Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană susține că a cucerit satul Andriivka, din estul țării


Satul Andriivka, aflat la sud de Bahmut, se află din nou sub control ucrainean.
Satul Andriivka, aflat la sud de Bahmut, se află din nou sub control ucrainean.

Trupele ucrainiene au capturat un sat din apropierea orașului Bahmut, controlat de Rusia, au anunțat vineri autoritățile militare.

„În cursul operațiunilor de asalt, au capturat Andriivka în regiunea Donețk”, a declarat Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei într-un raport de vineri dimineață, transmiteReuters.

Statul Major a adăugat că trupele ucrainene au provocat „pierderi semnificative asupra forței de muncă și echipamentelor inamicului și fortifică unele zone”.

Andriivka se află la sud de Bahmut, locul uneia dintre cele mai sângeroase bătălii de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

De asemenea, Statul Major a raportat un „succes parțial” lângă un alt sat la sud de Bahmut, Klișchiivka.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a raportat inițial joi că Andriivka este sub controlul ucrainei, dar mai târziu a spus că acest lucru este inexact, deoarece luptele încă continuă în jurul satului.

Evacuarea populației din Herson, în sudul Ucrainei

În același timp, autorităţile ucrainene au ordonat joi evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, sudul ţării, controlată parţial de forţele ruse şi vizată în mod constant de bombardamente,

„Consiliul regional de apărare al Herson a decis să evacueze obligatoriu familiile cu copii din localităţile supuse focului inamic în mod constant", a indicat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram. Prokudin a indicat de asemenea că autorităţile regionale se pregătesc pentru „situaţii de urgenţă" în toamnă şi iarnă în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică.

În regiunea Herson, trupele ruse controlează zonele de la sud de fluviul Nipru, după retragerea lor anul trecut din oraşul Herson, capitala regională, vizată în mod constant de bombardamente.

Autorităţile ucrainene recomandaseră deja din luna august evacuarea civililor din aproximativ zece localităţi din regiunea Harkov, nord-est, în faţa unei ofensive locale a forţelor ruse. Aceste evacuări nu au fost însă obligatorii.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG