Linkuri accesibilitate

Atac armat la o școală din Rusia: nouă morți. Putin promite compensații pentru familii


Rusia - Tatarstan - Memorial pentru victimele atacului de la școala 175 din Kazan
Rusia - Tatarstan - Memorial pentru victimele atacului de la școala 175 din Kazan

Un adolescent a declanșat o explozie și a deschis focul la o școală din capitala regională a republicii ruse Tatarstan, ucigând nouă persoane în timp ce sute de copii au fugit din clădirea plină de fum.

Rustam Minnihanov, președintele republicii, a declarat că șapte elevi, o profesoară și o femeie angajată la școală, au fost uciși în atacul de la Școala 175 și a numit ataculo tragedie enormă pentru republica noastră, pentru țara noastră. "

Potrivit Ministerului de Interne al republicii, 21 de persoane au fost rănite în incident, dintre care 18 erau elevi, șapte dintre ei fiind duși la terapie intensivă.

Mai multe filmări de la fața locului arată copii care fug din școală, în timp ce pe ferestre iese fum și se aud zgomote puternice asemănătoare împușcărilor.

Pentru a se salva, unii copii s-au aruncat de la etajul trei al școlii, dar nu au mai putut să fugă din cauza fracturilor, alții au sărit de la parterul școlii și au luat-o la goană îndepărtându-se de școală. După aceea, zeci de ambulanțe s-au aliniat la intrarea în școală.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a trimis un avion cu medici și echipament medical la Kazan, un oraș aflat la 700 de kilometri est de Moscova, în timp ce miniștrii Sănătății și Educației, Mihail Murașko și Serghei Kravțov, au fost de asemenea trimiși în regiune.

La câteva ore de la incident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor de la Moscova că Putin a dat un ordin special șefului Gărzii Naționale Ruse, Viktor Zolotov, „să aplice noi reglementări privind tipurile de arme” care pot fi folosite de civili.

„Cert este că uneori armele de vânătoare sunt înregistrate ca arme de calibru mic, folosite în unele țări ca puști de asalt și așa mai departe. Iar acest lucru va fi rapid reglementat de Garda Națională", a spus Peskov.

Putin a ordonat, de asemenea, guvernului să ofere asistență victimelor și familiilor acestora.

Oficialii ruși au promis să plătească familiilor victimelor câte 1 milion de ruble (aproximativ 13.500 de dolari) pentru fiecare victimă și între 200.000-400.000 de ruble pentru cei răniți.

Profesorii și elevii au declarat pentru RFE / RL că au auzit o explozie puternică în clădire înainte să se audă focurile de armă după care au fugit din clădire, în timp ce unii dintre ei au sărit de la etajul trei al școlii ca să se salveze.

Zona a fost înconjurată de oamenii legii, iar elevii și profesorii au fost evacuați pe ferestre de pompieri.

Ministrul de interne al regiunii a declarat că atacul a fost comis de un tânăr de 19 ani, fost elev al școlii, care a fost reținut.

Inițial s-a vorbit de doi atacatori.

Presa locală l-a identificat pe suspect ca Ilnaz Galiaviev.

Zdruncinat, președintele Minnihanov, care a ajuns la școală la scurt timp după atac, a declarat reporterilor că arma cu care atacatorul a tras era înregistrată oficial pe numele său.

Un elev a descris pentru RFE / RL ce a văzut.

„Aveam ora de limba rusă, când s-a auzit o explozie la primul etaj. Am ignorat-o. Apoi s-au auzit din ce în ce mai multe. Băieții au fugit la ferestre și s-au uitat la primul etaj. Toate ferestrele, ușile și birourile au fost sparte", a povestit ea.

„Am împins toate băncile în ușă și am blocat-o. Copiii de la etajul doi au început să sară pe geam”, a declarat un profesor pentru Current Time, rețeaua în limba rusă condusă de Radio Free Europe/Radio Liberty, în cooperare cu Vocea Americii (VOA).

„Am auzit zgomote ca de explozie la începutul celei de-a doua lecții. Toți profesorii i-au închis pe copii în sălile de clasă. Împușcăturile au avut loc la etajul al treilea", a spus un alt profesor citat de Tatar Inform, o publicație locală.

O filmare cu un coridor din interiorul școlii a apărut pe mai multe rețele de socializare, presărat cu resturi, inclusiv sticlă spartă și uși sparte. O altă imagine statică arată un trup pe podeaua unei săli de clasă pătate de sânge.

Alte înregistrări arătau vehicule de urgență parcate în afara școlii, cu oameni care fugeau din școală.

Ilnaz Galiaviev avea un permis de port-armă pentru o pușcă Hatsan Escort PS, eliberat pe 28 aprilie, a scris Alexandr Khinștein, parlamentar în camera inferioară a parlamentului, pe rețelele de socializare.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului de anchetă al Rusiei, Svetlana Petrenko, a anunțat că a fost deschis un dosar penal.

Guvernul Tatarstanului a declarat 12 mai zi de doliu.

Școala atacată are peste 1.000 de elevi.

Din punct de vedere istoric, atacurile la școlile din Rusia și alte foste republici sovietice sunt mai puțin frecvente. Cu toate acestea, în ultimii ani au crescut.

În noiembrie 2019, un student a fost ucis înainte ca atacatorul să-și ia viața, la o facultate din orașul Blagoveșcensk din regiunea Amur.

În octombrie 2018, un tânăr de 18 ani a ucis 20 de persoane într-un atac cu bombă, într-un colegiu din orașul Kerci din Crimeea ocupată de ruși după care s-a sinucis.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a raportat, de asemenea, mai multe cazuri în care a prevenit atacurile asupra școlilor în ultimii ani.

Atacuri în școlile rusești care au avut loc între 2014 și 2021

Date

Localitatea

Morți

Răniți

Arma

11.05.2021

Kazan

9

20

Pușcă

14.10.2019

Blagoveșcensk

2*

Pușcă

18.04.2018

Sterlitamak

4

Cuțit

19.01.2018

Ulan-Ude

7

Topor, cocktail Molotov

15.01.2018

Perm

12

Cuțit

18.12.2017

Irkuțk

1

Cuțit

1.11.2017

Moscova

2*

Cuțit

24.04.2017

Agvali

2

Grenadă

18.03.2016

Nakhodka

2*

Cuțit

03.02.2014

Moscova

2

Pușcă

*inclusiv atacatorii

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG