Linkuri accesibilitate

Atac cu rachete asupra Odesei. 4 morți și zeci de răniți. Castelul Kivalov, incendiat. Sat din Donețk, capturat


Una din consecințele atacului este incendierea „Castelului Kivalov”. Proprietatea de pe litoral este deținută de Academia de Drept din Odesa, dar este și reședința de vară a președintelui academiei ucrainene, Serghei Kivalov, fost deputat ucrainean.
Una din consecințele atacului este incendierea „Castelului Kivalov”. Proprietatea de pe litoral este deținută de Academia de Drept din Odesa, dar este și reședința de vară a președintelui academiei ucrainene, Serghei Kivalov, fost deputat ucrainean.

Un atac rusesc cu rachetă asupra Odesei a ucis patru persoane și a rănit cel puțin 32, potrivit celor mai recente informații oficiale.

Actualizare marți, 30 aprilie, ora 9:00

Guvernatorul regional Oleg Kiper a declarat că, pe lângă cei uciși în atac, un bărbat a murit după ce a suferit un accident vascular cerebral cauzat de șocul atacului.

Kiper a spus că șapte dintre răniți sunt în stare gravă, inclusiv un copil de patru ani. Printre răniți s-au numărat un alt copil și o femeie însărcinată.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat într-o postare pe un canal militar Telegram că lovitura a fost realizată de o rachetă balistică Iskander-M cu un focos cu dispersie. Aceste rachete sunt mai greu de interceptat.

Știrea inițială

Actualizare - Numărul victimelor crește pe măsură ce salvatorii scot mai mulți oameni de sub dărâmături. Unelel publicații ucrainene vorbesc de cel puțin patru persoane ucise și 28 rănite, altele de 32 de răniți, pe lângă clădiri importante și infrastructura locală.

Primarul Odesei, Ghenadii Truhanov, a confirmat imediat după atac numărul victimelor făcut public inițial de presă. „În prezent, numărul morților în urma atacului a crescut la trei. Sincerele mele condoleanțe familiilor victimelor”, a spus Truhanov.

Atacul cu rachete balistice a afectat blocurile de locuințe și infrastructura civilă din oraș.

Autoritățile vor menține probabil măsuri de securitate sporite în zona afectată în următoarele ore.

Transportul terestru a fost întrerupt, ca și afacerile din zonă. De asemenea, au fost afectate utilitățile ca urmare a atacurilor.

Radiodifuzorul public Suspilne a publicat, de asemenea, imagini cu consecințele atacului, inclusiv imagini cu un incendiu la „Castelul lui Kivalov”, sediu al Academiei Juridice din Odesa, de pe strada Novoberehova.

Proprietatea de pe litoral este deținută de Academia de Drept din Odesa ca Palat al Studenților, dar este cunoscut și ca reședință de vară a președintelui academiei ucrainene, Serghei Kivalov, fost deputat ucrainean, scrie The New Voice of Ukraine.

Palatul mai este numit și Casa Harry Potter pentru asemănarea sa cu castelul din seria de literatură fantastică scrisă de J. K. Rowling.

În 2015, a fost ținta activiștilor care au deschis forțat porțile palatului pentru public, pentru a arăta în ce lux trăiește fostul deputat, care avea inclusiv un bust al lui Stalin în interior.

Statutul imobiliar al clădirii este încă neclar.

Tot luni, Rusia a anunțat că a capturat un sat din regiunea de est a Ucrainei Donețk și că avansează spre vest, pe măsură ce forțele ucrainene epuizate și depășite de arme se retrag.

„Unitățile Grupului de Forțe din Centru au eliberat satul [Semenivka] din Donețk”, a declarat ministerul pe Telegram.

Ucraina nu a comentat afirmația, care nu a putut fi verificată în mod independent.

Semenivka este situată aproape de Avdîiivka, care a căzut în mâinile forțelor rusești în februarie.

Comandantul militar superior al Ucrainei, generalul Alexandr Sîrski a avertizat duminică, pe 28 aprilie, că situația din est s-a deteriorat din cauza lipsei munițiilor și că Rusia atacă „de-a lungul întregii linii a frontului”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG