Linkuri accesibilitate

Premierul Ucrainei s-a întâlnit cu secretarul Apărării din SUA, în timp ce pregătirile pentru contraofensivă continuă


Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, îl primește pe prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal la Pentagon, în Arlington, Virginia, pe 12 aprilie 2023.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, îl primește pe prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal la Pentagon, în Arlington, Virginia, pe 12 aprilie 2023.

Premierul ucrainean Denis Șmihal a făcut un nou impuls major pentru arme americane moderne și sofisticate, într-o întâlnire la Pentagon, miercuri, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Întâlnirea a venit pe fondul pregătirilor pentru așteptata contraofensivă a forțelor ucrainene pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Cei doi au discutat despre prioritățile de asistență în domeniul securității, cum ar fi apărarea aeriană și artileria, precum și despre instruirea forțelor armate ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Lloyd Austin a împărtășit cu Denis Șmihal obiectivele-cheie ale următoarei reuniuni a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, programată pentru 21 aprilie, și „a lăudat curajul poporului ucrainean și a reafirmat că Statele Unite vor continua să ofere sprijin atâta timp cât va fi nevoie”, a precizat Ryder.

Grupul de contact include peste 50 de țări care au furnizat echipamente pentru a sprijini Ucraina.

De asemenea, Austin a declarat că Statele Unite vor „continua să furnizeze rapid asistență de securitate prin achiziții și din stocurile noastre proprii”, adăugând că este încrezător că aliații Ucrainei vor satisface nevoile de apărare ale acesteia „până în această primăvară și după aceea”.

Șmihal a declarat că Ucraina „are în continuare nevoie de sprijin militar intensiv - mai multe sisteme de apărare aeriană care să minimizeze impactul loviturilor aeriene rusești, mai multă artilerie grea, mortiere și muniție pentru acestea”.

De asemenea, el a cerut ca Pentagonul „să reconsidere posibilitatea de a furniza Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă”.

Vorbind cu reporterii alături de Lloyd Austin, Denis Șmihal a declarat că țara sa salută decizia SUA de a se alătura unei coaliții pentru a furniza Ucrainei tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și Stryker.

„Pentru ca contraatacul nostru să aibă succes, avem nevoie de o creștere a acestor livrări”, a adăugat el.

El a menționat că Ucraina a format o coaliție de avioane de luptă și a spus: „Invităm Statele Unite să devină cel mai important participant al său”.

De luni de zile, Ucraina a făcut presiuni asupra Statelor Unite și aliaților săi pentru a furniza avioane de luptă pentru a se confrunta cu Rusia în aer. Pentagonul a opus rezistență din cauza preocupărilor legate de escaladarea războiului.

Miercuri, premierul ucrainean a insistat că, în războiul modern, superioritatea aeriană este crucială, iar America poate „să-și demonstreze încă o dată poziția de lider prin furnizarea de avioane F-15 sau F-16 pentru Ucraina”.

Articol scris în baza relatărilor RFE/RL și Reuters.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG