Linkuri accesibilitate

Armata SUA a lovit noi ținte Houthi din Yemen. Joe Biden anunță un posibil armistițiu în Gaza


Armata SUA a atacat din nou ținte Houthi din Yemen.
Armata SUA a atacat din nou ținte Houthi din Yemen.

Armata SUA a informat că luni a lovit zone din Yemen unde rebelii Houthi depozitau rachete, drone şi ambarcaţiuni. Armele rebelilor ar fi urmat să fie folosite pentru a ataca ținte din Marea Roșie. Negocierile privind un armistițiu în Gaza ar putea produce efecte concrete săptămâna aceasta.

Comandamentul Central al armatei americane a transmis pe rețeaua X că a distrus și o dronă aeriană care zbura deasupra Mării Roșii.

Toate armele „reprezentau o amenințare iminentă pentru navele comerciale și pentru navele Marinei SUA din regiune”, afirmă comandamentul, citat de Reuters.

„Aceste acţiuni sunt întreprinse pentru a proteja libertatea de navigaţie şi pentru a face apele internaţionale mai sigure pentru marina americană şi navele comerciale”, precizează sursa citată.

Rebelii Houthi din Yemen au început o campanie de atacare a navelor din Marea Roşie care au legătură cu Israelul, ca semn de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza. Însă multe atacuri au vizat nave comerciale care se aflau doar în tranzit prin Marea Roșie.

Din cauza atacurilor Houthi, marile companii maritime evită cea mai scurtă rută maritimă dintre Asia şi Europa şi navighează pe ruta din jurul Capului Bunei Speranţe din Africa de Sud. Această variantă alternativă duce la creșterea costurilor și a duratei transporturilor.

Președintele Biden, optimist privind o încetare a focului în Gaza

Președintele american Joe Biden a declarat că e posibilă o încetare a focului în Gaza în viitorul apropiat. El a spus că părțile aflate în conflict fac progrese către un acord care vizează oprirea ostilităților și eliberarea ostaticilor luați de Hamas.

„Consilierul meu pentru securitate națională îmi spune că suntem aproape. Încă nu am terminat. Speranța mea este că până lunea viitoare (4 martie n.red) vom avea o încetare a focului”, a declarat Joe Biden.

Reuters citează un oficial american care a spus că negociatorii SUA au făcut presiuni semnificative pentru a obține o pauză în ostilitățile din Gaza până la începutul Ramadanului, pe 10 martie.

Președintele SUA, Joe Biden, spune că s-ar putea ajunge la un armistițiu în Gaza în scurt timp.
Președintele SUA, Joe Biden, spune că s-ar putea ajunge la un armistițiu în Gaza în scurt timp.

În public, Israelul și Hamas continuă să se arate deschise la negocieri și se acuză reciproc pentru întârzieri.

După întâlnirea cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, Ismail Haniyeh, fost lider al Hamas, a declarat că dorește să pune capăt războiului și a acuzat Israelul că obstrucționează negocierile în timp ce locuitorii din Gaza mor sub asediu.

„Nu vom permite inamicului să folosească negocierile ca acoperire pentru această crimă”, a spus el.

De cealaltă parte, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit pentru un acord și că depinde de Hamas să renunțe la cererile „absurde”.

„Evident, vrem acest acord dacă îl putem avea. Depinde de Hamas. Este într-adevăr decizia lor”, a declarat el pentru rețeaua americană Fox News.

Israelul continuă să susțină că nu va pune capăt războiului până când organizația Hamas nu va fi distrusă, în timp ce Hamas spune că nu va elibera ostaticii fără un acord care să pună capăt războiului.

Cu toate acestea, Tel Avivul se află sub presiunea principalului său aliat, Statele Unite, care își dorește încheierea cât mai curând a unui armistițiu și împiedicarea unui atac iminent asupra orașului Rafah care adăpostește peste 1,5 milioane de refugiați.

Netanyahu insistă că un atac asupra orașului Rafah este deja planificat și că Israelul are un plan de evacuare a civililor către zone unde nu mai sunt lupte.

De când Hamas a ucis 1.200 de persoane și a capturat 253 de ostatici, pe 7 octombrie, Israelul a lansat un atac terestru asupra Fâșiei Gaza care a dus la moartea a aproape 30.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Un atac în Rafah ar fi catastrofal

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive asupra oraşului Rafah, transmite AFP.

Ofensiva „nu ar fi numai terifiantă pentru cei peste un milion de civili palestinieni care se adăpostesc acolo, ci ar însemna, de asemenea, sfârşitul programelor noastre de ajutor”, a avertizat Antonio Guterres în faţa Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva.

Situat la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gazei, orașul Rafah este singurul punct de intrare pentru asistenţa umanitară, care rămâne însă „total insuficient", potrivit oficialului ONU.

În Fâşia Gaza, lovită de o catastrofă umanitară majoră, 2,2 milioane de persoane, sunt ameninţate de foamete avertizează ONU.

Mai mulţi locuitori din Fâşia Gaza au declarat pentru AFP că au fost forţaţi să mănânce frunze, furaje pentru animale şi chiar să sacrifice animale de tracţiune pentru hrană. În același timp, puținele convoaie cu ajutoare care intră în Gaza sunt jefuite de populaţie.

Situaţia umanitară continuă să se înrăutăţească în Fâşia Gaza, unde Biroul de coordonare a ajutorului umanitar (Ocha) a avertizat sâmbătă cu privire la „o ameninţare de foamete în masă” din cauza lipsei de rezerve suficiente de apă şi hrană.

ONG-urile pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch au acuzat luni Israelul că limitează în continuare ajutoarele umanitare, în pofida apelurilor din partea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a face totul pentru a preveni un posibil genocid în Fâşia Gaza.

Luni, armata iordaniană a anunțat că lansat din avioane ajutoare umanitare, alimente şi alte provizii „direct către populaţia palestiniană” din Fâşia Gaza. Parașutarea ajutoarelor s-a făcut inclusiv dintr-un avion francez, scrie AFP.

Forţele iordaniene realizat „patru lansări aeriene care au transportat ajutor populaţiei din Gaza”, la ordinul regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, potrivit unui comunicat al guvernului iordanian.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG