Linkuri accesibilitate

ASF, sursă de scandaluri și de nepotism pe salarii uriașe


În virtutea faptului că administrează o piață de aproximativ 20 de miliarde de euro, ASF se regăsește în mijlocul unui nou scandal cu iz penal
În virtutea faptului că administrează o piață de aproximativ 20 de miliarde de euro, ASF se regăsește în mijlocul unui nou scandal cu iz penal

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), o instituție în care posturile sunt vânate de politicieni și familiile acestora pentru salariile impresionante, a fost în mai multe rânduri ținta unor scandaluri.

Instituția a anonimizat veniturile angajaților pe siteul propriu, declarațiile de avere fiind completate cu bară în dreptul salariilor și al numelor soților. Motivul este unul tot mai des întâlnit printre funcționarii statului, pretextul fiind o clauză de confidențialitate eliberată de angajator, clauză care este trimisă la Agenția Națională de Integritate (ANI). Agenția primește declarațiile de avere complete, dar anonimizează salariul în baza unui articol din Codul Muncii, care spune că „prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, sa nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă”.

Șefi cu voia Parlamentului

Din analiza declarațiilor de avere ale angajaților ASF care au depus aceste documente în 2020, rezultă, fără echivoc, faptul că instituția este populată de rude ale politicienilor.

Consiliul ASF este compus din 9 membri, aceștia fiind și cei mai bine plătiți funcționari ai instituției. Respectând „tradiția” instituției, șefii au susținere exclusiv politică, fiind votați de majoritatea parlamentară. Cei mai mulți dintre ei au fost votați de parlamentarii PSD- ALDE, în noiembrie 2018. Excepție reprezintă directorul instituției, Nicu Marcu, susținut recent în funcție atât de PSD, cât și de PNL.

Elena Dascălu, vicepreședinte al ASF, a fost în 2017 consilier de stat al premierului Mihai Tudose, iar în mai 2018 preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Electrica. În noiembrie 2018 a fost numită de Parlament vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Potrivit declarației de avere, a câștigat în 2019 664.000 de lei, la care se adaugă pensia de 130.000 de lei. În total, prim-vicepreședintele ASF a încasat în 2019 800.000 de lei, adică 14.000 de euro pe lună.

Cristian Roșu, vicepreședintele ASF a primit în 2019 un salariu de „doar” 612.000 de lei, adică 10.500 de euro pe lună.

Ștefan Daniel Armeanu este alt membru al Consiliului ASF. În 2019, Armeanu a încasat 638.000 de lei, iar soția sa, având funcția de „consilier” fără să se precizeze unde, alți 133.000 de lei.

Gabriel Grădinescu - vicepreşedinte al (ASF), responsabil cu piaţa de capital din România, a încasat din această funcţie suma de 618.652 de lei în anul 2019, ceea ce corespunde unui venit lunar de 51.550 de lei, adică 10.860 de euro.

Jozsef Birtalan - membru neexecutiv în Consiliul ASF a încasat anul trecut venituri în valoare de 342.515 de lei (28.620 de lei/lună - 5.800 de euro/lună) aferente funcției din ASF.

Ovidiu Wlassopol, fostul soț al Liei Olguța Vasilescu,a încasat în 2019 de la ASF 388.684 de lei, adică 6.600 de euro/lună pentru funcția de prim-vicepreședinte ASF. Actuala soție, Andreea Wlassopol, este angajată la aceeași instituție, fiind specialistă în „piețe reglementate”.

Aura Gabriela Socol - membru neexecutiv în Consiliul ASF, a avut anul trecut venituri în valoare de 338.915 de lei, adică 5700 de euro pe lună. Este soția lui Adrian Socol, artizanul programului de guvernare a PSD din perioada 2016 - 2020.

Ioan Gheorghe Țara - membru neexecutiv în Consiliul ASF, a încasat anul trecut un salariu de 338.915 de lei, adică 28.200 de lei pe lună. În 2018 era vicepreședinte al PSD Bihor și consilier județean al aceluiași partid.

Pile, cunoștințe și relații la ASF

Susținerea politică sau relațiile de familie sunt criterii decisive pentru a fi angajat la ASF, inclusiv în cazul angajaților de rînd, nu doar pentru cei numiți de Parlament.

Familia Baciu, Bogdan și Monalisa, câștiga, în 2016, de la ASF 150.000 de lei, declarațiile pe 2020 fiind anonimizate, inclusiv la numele soțului sau la adresa angajatorului.

La fel a procedat și Angela Bichi, responsabil control asigurări din cadrul ASF. Instituția i-a anonimizat salariul dar și numele soțului sau al instituției care-l plătește, respectiv Banca Națională a României, soțul ei fiind consilierul guvernatorului Mugur Isărescu. În decembrie 2008, Angela Bichi trece de la Asirom la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Pe atunci, soțul ei era „director adjunct la BNR”.

Față de acest aspect, Cristian Costinel Bichi susține că nu a avut vreun merit în promovarea soției la CSA și ulterior la ASF. „Nu există (și nu va exista) nicio dovadă că poziția soției mele în ASF are legatură cu funcția mea în banca centrală sau că am făcut intervenții în vederea angajării sale la acestă autoritate”, ne-a transmis consilierul lui Isărescu.

Mirela Caraman este nora fostului secretar de stat Sirma Caraman, angajată până în 2019 la ministerul Dezvoltării. Doamna ocupă, începând cu 2020, funcția de responsabil audit intern în cadrul ASF. Salariul său este confidențial.

Ioana Cazacu, fosta soție a președintelui PSD Maramureș Gabriel Zetea și fina lui Victor Ponta, este director al Direcției de Relații cu Publicul al ASF. Recăsătorită cu fiul avocatului lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, Ioana a divorțat și de acesta. Și ea are veniturile anonimizate.

Bogdan Mihai Chetereanu este căsătorit cu Maria Felicia, ambii fiind angajați ai ASF. Veniturile familiei sunt anonimizate pe site-ul Autorității.

Elena Laura Chițoiu este soția fostului ministru al Economiei și fost vicepremier ALDE, Daniel Chițoiu. În prezent, ocupă funcția de șef serviciu în cadrul ASF. În același timp, încasează încă un salariu de la Transgaz Mediaș, altă companie de stat, la care se adaugă 3800 de lei de la firma de insolvența Euro Insol SPRL.

În 2014 a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul Carpatica-ASF. Condamnată la fond la 1 an de închisoare cu suspendare, Laura Chițoiu a fost achitată de instanța supremă prin decizie definitivă.

Grigoreta Cristina Zgonea este fosta soție a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Este șef de Serviciu Reglementare în cadrul ASF, încă din 2013, an în care Zgonea ocupa a 3-a funcție în stat.

Director în ASF a ajuns și George Viorel Voinescu, până în 2019 angajat al SRI și fost ofițer de Securitate înainte de 1989. Potrivit unei adeverințe a Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Voinescu era locotenent major în 1989, angajat al Serviciului 11 Financiar al Securității comuniste. Pe motiv că nu a descoperit documente care să demonstreze că Voinescu a încălcat drepturi fundamentale ale concetățenilor săi, CNSAS a stabilit că acesta nu a colaborat cu Securitatea, deși a fost angajatul ei.

Elena Repede, fosta șefă de cabinet a premierului Mihai Tudose, este din 2018 director de cabinet al prim vicepresedintelui ASF.

Larisa Nădrag, iubita fostului președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, este consilier al vicepreședintelui ASF, Gabriel Grădinescu, omul care conduce activitatea de supraveghere a pieței bursiere. Presa a scris despre aceasta că a fost angajată de instituție la sfârșitul anului trecut.

Pe site-ul ASF apar 193 de persoane care lucrează în cadrul Autorității, numărul total al angajaților fiind mult mai mare. În 2016, instituția avea 480 de angajați.

Acuzații de abuz în serviciu

De-a lungul vremii, instituția a fost implicată în mai multe scandaluri. În aprilie 2014, procurorii DNA trimiteau în judecată patru angajați ai ASF sub acuzația de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat după ce ar fi favorizat societatea de asigurări coordonată de milionarul Ilie Carabulea. Fostul președinte al autorității, Dan Radu Rușanu , Laura Chițoiu, Corneliu Moldoveanu și Călin Georgel, reprezentanții ASF, au fost achitați de instanța supremă, condamnări primind doar persoanele din conducerea Carpatica Asig, firma lui Carabulea.

Alt scandal în care au fost implicați angajați ai ASF este cel al falimentului societății de asigurări ASTRA. Omul de afaceri Dan Adamescu, Angela Toncescu și alți șapte angajați ai ASF fiind acuzați de abuz în serviciu.

În iulie 2019, magistraţii au condamnat-o pe Toncescu la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în timp ce, pentru ceilalţi inculpaţi, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului CSA, judecătorii au decis ca fiecare să fie condamnat la câte 3 ani şi 6 luni închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei. Aceeaşi pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare au primit Dan Constantinescu, Daniela Popa şi Corneliu-Silviu Moldoveanu, foşti membri ai Consiliului CSA. În schimb, trei directori din CSA, Anabella Ruse, Marinela Nemeş şi Carmen-Gabriela Ivan, au fost achitaţi. Decizia nu este definitivă, următorul termen fiind stabilit de instanța supremă pentru 10 februarie 2021.

Noua plângere penală

Ultima chestiune cu iz de ilegalitate cu care s-a confruntat Autoritatea este plângerea penală depusă de un angajat la DNA după ce a constat o serie de nereguli grave. Potrivit reclamației, zeci de mii de români nu ar fi beneficiat de despăgubiri în baza poliței obligatorii de răspundere civilă sau ar fi primit mai puțini bani, fiindcă instituția care ar fi trebuit să îi protejeze le-ar fi ținut de fapt partea unor asiguratori rău platnici. Mai mult, angajatul care a depus plângerea estimează că în doar jumătate de an ar fi trebuit aplicate amenzi de 100 de milioane de lei. În schimb, ASF are angajaţi plătiţi din bugetul de stat cu până la 10.000 de euro lunar.

Războiul perpetuu de la ASF produce și „victime”. Ultima dintre ele este Mihaela Cojocaru, director cu delegare în cadrul ASF, care a fost eliberată marți din funcție. Potrivit declarației de avere, ea a fost angajată în noiembrie 2019. Anterior, a lucrat pentru Grup Servicii Petroliere SA, societate controlată de milionarul Gabriel Comănescu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a înființat în 2013 ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, independentă, autofinanțată și își exercită atribuțiile prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.).

ASF răspunde de corecta funcționare a pieței asigurărilor, pieței de capital și a pieței pensiilor private, a căror valoare totală depășește 20 de miliarde de euro.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG