Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, o asociație profesională a procurorilor, îi cere președintelui Klaus Iohannis să respecte avizele CSM atunci când va decide numirea procurorilor șefi la DNA și DIICOT și a procurorului general, două propuneri primind aviz negativ din partea Secției de procurori a CSM.
Inițiativa pentru Justiție consideră că procedurile declanșate de ministrul Justiției pentru ocuparea funcțiilor de șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT nu respectă recomandările Comisiei Europene, GRECO și Comisiei de la Veneția.
„Vă solicităm ca, în acord cu recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia privind rolul cheie al Consiliului Superior al Magistraturii în procedura de desemnare a persoanelor care vor ocupa înaltele funcţii din Ministerul Public, să respectaţi avizele Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi să nu aruncaţi sistemul judiciar într-o criză de natură a afecta grav justiţia şi statul de drept”, precizează asociația procurorilor într-un Apel public adresat președintelui Klaus Iohannis.
Inițiativa pentru Justiție susține că președintele Iohannis ar trebui să țină cont de avizele CSM pentru „buna funcționare pe viitor a Ministerului Public și a parchetelor care îl compun”, precum și a CSM, unde procurorul general este membru de drept, și pentru „a evita riscul unui nou raport MCV negativ”.
Pe 11 februarie, CSM a dat aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, și l-a avizat favorabil pe Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA.
„Nu este o surpriză pentru mine, pentru că am văzut din întrebări cum merg orientările. (….) excesul de emotivitate al unora dintre candidați a contat în rezultat. De acum, e o decizie a președintelui”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, după aflarea veștii privind rezultatul audierilor din Secția de procurori a CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, pe 14 februarie, hotărârile Secției de procurori care au avizat negativ numirea la șefia Parchetului General și a Parchetului Antimafia a procurorilor Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.
În ceea ce o privește pe Gabriela Scutea, procurorii din CSM au susținut că „nu deține capacitate de sinteză și nici capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris” și că răspunde „aluziv, ambiguu, ezitant și bazat pe retorică excesivă”. La emiterea avizului negativ, concluzia procurorilor din CSM a fost că „nu îndeplinește exigențele necesare din perspectiva numirii în funcția de procuror general”.
Despre Giorgiana Hosu, procurorii din CSM au susținut că „nu a relevat capacitatea de a oferi soluții concrete pentru gestionarea problemelor specifice ce decurg din exercitarea funcției manageriale”. Mai mult, candidata nu are „capacitate de argumentare” și a dovedit că prezentarea obiectivelor din proiect „nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor și nevoilor Direcției ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile”, spun procurorii CSM.