Linkuri accesibilitate

Armata israeliană are un plan de „evacuare” a civililor din Gaza către zone fără lupte. Continuă negocierile pentru un armistițiu


Copiii umplu recipiente cu apă printre clădirile nivelate de bombardamentele israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 25 februarie 2024.
Copiii umplu recipiente cu apă printre clădirile nivelate de bombardamentele israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 25 februarie 2024.

Armata israeliană are un plan de evacuare a civililor din zonele de luptă din Fâşia Gaza, a anunţat premierul israelian Beniamin Netanyahu. Anunțul vine pe fondul temerilor că armata israeliană ar putea ataca orașul Rafah, unde se află peste 1,5 milioane de refugiați.

Armata „a prezentat Cabinetului de război un plan de evacuare a populaţiei din zonele de luptă din Fâşia Gaza, precum şi planul pentru viitoarele operaţiuni”, precizează un comunicat al premierului Netanyahu, transmite AFP.

Acest anunţ vine înaintea unei foarte probabile ofensive israeliene la Rafah, oraşul din sudul teritoriului palestinian unde, potrivit ONU, aproape 1,5 milioane de refugiați palestinieni strămutați trăiesc deja în condiţii extrem de grele.

În ciuda avertismentelor internaţionale repetate, Netanyahu doreşte să lanseze o operaţiune terestră împotriva oraşului, pe care îl descrie ca pe ultimul bastion al mișcării islamiste Hamas.

Anterior, premierul israelian a anunțat că ofensiva asupra Rafah va fi amânată numai dacă se va încheia un armistițiu care să ducă la eliberarea ostaticilor israelieni capturați în atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

Netanyahu e de părere că o operațiune militară declanșată asupra orașului Rafah va apropia momentul victoriei „totale” a Israelului asupra Hamas.

Premierul israelian afirmă într-un interviu difuzat duminică de CBS că există loc pentru transferul civililor din Rafah în zone unde luptele s-au încheiat, la nord de Rafah.

Numeroase state și organizații internaționale, inclusiv Statele Unite, principalul aliat al Israelului, sunt îngrijorate de soarta populaţiei din Rafah în cazul unei ofensive terestre.

Continuă negocierile pentru un armistițiu

Negociatori din Egipt, Qatar, SUA, dar și reprezentanți ai Israelului și Hamasului au reluat duminică negocierile la Doha, care vor fi urmate de reuniuni la Cairo, potrivit presei egiptene.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că, la o întâlnire recentă la Paris între reprezentanţii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului, s-a găsit un numitor comun privind forma unui posibil acord privind eliberarea ostaticilor şi „o încetare temporară a focului”.

Discuţiile se referă la prima fază a unui plan elaborat în ianuarie de mediatori, care prevede un armistiţiu de şase săptămâni combinat cu eliberarea ostaticilor palestinieni şi a prizonierilor deţinuţi de Israel, precum şi intrarea în Gaza a unei mari cantităţi de ajutoare umanitare.

Însă, pentru a încheia un acord, Israelul cere eliberarea tuturor ostaticilor şi avertizează că o pauză în lupte nu înseamnă sfârşitul războiului.

La rândul său, Hamas cere o încetare completă a focului, retragerea trupelor israeliene din Gaza, ridicarea blocadei impuse de Israel din 2007 şi un adăpost sigur pentru sutele de mii de civili strămutaţi de război.

De la începutul războiului, Fâşia Gaza, asediată de Israel, se confruntă cu o catastrofă umanitară majoră, iar 2,2 milioane de persoane, majoritatea populaţiei, sunt ameninţate de „foamete în masă”, potrivit ONU.

Foametea extinsă mai poate fi evitată încă în Gaza dacă Israelul va permite agenţiilor umanitare să aducă ajutoare semnificative, a spus duminică Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Războiul a fost declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

În timpul atacului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza. Potrivit Israelului, 130 de ostatici sunt încă reţinuţi acolo, dintre care 31 ar fi morţi.

Ca ripostă, Israelul a promis să elimine Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 şi pe care, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană, o consideră o organizaţie teroristă.

Din 7 octombrie, ofensiva israeliană a făcut 29.692 de victime în Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG