Linkuri accesibilitate

Atac armat într-o sinagogă din California: un mort și trei răniți


Locuitori ai orașului Poway, inclusiv primarul Steve Vaus (cu pălărie), au aprins lumânări pentru victimele atacului armat de la sinagoga din localitate
Locuitori ai orașului Poway, inclusiv primarul Steve Vaus (cu pălărie), au aprins lumânări pentru victimele atacului armat de la sinagoga din localitate

O persoană a deschis focul sâmbătă într-o sinagogă din apropiere de San Diego (sudul Californiei), făcând un mort şi trei răniţi, printre care un rabin, notează Agerpres.

Atacul, în ultima zi a festivităţilor de Pesah (Paştele evreiesc), a vizat comunitatea evreiască din Poway, un oraş cu circa 50.000 de locuitori.

„Am avut patru răniţi cu o armă de foc, dar una dintre persoane a decedat”, a afirmat la canalul de televiziune MSNBC primarul localităţii, Steve Vaus, citat de Agerpres.

O femeie în vârstă de 60 de ani a încetat din viaţă în urma rănilor sale, în timp ce răniţii sunt o fetiţă, rabinul şi un bărbat de 34 de ani, a precizat şeriful comitatului San Diego, Bill Gore, într-o conferinţă de presă.

Poliţia locală a anunţat că presupusul atacator, un tânăr de 19 ani din San Diego, a fost arestat. El se numeşte John T. Earnest şi nu era cunoscut serviciilor de poliţie.

Potrivit presei locale, el anunţase public pe internet intenţia sa de a ucide evrei.

„Avem copii ale celor publicate de el pe reţelele sociale şi a scrisorii sale deschise, le examinăm pentru a le stabili autenticitatea şi a şti cu ce elemente contribuie la anchetă”, a precizat şeriful.

Documentul prezentat de presă ca fiind al atacatorului, consultat de AFP, are ca sursă de inspiraţie revendicată un text semnat de Brenton Tarrant, un australian adept al teoriei supremaţiei rasei albe care a ucis 50 de persoane în atacul unor moschei, pe 15 martie, la Christchurch (Noua Zeelandă).

Primarul din Poway a adus un omagiu "membrilor congregaţiei care s-au opus atacatorului şi au evitat astfel un incident şi mai îngrozitor".

Preşedintele american, Donald Trump, aflat la o reuniune publică organizată la Green Bay (statul Wisconsin, nord), a spus că „întreaga naţiune este în doliu”.

„Condamnăm cu fermitate răul antisemitismului şi al urii, care trebuie învins”, a subliniat preşedintele SUA.

La rândul său, preşedintele israelian Reuven Rivlin a declarat că acest atac "ne aduce din nou aminte dureros că antisemitismul şi ura împotriva evreilor sunt încă printre noi, peste tot", potrivit agernției de presă germane dpa, citată ed Agerpes.

Atacul vine la doar șase luni de la un alt atac armat într-o sinagogă din Pittsburgh (Pennsylvania), când 11 persoane au fost ucise. Acesta este considerat cel mai sângeros atac comis vreodată împotriva comunităţii evreieşti din SUA.

XS
SM
MD
LG