Linkuri accesibilitate

Rușii au atacat Odesa din nou: trei oameni au murit. Drone au lovit regiuni din Federația Rusă


Un incendiu la o rafinărie din Rusia - fotografie ilustrativă.
Un incendiu la o rafinărie din Rusia - fotografie ilustrativă.

Armata rusă a atacat Odesa, noaptea trecută (30 aprilie spre 1 mai), cu rachete balistice.

„În urma atacului, trei persoane au murit, alte trei au fost rănite”, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleg Kiper.

Kiper a adăugat că atacul a afectat infrastructura civilă. El le-a cerut locuitorilor din regiune să răspundă la semnalele raidurilor aeriene.

Forțele Aeriene avertizaseră anterior despre amenințarea cu lovituri balistice în sudul Ucrainei, în special, la Odesa.

Și în seara zilei de 29 aprilie, trupele ruse au atacat Odesa cu o rachetă Iskander cu muniție cu dispersie.

Șeful administrației militare regionale, Oleg Kiper, a anunțat că cinci persoane au fost ucise în urma acestui atac rusesc, iar alte 23 au fost rănite.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a făcut apel, pe 30 aprilie, la partenerii Statelor Unite să transfere sistemele de apărare aeriană Patriot în Ucraina, care a solicitat în mod repetat mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja orașele și infrastructura civilă de atacurile rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus săptămâna trecută membrilor NATO că țara sa are nevoie de minimum șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a contracara atacurile aeriene ruse.

De partea cealaltă, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat livrarea mai rapidă de arme pentru operaţiunea militară a Moscovei în Ucraina, a anunţat miercuri ministerul rus al Apărării.

La o întâlnire cu comandamentul militar de vârf pentru lupta Moscovei în Ucraina, șeful Statului Major General, Valery Gerasimov, care se ocupă de operațiune, i-a transmis un raport lui Șoigu, privind situația de pe front.
„Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei... este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând arme”, a spus Shoigu într-un comunicat postat pe Telegram.

Atac cu drone în Federația Rusă

Regiunile Riazan și Voronej din Rusia au fost atacate de drone în noaptea zilei de 1 mai, au anunțat guvernatorii acestor regiuni.

Rapoartele lor spun că nu există victime.

„Un alt vehicul aerian fără pilot a fost doborât în suburbiile Voronej de forțele de apărare aeriană”, a scris guvernatorul regiunii Voronej, Oleksandr Husev, în jurul orei 4:00.

Și în regiunea Riazan au fost semnalate drone, iar una din ele ar fi lovit o rafinărie, conform declarațiilor unor martori.

„Rafinăria Riazan a fost atacată de drone, un incendiu a izbucnit la uzină după atac, relatează localnicii care publică filmări pe rețelele de socializare”, scrie agenția Astra.

Informația nu este, însă, confirmată oficial.

„Se lucrează în rafinărie. Nu există încă o confirmare oficială”, scrie pe canalul Telegram Baza.

Rafinăria de petrol din Riazan se află sub controlul lui Rosneft. Majoritatea produselor companiei sunt exportate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG