigurarea capacităților generale ale Israelului”.

Apel la încetarea focului

Un bloc de 12 aliați puternici, inclusiv SUA, Regatul Unit și UE a lansat un apel pentru încetarea focului în Liban și la rezolvarea diplomatică a conflictului.

Marea Britanie, SUA și Franța - printre cei mai fermi aliați ai Israelului - au semnat apelul care spune că pauza ar putea „oferi spațiu pentru diplomație și încheierea unui acord diplomatic” și o încetare a focului în Gaza.

Oficialii israelieni au respins planul, ministrul de externe al țării spunând că „nu va exista o încetare a focului în nord”.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu nu a răspuns la apelurile de încetare a focului și a instruit armatele să „continue luptele cu toată forța” în Liban.


Hezbollah încă nu a comentat. Grupul armat din Liban nu a menționat nicio încetare a focului.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat pentru BBC că SUA sunt în legătură cu guvernele israelian și libanez și că SUA negociază cu guvernul Libanului, mai degrabă decât cu Hezbollah.

Hezbollah susține că a tras 80 de rachete în nordul Israelului

Hezbollah, grup armat susținut de Iran și care controlează anumite părți ale Libanului, spune că a vizat orașul Safed din nordul Israelului cu 80 de rachete.

Grupul a scris pe Telegram că atacul a fost dat în sprijinul poporului palestinian din Fâșia Gaza și „în apărarea Libanului și a poporului său și ca răspuns la violarea barbară a orașelor de către Israel”.

Poliția israeliană spune că nu au fost raportate victime în Safed și Rosh Pina după atac, dar adaugă că au fost înregistrate pagube materiale semnificative în zonă.

SUA: Soluția diplomatică, încă posibilă

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, spune că Israelul și Hezbollah se confruntă cu riscul unui „război total”, dar că „o soluție diplomatică este încă viabilă”, în ciuda recentei escaladări a conflictului.

„Israelul a declarat că scopul său este să-și aducă acasă cetățenii din nordul țării. Cred că cea mai rapidă modalitate de a face acest lucru este prin diplomație", a spus Austin după o întâlnire avută la Londra cu omologii săi britanic și australian.
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG