Linkuri accesibilitate

SUA și aliații: Un atac iranian cu rachete asupra Israelului este iminent. Prețul petrolului crește (Bloomberg)


Lansarea unei rachete Imad în timpul testelor într-o locație nedezvăluită din Iran, 11 octombrie 2015
Lansarea unei rachete Imad în timpul testelor într-o locație nedezvăluită din Iran, 11 octombrie 2015

SUA și aliații cred că un atac iranian - sau prin intermediari - cu rachete sau drone asupra Israelului ar fi iminent și că ar putea avea loc chiar în zilele următoare.

SUA și aliații cred că atacurile masive cu rachete sau drone ale Iranului, sau prin intermediarii săi, împotriva țintelor militare și guvernamentale din Israel sunt iminente. Acestea ar marca o extindere semnificativă a conflictului care durează de șase luni, potrivit unor persoane familiare cu serviciile de informații, citate de Bloomberg.

Potențialul atac, cel mai probabil cu rachete de înaltă precizie, ar putea avea loc în zilele următoare, au spus sursele citate sub protecția anonimatului.

Întreaga situație este văzută mai degrabă ca o chestiune de „când”, nu de „dacă”, a spus una dintre surse pe baza evaluărilor făcute de serviciile de informații.

Prețul petrolului a crescut în perspectiva atacului anticipat de SUA asupra Israelului

Petrolul a inversat pierderile anterioare și a crescut rapid după ce s-a raportat că SUA și aliații săi cred că lovituri cu rachete sau drone ale Iranului sau împuterniciților săi împotriva țintelor militare și guvernamentale din Israel sunt iminente, scrie Yahoo Finance care citează Bloomberg Businessweek.

West Texas Intermediate a crescut cu până la 1,2% pentru a tranzacționa peste 86 de dolari pe baril miercuri, înainte de a reduce unele câștiguri. Prețurile au crescut cu aproximativ 19% în 2024, parțial din cauza riscurilor geopolitice din Orientul Mijlociu.

Vestea vine după ce Iranul a declarat că pregătește un răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria.

Comercianții au monitorizat îndeaproape situația, văzând potențiala escaladare ca următorul catalizator al țițeiului.

Anterior, WTI s-a tranzacționat puțin, aproape de 85 de dolari pe baril, pentru că un dolar american mai puternic și creșterea stocurilor americane a adăugat a creat opoziție la recenta creștere a prețului țițeiului.

Creșterea prețului țițeiului din acest an a fost susținută și de reducerile aprovizionării OPEC+.

Investitorii vor obține o imagine mai amplă a perspectivelor pieței atunci când OPEC și Agenția Internațională pentru Energie își vor publica rapoartele lunare în această săptămână.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG