Linkuri accesibilitate

Atac armat într-o sinagogă din Ierusalim: cel puțin șapte oameni au murit


Un atac armat a avut loc într-o sinagogă din Ierusalim, vineri seara, când începe Sabatul pentru evrei.
Un atac armat a avut loc într-o sinagogă din Ierusalim, vineri seara, când începe Sabatul pentru evrei.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise vineri într-un atac la o sinagogă din Ierusalim, scrie CNN.

Ministerul Afacerilor Externe al Israelului a anunțat vineri seară că opt persoane au fost ucise într-un atac la Ierusalim și alte zece persoane au fost rănite. Atacul a avut loc într-o sinagogă. Unul dintre cei uciși era cel care a deschis focul.

Incidentul s-a petrecut în cartierul Neve Yaakov în jurul orei locale 20:15. Serviciul de ambulanţă din Israel a declarat că 10 persoane au fost rănite în atacul armat pe care poliţia l-a descris ca fiind unul „terorist".

Atacatorul a fost neutralizat la faţa locului, iar unii dintre răniţi sunt în stare critică, a precizat serviciul de ambulanţă.

The Jerulasem Time scrie că cel care a deshis focul este un locuitor al orașului Shuafat și a tras în oamenii care părăseau sinagoga după rugăciunea de vineri seara, când începe Sabatul. Acesta a fost ucis de forțele de securitate după ce a încercat să fugă cu o mașină. The Jerulasem Time scrie că „se pare că teroristul ar fi fost membru al Hamas”.

Unul dintre martorii de la fața locului a spus că poliția nu a ajuns la fața locului timp de 20 de minute, nu i-a crezut pe apelanții care sunau în diperare și a crezut că zgomotul provine de la împușcături în aer din cartierele din apropierea Ierusalimului de Est.

Incidentul s-a petrecut în cartierul Neve Yaakov şi vine după un raid israelian în oraşul Jenin din Cisiordania, în care au murit joi nouă persoane - cel mai grav bilanţ pentru palestinienii din Cisiordania din ultimii 20 de ani.

Un al zecelea palestinian a fost ucis în ceea ce poliția israeliană a numit „tulburări violente” lângă Ierusalim.

Mai mulți diplomați au transmis condoleanțe familiilor celor uciși. SUA, prin purtătorul de cuvânt adjunct al departamentului de stat, Vedant Patel, au spus că oficialii sunt în legătură cu omologii lor israelieni.

Vedant Patel a spus că nu se așteaptă nicio schimbare în vizita secretarului de stat Antony Blinken în Israel săptămâna viitoare, scrie BBC.

„Încă adunăm informații”, le-a spus Patel reporterilor la un briefing de presă.

„Este absolut oribil. Gândurile, rugăciunile și condoleanțele noastre sunt adresate celor uciși de acest act de violență odios. Condamnăm acest aparent atac terorist în cei mai fermi termeni. Angajamentul nostru față de securitatea Israelului rămâne ferm”, a mai spus Vedant Patel.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG