Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că avansează în toate direcțiile. Șeful armatei ucrainene: Fiecare metru câștigat se plătește cu sânge


Soldați ucraineni aflați în tranșee trag spre o poziție rusă, pe linia frontului din regiunea Zaporojie, Ucraina, vineri, 23 iunie 2023.

Trupele ucrainene avansează în toate direcțiile contraofensivei lor împotriva forțelor rusești de ocupație, a declarat vineri un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

De la începutul contraofensivei din această lună, Ucraina afirmă că a restabilit controlul asupra mai multor așezări din sud-estul țării, deși Rusia încă deține întinderi de teritoriu în est, sud și sud-est.

„Dacă vorbim despre întreaga linie de front, atât în est cât și în sud, am preluat inițiativa strategică și avansăm în toate direcțiile”, a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar, potrivit Reuters.

Rusia nu recunoaște însă câștigurile ucrainene și susține că militarii ucraineni suferă pierderi grele.

Mai departe, Hanna Maliar a declarat că trupele ucrainene se deplasează „cu încredere” pe flancuri în jurul Bahmut, orașul distrus din estul țării, care este deținut de forțele rusești, iar principalele lupte se desfășoară în jurul orașului.

În sud, forțele Kievului se mișcau cu succese mixte și în principal nivelau linia frontului, a spus ea.

„În sud, ne mișcăm cu succese diferite, uneori sunt zile în care este mai mult de un kilometru, alteori mai puțin de un kilometru, alteori până la 2 kilometri”, a spus ea.

Ea a precizat că eficacitatea contraofensivei ar trebui evaluată prin „o mulțime de sarcini militare diferite” și nu doar prin avansuri și eliberarea unor așezări.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, spune într-un interviu pentru The Washington Post că „este enervant să auzi că ofensiva a început este mai lent decât era de așteptat”, deoarece „fiecare metru câștigat se plătește cu sânge”.

Potrivit acestuia, trupele ucrainene avansează în fiecare zi, chiar dacă este vorba de „doar de 500 de metri.”

„Acesta nu este un spectacol. Nu este un spectacol la care să se uite toată lumea și pe care să parieze sau ceva de genul ăsta. În fiecare zi, fiecare metru este obținut prin sânge”, a subliniat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG