Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană și-a repoziționat trupele în estul Niprului, lângă Herson


Vedere a orașului Herson dintr-un balon, podul Antonivski peste râul Nipru (imagini din arhivă)
Vedere a orașului Herson dintr-un balon, podul Antonivski peste râul Nipru (imagini din arhivă)

Armata ucraineană și-a stabilit pozițiile pe malul de est al râului Nipru, lângă orașul Herson, transmite Institutul pentru Studierea Războiului, citând bloggeri militari ruși.

Infiltrarea în zonă ar putea fi un prim pas în încercarea de a-i îndepărta pe ruși din pozițiile pe care le folosesc pentru a bombarda și trage în Herson.

Atacurile constante au făcut imposibil ca locuitorii să revină la viața normală, la câteva luni după ce trupele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă.

Incursiunile militare ucrainene peste râu ar putea marca, de asemenea, primii pași către lansarea unei ofensive de primăvară mult așteptate.

„Este pentru prima dată când ISW a observat imagini geolocate fiabile ale pozițiilor ucrainene de pe malul de est, împreună cu rapoartele rusești din mai multe surse despre prezența ucraineană de durată acolo”, spune grupul de reflecție în ultima sa actualizare despre război.

Bloggerii militari ruși au spus că forțele ucrainene au stabilit linii de aprovizionare stabile către pozițiile lor și „desfășoară în mod regulat ieșiri în zonă”, spune ISW.

Pozițiile raportate se află pe teritoriul mlaștinos al insulițelor și afluenților, în apropierea așezărilor Oleșki și Dacea, se arată în raport. Rusia încă deține așezările.

O purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene pentru regiunea de sud a refuzat să comenteze informațiile conform cărora trupele ucrainene și-ar fi stabilit un punct de sprijin peste râu.

„Există o operațiune militară în desfășurare care necesită tăcere informațională. Și când este permis, vom fi sigur că vă vom anunța”, a declarat presei Natalia Humeniuk.

Oficialii guvernamentali și comandanții ucraineni au semnalat de luni de zile că, atunci când vremea și trupele vor fi gata, vor încerca să îndepărteze forțele rusești din sud.

O campanie de toamnă a eliberat zone din nord-estul Harkovului și a împins trupele rusești din Herson, la vremea aceea ultima lor fortăreață de pe malurile vestice ale Niprului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este „încrezător” că Ucraina este pregătită să-și recupereze mai mult teritoriu în următoarea ofensivă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG