Linkuri accesibilitate

SUA au avertizat Iranul să nu atace trupe americane din Orientul Mijlociu


Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, privește sicriele membrilor Gărzii Revoluționare a Iranului care au fost uciși în atacul aerian recent de la Damasc, în timpul unei ceremonii funerare organizate la Teheran, în 4 aprilie.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, privește sicriele membrilor Gărzii Revoluționare a Iranului care au fost uciși în atacul aerian recent de la Damasc, în timpul unei ceremonii funerare organizate la Teheran, în 4 aprilie.

Statele Unite ale Americii (SUA) au avertizat Iranul să nu atace trupe sau facilități americane din Orientul Mijlociu ca răspuns la atacul recent care ar fi fost lansat de armata israeliană asupra consulatului iranian din Damasc, Siria și să nu folosească acel atac drept pretext.

Un adjunct al șefului de cabinet al președintelui iranian a declarat în 5 aprilie că Iranul a transmis Washingtonului într-un mesaj scris să „stea departe” de Israel sau să riscă să fie „rănit”, transmite site-ul central al Europei Libere.

„În răspuns, [SUA] i-au cerut Iranului să nu vizeze facilități americane”, a scris Mohammad Jamshidi pe platforma de social media X.

Răspunzând la o solicitare pentru un comentariu din partea Radio Free Europe /Radio Liberty, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a contestat afirmația lui Jamshidi.

„Nu am cerut”, a transmis purtătorul de cuvânt, într-un comentariu scris.

„Am răspuns avertizând Iranul să nu îl folosească (atacul asupra consulatului iranian din Damasc, n.r.) ca pretext pentru a ataca personalul și facilitățile americane.”

O clădire despre care Iranul spune că a găzduit secția consulară a ambasadei sale din capitala siriană Damasc a fost distrusă în presupuse lovituri aeriene israeliene în 1 aprilie. Șapte membri ai Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), inclusiv doi generali, au fost uciși.

Israelul, conform politicii sale obișnuite, nu a comentat asupra grevei.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a promis represalii după atac, jurând că Israelul va fi „pedepsit de mâinile oamenilor noștri curajoși”.

Comandantul șef al IRGC, generalul-maior Hossein Salami, a reiterat amenințarea pe 5 aprilie.

SUA, în alertă cu privire la un posibil atac iranian

CBS News a transmis în 5 aprilie că S.U.A. Serviciile de informații au indicat că Teheranul plănuiește un atac mixt cu drone Shahed și rachete de croazieră.

Ținta și momentul nu sunt cunoscute, dar lovirea unei facilități diplomatice israeliene ar fi un răspuns proporțional, se arată în raport.

SUA se află în alertă maximă și se pregătește pentru un posibil atac al Iranului care vizează facilități israeliene sau americane din regiune, ca răspuns la atacul Israelului asupra consulatului Iranului în Siria, a spus un oficial american pentru agenția de presă Reuters, citat de The Guardian.

„Suntem cu siguranță într-o stare de vigilență ridicată”, a spus oficialul, confirmând o relatare a CNN potrivit căreia un atac ar putea avea loc în cursul săptămânii viitoare.

Cel puțin 18 membri iranieni ai IRGC, inclusiv generali cheie, au fost uciși în atacuri presupuse ca fiind israeliene în Siria, de la începutul lunii decembrie.

Iranul a promis că îi va răzbuna, dar nu a făcut-o până acum, în timp ce facțiunea dură a susținătorilor republicii islamice presează pentru represalii.

Analiștii au declarat pentru RFE/RL că este posibil ca Teheranul să fi ajuns într-un punct în care trebuie să ia măsuri, dar orice răspuns ar trebui calibrat pentru a reduce șansele unui conflict direct cu Israelul.

XS
SM
MD
LG