Linkuri accesibilitate

Atac cibernetic asupra site-ului Ministerului Educației


Site-ul Ministerului Educației nu poate fi accesat luni din cauza unui atac cibernetic.
Site-ul Ministerului Educației nu poate fi accesat luni din cauza unui atac cibernetic.

Un atac cibernetic a afectat pagina web a Ministerului Educației, care este închisă luni dimineață de câteva ore.

Pentru o vreme, pe prima pagină a site-ului a apărut o o imagine peste care era scris, cu font roșu, „This website has been hacked” (Acest site a fost hack-uit), dar și un manifest împotriva sistemului de educație din România și a profesorilor din România.

„Sistemul de învățământ românesc este unul foarte prost, care nu te învață absolut nimic util , ci doar te îndoctrinează cu informații inutile”, se arată în începutul acelui mesaj, potrivit EduPedu.

Ministerul Educației a confirmat luni că incidentul cibernetic a dus la blocarea site-ului www.edu.gov.ro. Administratorii IT ai ministerului analizează incidentul.

„Specialiștii în tehnologia informației lucrează pentru consolidarea infrastructurii paginii și repunerea acesteia în funcțiune în cel mai scurt timp. Sunt efectuate operațiuni de evaluare, izolare și remediere a eventualelor vulnerabilități. Până la finalizarea acțiunilor de auditare de securitate, site-ul va rămâne în modul offline”, a transmis Ministerul Educației.

Instituția a mai arătat că site-ul www.edu.gov.ro conține doar date publice și de informare a cetățenilor, nefiind compromise date confidențiale.

Un atac cibernetic similar a avut loc, în aprilie, și asupra site-ului Ministerului Dezvoltării din România.

Atunci, pagina instituției nu a funcționat pentru câteva ore. Și atunci, atacatorii au postat pe pagina principală a site-ului un mesaj împotriva sistemului.

„Din păcate, coruția este o problemă majoră în țara noastră și afectează negativ dezvoltarea economică și socială”, începea mesajul

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG