Tot mai multe țări europene așteaptă de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să clarifice această problemă. Marți, Suedia și Letonia s-au alăturat Spaniei, Germaniei, Franţei şi Italiei care au oprit administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19.
Specialiștii cred însă că suspendarea vaccinării este o decizie greșită.
Directoarea EMA, Emer Cooke, a spus că experții în sănătate vor da rezultatele analizei tuturor cazurilor de apărute la pacienții care au suferit evenimente neobișnuite de coagulare a sângelui în cursul zilei de joi, dar până atunci nu există niciun motiv să schimbe recomandarea privind vaccinarea cu AstraZeneca.
Emer Cooke a subliniat într-o conferință de presă că beneficiile vaccinării depășesc riscurile, dar că experții EMA sunt serios preocupați de o evaluare științifică a tuturor cazurilor.
În prezent, EMA investighează rapoartele a 30 de cazuri de tulburări neobișnuite ale sângelui din 5 milioane de beneficiari ai vaccinului AstraZeneca.
„Beneficiile continuă să depășească riscurile, dar aceasta este o preocupare serioasă și are nevoie de o evaluare științifică serioasă și detaliată", a declarat Emer Cooke într-o conferință de presă.
Directoarea de la EMA este susținută de epidemiologii din Marea Britanie, unde au fost administrate 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, însă nu au fost găsite un număr neobișnuit de cazuri de evenimente de coagulare a sângelui.
„O explicație foarte probabilă a cel puțin unora dintre tulburările de coagulare observate sunt rezultatul COVID-19 mai degrabă, decât al vaccinului. Există publicații care arată clar că aceste probleme apar cu siguranță în COVID-19 și nu există nicio îndoială că toate vaccinurile utilizate previn acea boală. Prin urmare, balanța dintre riscuri și beneficia pentru vaccinul AstraZeneca rămâne în mod clar în favoarea beneficiilor sale”, a spus Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la Școala de igienă și medicină tropicală din Londra, citat de Reuters.
Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite.
Directorul pentru siguranţa vaccinurilor în cadrul Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Marea Britanie, Phil Bryan, a declarat, marți, că organizaţia „revizuieşte îndeaproape'' informaţiile privind cheagurile de sânge apărute la vaccinare în unele ţări europene.
El a adăugat însă că dovezile disponibile „nu sugerează că vaccinul este cauza''. „Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite'', a spus Phil Bryan într-un comunicat.
În același timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect, dar că experții analizează cazurile și vor prezenta o poziție oficială în cursul zilei de marți.
Cercetător român la Oxford: „Stricăciunea a fost produsă deja prin aceste suspendări pripite”
Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, arată că în Marea Britanie au fost vaccinați peste 11 milioane de oameni și nu se pune pune problema presupusei relații de cauzalitate dintre apariția evenimentelor de coagulare și vaccinul de la AstraZeneca. Însă, cu toate acestea neîncrederea a fost deja sădită.
„Ne gândim că incidența evenimentelor tromboembolice este chiar mai scăzută în rândul oamenilor care au primit vaccinul, decât în rândul aceluiași număr de oameni nevaccinați”, a spus Ștefan Dascălu pentru Europa Liberă.
„Când vaccinăm 100 de oameni totul este ok, când vaccinăm 1.000 de oameni totul este ok, când vaccinăm de ordinul milioanelor deja intervin anumite evenimente prin natura întâmplării datorită numărului mare de oameni. Practic, din 10 milioane de oameni vaccinați este foarte posibil să înregistrăm câteva cazuri în care persoanele care au primit vaccin în aceeași zi au avut un accident rutier. Este corectă asocierea că persoanele care au făcut vaccin au făcut și accident rutier? Nu este. Tocmai pe același principiu se bazează și această asociere și această cauzalitate cu evenimentele tromembolice”, explică Ștefan Dascălu, care spune că numărul de cazuri de tromboze este mai mic decât cel așteptat.
Cercetătorul român arată că nu este demonstrată, din punct de vedere științific, asocierea dintre trombozele apărute și administrarea vaccinului.
Când datele arată contrariul și precauția este mai degrabă o precauție politică decât una medicală și științifică, atunci decizia de suspendare a administrării vaccinurilor este greșită.
„Totodată, se urmăresc cazurile în care au avut loc aceste evenimente pentru că până la urmă depinde de constituția fiecărui individ. Incidența evenimentelor tromembolice crește semnificativ chiar după vârsta de 45 de ani, deja pe la 60-65 de ani crește la 6 la o mie. Deci riscul de a suferi astfel de evenimente crește în special cu vârsta și cu alți factori. Ne gândim că mare parte din țări au prioritizat vârstnicii și oamenii cu alte afecțiuni, iar dacă ne uităm la cazurile respective s-ar putea să vedem această manifestare individual, iar acest lucru se analizează acum, nu relația de cauzalitate cu administrarea vaccinului și declanșarea unor astfel de evenimente”, a mai spus Ștefan Dascălu.
Comunicarea, care a lăsat de dorit, și decizia a 15 țări de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca pot avea urmări pe termen lung asupra oamenilor.
„Stricăciunea a fost produsă deja prin aceste suspendări pripite, în opinia mea, care au fost vehiculate drept o precauție. Din punct de vedere medical, dacă ar exista motive legate de date ar fi o decizie corectă. Dar când datele arată contrariul, și precauția este mai degrabă o precauție politică decât una medicală și științifică, atunci decizia de suspendare a administrării vaccinurilor este greșită”, mai spune cercetătorul.
Ștefan Dascălu spune că e corect să ții cont de recomandările instituțiilor care spun că nu există o legătură cauzală între vaccin și tromboze.
„Oamenii au acum o reticență mai mare față de vaccin, iar lucrul acesta se va resimți pe termen lung nu doar față de vaccinul AstraZeneca, dar va avea un impact negativ asupra campaniei de vaccinare în general. În momentul de față trebuie să se revină asupra acestei decizii pripite și să se asculte de recomandările Agenției Europene a Medicamentului și a Organizației Mondiale a Sănătății. Iar pe viitor ar trebui o comunicare mai bună și un mod mai corect de a lua aceste decizii care au un efect foarte periculos pe termen lung”, mai arată Ștefan Dascălu.
În România, vaccinarea cu AstraZeneca continuă. Un număr mare de români au anulat programările. Potrivit datelor furnizate de Valeriu Gheorghiță, marți mai erau aproximativ 18.347 de locuri libere pentru vaccinul AstraZeneca.
„Deși și-au anulat programările un număr mare de persoane, în acest timp, un număr mai mare de persoane și-au făcut programări în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza unu, pentru vaccin produs de compania AstraZeneca, și aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză”, a precizat Valeriu Gheorghiță în conferința de presă săptămânală.
Gheorghiță a spus că decizia menținerii vaccinării cu AstraZeneca a fost luată pe baza recomandărilor Agenţiei Europeane a Medicamentului, care a arătat că beneficiile depăşesc riscurile.
„Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară. Pot să vă spun, ca nivel de frecvenţă, vorbim de aproape un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional, în condiţii bazale, la populaţia nevaccinată, în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane. Ca atare, astăzi, Agenţia Europeană a Medicamentului, OMS, reevaluează toate datele colectate şi raportate la nivel european”, a spus Valeriu Gheorghiță, care a precizat că România așteaptă, joi, toate lămuririle cu privire la cazurile semnalate până acum.