Linkuri accesibilitate

Armata rusă susține că a ocupat un sat din estul Ucrainei


În ultimele zile, armata rusă susține că ar fi ocupat mai multe sate din regiunea Donețk.
În ultimele zile, armata rusă susține că ar fi ocupat mai multe sate din regiunea Donețk.

Rusia susține că forțele sale armate au capturat satul Novoselivka Perșa din estul Ucrainei, a transmis duminică RFE/RL.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 4 august că Moscova a „eliberat așezarea” Novoselivka Perșa din regiunea Donețk.

Este cel mai nou sat preluat de Rusia dintr-un șir de sate din regiunea de est pe care Kremlinul le-a revendicat în ultimele săptămâni, conform jurnaliștilor RFE/RL.

Donețk este una dintre cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care Rusia a pretins că le-a anexat în 2022, la doar câteva luni după invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

În paralel, forțele armate ucrainene au doborât cinci drone în timp ce Rusia a lansat un val de rachete și drone în mai multe regiuni ucrainene în primele ore ale zilei de 4 august.

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, a scris pe Facebook că cinci drone de tip Shahed, de fabricație iraniană, au fost interceptate în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Kirovohrad și Zaporizhzhya.

Dronele au fost lansate de la o bază aeriană din regiunea Krasnodar, din Rusia.

Rusia a lansat, de asemenea, două rachete ghidate antiaeriene S-300 și două rachete ghidate Kh-59, au spus ucrainenii.

Separat, guvernatorul regiunii Belgorod din vestul Rusiei, Vyacheslav Gladkov, a declarat că o femeie în vârstă a murit în urma atacurilor cu drone ucrainene asupra orașului Shebekino.

Dronele ucrainene au vizat și satele Saltykovo și Petrovka, potrivit lui Gladkov, care a spus că un autobuz și o mașină au fost avariate, dar nimeni nu a fost rănit.

RFE/RL nu poate verifica independent rapoartele de luptă în interiorul Rusiei.

În Ucraina, guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin, a declarat pe 4 august că 15 persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma bombardamentelor rusești cu o zi mai devreme.

În ciuda dovezilor solide care arată contrariul, Rusia susține că nu vizează civilii în războiul său împotriva Ucrainei.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului a raportat că cel puțin 11.284 de civili ucraineni au fost uciși în urma unor acțiuni militare de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. ONU consideră că cifra reală este, cel mai probabil, mult mai mare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG