Vladimir Jovancic nu s-a sfiit niciodată să își arate afinitatea pentru lumea interlopă: nickname-ul lui pe TikTok, unde a postat videoclipuri cu biserici ortodoxe, bărci cu motor și haine de blană scumpe, este expresia rusească „hoț în lege” (Вор в законе).
E o expresie argotică rusească din perioada sovietică care înseamnă că cineva este o autoritate în lumea interlopă.
În dimineața zilei de 17 februarie 2023, la ora 9:30, Jovancic, cetățean al Bosniei-Herțegovina, a pornit cu mașina din orașul italian Desenzano del Garda, pe malul sudic al lacului Garda.
Cele două telefoane mobile ale sale s-au conectat la turnurile de telefonie mobilă din regiune în timp ce se îndrepta spre suburbia milaneză Basiglio, aflată la puțin peste patru ore distanță.
A fost un prim pas în planul care a culminat cu o evadare îndrăzneață: fuga din arestul la domiciliu a unui rus pe nume Artiom Uss, căutat de autoritățile americane sub acuzația de contrabandă cu tehnologie folosită în armamentul rusesc în Ucraina.
Tatăl lui Uss era un guvernator rus puternic, cu conexiuni în conducerea gigantului petrolier de stat Rosneft și cu o relație personală cu președintele Vladimir Putin.
Evadarea lui Uss, la o zi după ce un tribunal italian a autorizat extrădarea sa în Statele Unite, a fost profund frustrantă pentru autoritățile italiene. Italia, a declarat un deputat, „s-a făcut de râs pe plan internațional”.
Guvernul american a oferit o recompensă de 7 milioane de dolari pentru capturarea lui.
Dar complexitatea evadării sale a oferit și o viziune asupra operațiunilor unui grup transnațional de crimă organizată, cu rădăcini în Serbia, și a oferit indicii despre modul în care rușii cu relații la vârf s-au bazat pe agențiile de informații pentru a-l scoate din arest la domiciliu pe omul de afaceri din raza de acțiune a autorităților italiene și americane.
Procurorii italieni au indicat șase persoane implicare în acest complot. Trei dintre ele se află în arest – una în Croația, una în Slovenia, ambele în așteptarea extrădării în Statele Unite, și o alta în Italia. Celelalte trei sunt în continuare în libertate.
Folosind materiale de investigație și înregistrări video de supraveghere furnizate de autoritățile italiene, precum și dovezi ale procurorilor din Statele Unite și din alte două țări, RFE/RL a reconstituit modul în care Uss a fugit dintr-o comunitate închisă din suburbia Milano, cum a traversat trei granițe și a ajuns să zboare acasă, în Rusia, de la Belgrad.
Ianuarie 2023
Uss, în vârstă de 41 de ani, a fost pus sub acuzare de un mare juriu american în septembrie 2022.
El a fost acuzat, împreună cu un partener de afaceri rus și alte patru persoane, că a folosit o companie germană pentru a face contrabandă cu tehnologii militare și cu dublă utilizare care au ajuns la magnați și companii rusești, încălcând sancțiunile occidentale.
Tehnologiile conțineau inclusiv echipamente electronice care au apărut ulterior pe câmpul de luptă din Ucraina.
Aproximativ o lună mai târziu, la 17 octombrie 2022, Uss a fost arestat pe aeroportul din Milano în baza unui mandat de arestare american. La cinci săptămâni după aceea, un tribunal din Milano l-a eliberat la domiciliu în loc să-l țină în închisoare, o mișcare care a provocat îngrijorare în rândul oficialilor americani și, după evadarea sa, a stârnit critici furioase din partea parlamentarilor italieni.
Uss nu era străin de Italia. Familia sa deținea proprietăți imobiliare acolo, inclusiv hoteluri, și se pare că avea și o cramă în Sardinia. Partenerul de afaceri al lui Uss, Iuri Orekov, acuzat în același rechizitoriu din 2022 din SUA, a fost arestat în Germania și se află în custodie germană în așteptarea extrădării.
În ianuarie 2023, Uss l-a recrutat pe Jovancic „și alte persoane afiliate unui grup sârb de crimă organizată... pentru a-l ajuta să fugă în Rusia în cazul în care extrădarea ar fi fost acordată”, a arătat Departamentul de Justiție al SUA într-un document în care detaliază acuzațiile aduse împotriva sa.
În aceeași lună, Jovancic, în vârstă de 53 de ani, a întâlnit-o pe soția lui Uss, un model pe nume Maria Iagodina, la un hotel din Milano. Cei doi au convenit asupra unui plan prin care Jovancic se prefăcea că livrează alimente la reședința lui Uss, pentru a nu trezi suspiciuni.
Iagodina i-a dat lui Jovancic un telefon mobil și un avans de 10.000 de euro, potrivit Departamentului de Justiție. Ulterior i s-a pus la dispoziție o cartelă pentru a intra în locuință.
Uss își ispășea arestul la domiciliu într-o comunitate închisă de lux numită Borgo Di Vione, în Basiglio, la periferia sudică a orașului Milano. E un cartier de vile cu acoperișuri de teracotă și case cu peluze îngrijite, o locație prietenoasă pentru familii, cu un restaurant în incintă, o piscină, un spa și alte facilități.
Poliția italiană a declarat că l-a verificat pe Uss de mai multe ori pe zi, dar un deputat a contestat această afirmație în timpul unei sesiuni parlamentare după evadarea sa.
18 februarie 2023
A doua zi după ce telefonul lui Jovancic s-a înregistrat în rețeaua din Basiglio, în urma deplasării din Desenzano del Garda, acesta s-a conectat la rețeaua de telefonie mobilă din Germania, în Gottingen, la peste 670 de kilometri nord de Milano.
Nu este clar ce anume făcea Jovancic în Basiglio și, apoi, în Germania. Cu toate acestea, o prezentare vizuală pregătită pentru carabinierii din Milano identifică călătoriile sale aici ca fiind „Prima inspecție”, în care Jovancic ar fi supravegheat localul și ar fi făcut planuri pentru evadarea lui Uss.
Nu este clar dacă Jovancic a călătorit cu avionul sau cu mașina.
20 februarie 2023
Telefoanele legate de Jovancic au fost apoi înregistrate în rețelele de telefonie mobilă italiene la ora 11:06, din nou în Desenzano del Garda. Nu este clar cum anume a călătorit din Germania și nici când.
Semnalele telefoanelor sale au fost înregistrate în timp ce călătorea spre vest, pe autostrada A4, ajungând în suburbia milaneză Basiglio, la ora 15:16.
El a petrecut mai puțin de o oră în suburbie. Semnalele telefonului au fost captate în apropiere de San Giuliano Milanese, la aproximativ 17 kilometri est, la ora 16:03, și din nou în Desenzano del Garda, la ora 17:54.
Această călătorie a fost „a doua inspecție”, potrivit poliției din Milano.
22 Februarie 2023
Semnalele telefonului au arătat că telefonul lui Jovancic a plecat din Desenzano del Garda și a călătorit spre est, traversând Slovenia și Croația înainte de a ajunge în Serbia la ora 19:23.
5 Martie 2023
Jovancic s-a întors din Serbia în Italia cu mașina, ajungând în Desenzano del Garda la ora 20:30, potrivit datelor de pe telefonul mobil.
Cu două zile înainte de a pleca, el a postat pe contul său TikTok un videoclip cu o biserică ortodoxă din România. Numele contului este „Vor v Zakon” (Вор в законе) sau „hoț în lege” - o expresie rusească foarte cunoscută care se referă la șefii crimei organizate din Rusia sovietică.
6 Martie 2023
Semnalele telefonului mobil al lui Jovancic arată că acesta a plecat din Desenzano del Garda la ora 8:30 a.m., în ceea ce poliția italiană a descris „a treia inspecție”.
O zi mai târziu, Jovancic a condus din nou la reședința lui Uss. A plecat din Desenzano del Garda la ora 8:30 a.m. și s-a îndreptat spre Milano prin Alessandria, în sud-vest. Nu este o rută directă. Semnalul telefonului său mobil a arătat că a ajuns la Milano la ora 12:54 și la Basiglio la ora 16:25.
O oră mai târziu, semnalul telefonului său a fost detectat la Trezzano sul Naviglio și apoi, la ora 22:06, la punctul de trecere a frontierei slovene de la Gorizia, unde se pare că a ajuns cu mașina.
7-11 Martie 2023
Telefoanele mobile ale lui Jovancic arată că acesta a ajuns într-o locație neidentificată din Serbia la ora 15.22. Patru zile mai târziu, el s-a întors în Italia, potrivit poliției. Telefoanele sale mobile au fost înregistrate în Germania în dimineața zilei de 11 martie și la Desenzano del Garda puțin după ora 15.00.
De asemenea, poliția italiană a declarat că rețelele de telefonie mobilă italiene au înregistrat și telefonul mobil al lui Srdjan Lolic, un bărbat sârb în vârstă de 51 de ani. După ce a intrat în Italia la Trieste, acesta a condus până la Milano, ajungând pe 11 martie, cu puțin înainte de ora 20.00.
Se știu puține lucruri despre Lolic. El a fost director general al unui hotel din Belgrad, numit Putnik Inn, de la jumătatea anului 2018 până la începutul anului 2020.
Pe 9 februarie 2023, potrivit documentelor din registrul comerțului din Serbia, el a demisionat din consiliul de administrație al unei societăți afiliate care are aceeași adresă și aceeași conducere ca și Putnik Inn.
Hotelul în sine este deținut de un conglomerat de afaceri ai cărui acționari sunt ciprioți și sârbi. Un om de afaceri rus a fost listat ca director al societății mixte.
În aprilie 2023, la mai puțin de o lună după ce Uss a evadat din arestul la domiciliu din Italia, Lolic ar fi zburat la Polul Nord, afirmând pentru un ziar din Belgrad că a fost primul sârb care a pus piciorul acolo. El a declarat ziarului că a călătorit via Moscova și Krasnoiarsk, unde s-a îmbarcat într-un avion militar pentru călătoria spre nord.
Krasnoiarsk este capitala regiunii siberiene vaste și bogate în minerale cu același nume, al cărei guvernator la acea vreme era tatăl lui Uss, Aleksandr. Autoritățile americane au declarat că Aleksandr Uss era un „aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin”.
Lolic a luat cina cu guvernatorul după ce s-a întors la Krasnoiarsk, a declarat el pentru ziarul Belgrad.
La cinci zile după ce a apărut articolul lui Lolic, Aleksandr Uss și-a anunțat demisia din funcția de guvernator al Krasnoiarsk. El a declarat că s-a întâlnit cu câteva zile înainte cu Putin, care i-a sugerat să preia altă funcție. Nu a fost precizat nici un motiv pentru plecarea sa.
12 Martie 2023
Înregistrările din rețeaua de telefonie mobilă au arătat că telefonul mobil al lui Jovancic, împreună cu cel al fiului său Boris, a plecat din Desenzano del Garda la ora 9:11, ajungând în Milano aproximativ 90 de minute mai târziu.
Tatăl și fiul, împreună cu Lolic, au inspectat apoi proprietatea din Basiglio unde era cazat Uss, potrivit înregistrărilor poliției. Au plecat la ora 12:59 p.m. Lolic a părut apoi să părăsească Italia, trecând prin Veneția la ora 20:13 p.m.
16 Martie 2023
Jovancic și fiul său au cumpărat un Volvo V60 break de la un dealer din Castegnato, un oraș situat între Lacul Garda și Milano, între orele 9:27 și 10:30.
Mașina a fost înmatriculată pe numele lui Boris Jovancic. Vladimir Jovancic a condus apoi spre Serbia în aceeași zi, trecând din Croația pe la punctul de frontieră Batrovci la ora 18:36.
Numărul de înmatriculare al Volvo-ului înregistrat în Italia – EP605VA – a fost înregistrat pe înregistrările video de supraveghere de la punctul de frontieră.
21 Martie 2023
Semnalele de pe telefonul mobil au arătat că Vladimir Jovancic a plecat din Serbia la ora 17:02 și a ajuns la Desenzano del Garda la ora 23:20.
La ora 20:22, telefonul mobil al lui Lolic a fost detectat la punctul de trecere a frontierei de la Batrovci.
Acesta conducea un sedan Audi A8 cu numere de înmatriculare sârbești, BG1768HP, pe care îl închiriase de la Putnik Inn din Belgrad. Potrivit procurorilor italieni, Lolic a fost însoțit în timpul călătoriei de un bărbat sârb de 47 de ani, Nebojsa Ilic.
La începutul aceleaiași zile, o instanță italiană a autorizat extrădarea lui Uss în Statele Unite, la cinci luni de la reținerea inițială a lui Uss pe aeroportul din Milano.
March 22 2023
Matej Janezic, un bărbat sloven în vârstă de 40 de ani, a intrat în Italia pe la Trieste la ora 8:31, conducând un Volvo S80 sedan cu numere de înmatriculare slovene, LJDP082. El a ajuns în Bedizzole, o localitate situată la vest de Lacul Garda, în jurul orei 10:30.
La ora 10:45, conform datelor din rețeaua de telefonie mobilă, patru mașini au plecat din Bedizzole, ajungând la ora 12:16 la un centru comercial din Lacchiarella – la șapte minute de mers cu mașina de reședința lui Uss. Pe lângă cele două Volvo și Audi, în convoi se afla o a patra mașină: un Fiat Bravo care îi fusese transferat lui Jovancic de către o femeie albaneză în vârstă de 36 de ani pe nume Emirada Ibo.
Ibo îi transferase lui Jovancic asigurarea pentru Fiat cu o săptămână înainte. Procurorii italieni au acuzat-o că a fost complice la evadarea lui Uss.
Contactată de RFE/RL cu apeluri și mesaje prin WhatsApp, Ibo a refuzat să discute la telefon despre acuzațiile care i se aduc și a cerut ca întrebările să fie trimise în scris. Ea a refuzat apoi să răspundă la alte apeluri telefonice ale RFE/RL și a răspuns prin SMS, spunând: „Nu știu nimic despre asta. Îmi pare rău”.
La centrul comercial Lacchiarella, camerele de supraveghere l-au surprins pe Jovancic vorbind cu Lolic la ora 12:17. Un minut mai târziu, Janezic, Boris Jovancic și un bărbat care este probabil Ilic au sosit la centrul comercial.
Jovancic și fiul său au fost văzuți făcând cumpărături timp de aproximativ 20 de minute. La ora 13:06, cele patru mașini au plecat din centrul comercial. Două dintre ele, una condusă de Jovancic, una de Lolic, ajung la complexul Borgo Di Vione, iar camerele de supraveghere l-au înregistrat pe Jovancic intrând în cartierul închis.
La ora 13:40, un bărbat pe care poliția l-a identificat ca fiind Jovancic a fost văzut intrând în ceea ce părea a fi reședința lui Uss cu o pungă de cumpărături de la Lacchiarella.
La scurt timp după aceea, doi bărbați au fost arătați vorbind pe trotuar. Unul dintre ei, cu un hanorac tras pe cap, a fost identificat de poliția italiană ca fiind Uss.
Camerele de luat vederi i-au înregistrat apoi pe Uss și pe Jovancic mergând pe trotuar, spre la ieșirea nordică a complexului, apoi urcându-se în Fiat și plecând cu mașina.
Ca parte a ordinului instanței italiene care l-a plasat în arest la domiciliu în loc de detenție în închisoare, Uss a fost obligat să poarte o brățară electronică de monitorizare în jurul gleznei, permițând astfel poliției să îl urmărească și să fie anunțată dacă depășește o anumită rază de la reședința sa.
Potrivit procurorilor italieni, în timpul evadării lui Uss, transmisia de la brățara de monitorizare a fost întreruptă cu un „dispozitiv de interzicere a semnalului”, un dispozitiv care blochează sau interferează cu transmisia.
La un moment dat, mai târziu, Jovanic i-a pus la dispoziție lui Uss un aparat de tăiat șuruburi pentru a tăia dispozitivul de la glezna sa, potrivit procurorilor americani. Uss a aruncat apoi dispozitivul pe geamul mașinii.
Alarma pentru dispozitivul de monitorizare a sunat la ora 13:52, determinând poliția să intervină, deși nu este clar cât timp exact a durat până au ajuns polițiștii. La momentul în care au ajuns, Uss dispăruse. Poliția a chemat pompierii pentru a sparge ușa. Înăuntru, televizorul era pornit și dat tare, dar casa era goală.
La un moment dat, în acea după-amiază, Uss a coborât din Fiat și s-a urcat în Audi. Cu Jovancic la volan, s-au îndreptat spre est, spre Veneția și apoi spre granița slovenă, împreună cu Volvo-ul condus de Janezic. Cele două mașini au trecut granița la Gorizia în jurul orei 17:50, numerele lor de înmatriculare fiind înregistrate de camerele de supraveghere de pe marginea drumului.
March 23, 2023
Audi-ul, condus acum de Ilic, a intrat în Serbia dinspre Croația la ora 6:40 dimineața.
Operațiunea de evadare odată finalizată, Uss i-a plătit lui Jovancic încă 40.000 de euro, potrivit procurorilor americani. Se crede că Uss ar fi zburat apoi de la Belgrad la Moscova, dar nu este clar când, cum și dacă a fost cu un zbor comercial.
4 Aprilie, 2023
După mai multe zile de speculații tot mai mari în presa italiană cu privire la locul unde se află, Uss a făcut o declarație pentru presa rusă.
„Sunt în Rusia! În aceste câteva zile deosebit de dramatice, am avut alături de mine oameni puternici și de încredere. Le mulțumesc lor!” a declarat Uss. „Instanța italiană, pe a cărei imparțialitate am contat inițial, a dat dovadă de o evidentă părtinire politică”.
„Din nefericire, a fost gata să se «îndoaie» sub presiunea autorităților americane. În situația internațională de astăzi, când «se joacă fără reguli», întoarcerea mea în țara mea natală, chiar și într-un mod atât de «non-standard«, este o victorie", a spus el.
Un e-mail trimis la o adresă rusă asociată cu Uss a fost returnat pe motiv că mesajul nu poate fi livrat. Maria Iagodina nu a răspuns nici ea solicitărilor jurnaliștilor până la ora publicării.
Urmările
Jovancic a fost arestat de autoritățile croate la 4 decembrie, în baza unui mandat de arestare din SUA, și a fost trimis într-un centru de detenție din Zagreb. Actul de acuzare al marelui juriu din 27 octombrie, care a fost desigilat a doua zi după arestarea lui Jovancic, îl acuza pe acesta că a fost una dintre persoanele implicate în evadarea lui Uss.
La data publicării acestui raport, Jovancic este în arest la Zagreb în așteptarea procedurilor de extrădare, potrivit autorităților croate.
Fiul său, Boris, a fost arestat în aceeași zi de autoritățile italiene, potrivit agenției de presă ANSA. Nu este clar dacă și el se confruntă cu acuzații în SUA.
Janezic a fost arestat la 19 ianuarie 2024, la Ljubljana, de către autoritățile slovene în baza unui mandat de arestare italian. S-a dispus arestul la domiciliu, în așteptarea extrădării în Italia, a declarat pentru RFE/RL un purtător de cuvânt al poliției slovene.
Ceilalți trei suspecți – Ilic, Ibo și Lolic – sunt în libertate la data publicării acestui articol. Nici Lolic și nici Ilic nu au putut fi localizați pentru comentarii.
Ministerul Justiției din Serbia nu a răspuns la întrebările RFE/RL cu privire la evadarea lui Uss și dacă guvernul a primit un mandat de arestare sau o cerere similară de asistență juridică din Italia sau din altă parte.
„O rușine internațională”
De când s-a întors în Rusia, Uss nu prea apărut public, având foarte puține postări pe rețelele de socializare sau mențiuni în mass-media din Rusia.
Cu toate acestea, consecințele evadării sale au persistat.
În perioada în care Uss a reapărut în Rusia, prim-ministrul italian Giorgia Meloni a fost interogat de reporteri cu privire la evadarea sa.
„Cazul este destul de grav”, a declarat Meloni, al cărei guvern se află la putere aproximativ din perioada în care a fost arestat Uss. „Există cu siguranță anomalii. Cred că principala anomalie este [decizia instanței] de a-l menține în arest la domiciliu [din] motive discutabile și de a menține această decizie chiar și atunci când a existat o decizie de extrădare”.
Ministrul justiției, Carlo Nordio, a sugerat, de asemenea, că decizia a fost o greșeală.
„Cu această situație familială, având o soție și o casă, acest bărbat a plecat acasă din închisoare cu o brățară, în ciuda faptului că autoritățile judiciare aveau multe indicii că reprezenta un risc ridicat de fugă”, a declarat Nordio în fața legislatorilor italieni în 20 aprilie 2023.
Iar în cadrul unei sesiuni în camera inferioară a parlamentului, două săptămâni mai târziu, membrii blocului electoral de opoziție Verde-Stânga au atacat dur guvernul pentru modul în care a gestionat cazul.
„Cum este posibil ca el să nu fi fost păzit, monitorizat în permanență, ci doar la fiecare 72 de ore?”, a înrebat deputatul Devis Dori.
„Italia, prin modul în care guvernul italian a gestionat afacerea Artiom Uss, tocmai s-a făcut de râs pe plan internațional”, a declarat Angelo Bonelli, președintele partidului Europa Verde.
Ambasada Statelor Unite la Roma a refuzat să comenteze, trimițând întrebările autorităților italiene și Departamentului de Justiție al SUA din Washington. Departamentul de Justiție de la Washington a refuzat să comenteze, referindu-se doar la declarațiile de presă publicate anterior.
Ministerul italian al Justiției nu a răspuns la e-mail-urile prin care i se solicitau comentarii.
O intrigă suplimentară a apărut în legătură cu evadarea lui Uss: speculațiile persistente potrivit cărora agențiile de informații rusești au jucat un rol în organizarea sau facilitarea planului.
„Trebuie să înțelegem dacă nu cumva a existat și o interferență, o intervenție externă din partea serviciilor secrete ale Moscovei”, a declarat deputatul Dori, în timpul audierii din aprilie anul trecut din Parlament.
Nici Dori și nici Bonelli nu au răspuns la mesajele prin care li se solicitau comentarii suplimentare.
În ziua reapariției lui Uss în Rusia, un canal rusesc Telegram, cunoscut pentru legăturile sale cu serviciile de securitate rusești, a raportat că evadarea sa ar fi putut implica un fost ofițer al forțelor speciale italiene care trăiește la Moscova de cel puțin șase ani și care era căsătorit cu o femeie din Rusia.
Canalul de Telegram, Cheka-OGPU, a mai spus că Uss a primit un pașaport fals.
Între timp, tatăl lui Uss i-a mulțumit public lui Putin.
„Cuvinte speciale de recunoștință se îndreaptă către președintele nostru”, a declarat el la întoarcerea fiului său în Rusia. „El nu este doar șeful statului nostru, ci și un om cu o inimă mare și deschisă”.
Mark Krutov de la Serviciul rus al RFE/RL și corespondenții Serviciului Balcanic al RFE/RL Meliha Kesmer, Doruntina Baliu și Natalija Jovanovic au contribuit la acest articol.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.