Linkuri accesibilitate

Atac israelian asupra consulatului Iranului din Siria. 7 morți. Printre ei, comandantul Quds


Avioanele de război israeliene au distrus consulatul iranian din Damasc, ucigând șapte persoane, printre care și doi generali, potrivit autorităților de la Teheran. În atac a murit generalul Mohammad Reza Zahedi, care a condus forța de elită Quds în Liban și Siria până în 2016.

De asemenea, atacul i-a ucis pe adjunctul lui Zahedi, generalul Mohammad Hadi Hajriahimi, și alți cinci ofițeri, potrivit Gărzii Revoluționare a Iranului.

Un membru al Hezbollah, Hussein Youssef, a fost, de asemenea, ucis în atac, a declarat un oficial al grupului militant pentru Associated Press. Hezbollah nu a anunțat însă public decesul.

Ambasadorul Iranului, Hossein Akbari, a promis răzbunare „de aceeași magnitudine și duritate” pentru atac.

Observatorii citați de The Associated Press (AP) afirmă că o ripostă a Iranului la atacuri este aproape sigură.

Reprezentanții Israelului au declarat că nu comentează atacul din Siria.

Un atac aerian israelian într-un cartier din Damasc în decembrie a ucis un vechi consilier al Gărzii Revoluționare Iraniene în Siria, Seyed Razi Mousavi.

Urmările unu atac despre care presa iraniană a spus că a fost realizat de Israel asupra unei clădiri din apropierea ambasadei Iranului la Damasc.
Urmările unu atac despre care presa iraniană a spus că a fost realizat de Israel asupra unei clădiri din apropierea ambasadei Iranului la Damasc.

O lovitură similară asupra unei clădiri din Damasc, în ianuarie, a ucis cel puțin cinci consilieri iranieni. Săptămâna trecută, un consilier iranian a fost ucis în atacuri aeriene asupra provinciei siriene Deir el-Zour, în apropiere de granița irakiană.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunțat că o bază navală din sudul Israelului a fost atacată. Atacul ar fi fost „regizat de Iran”, a spus oficialul militar, care a precizat că nu au fost victime, scrie AP.

Marți dimineață, armata israeliană a afirmat că o armă lansată din Siria spre Israel s-a prăbușit înainte de a-și atinge ținta.

Reprezentantul Iranului la ONU a declarat că atacul este „o amenințare semnificativă la adresa păcii și securității regionale”, și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacul.

Știrea inițială

Reporterii de la fața locului din cartierul Mezzeh din capitala Siriei au văzut fum ridicându-se din dărâmăturile unei clădiri care a fost pusă la pământ.

Miniștrii de externe sirian și iranian au fost văzuți ambii la fața locului.

Presa de stat iraniană a declarat că Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al IRGC, se numără printre morți.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus: „Nu comentăm relatările presei străine”.

„Generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al Forței Quds a IRGC, a fost martirizat într-un atac al luptătorilor regimului sionist asupra clădirii consulatului Republicii Islamice Iran din Damasc”, a informat televiziunea de stat iraniană.

Știrea spunea că lovitura israeliană a fost un atac de „asasinare” asupra comandantului Quds, în ceea ce cu siguranță va crește și mai mult tensiunile în regiunea din Orientul Mijlociu.

Forța Quds este brațul străin de elită al IRGC și a fost declarată organizație teroristă străină de Statele Unite.

Televiziunea de stat iraniană a mai spus că mai mulți diplomați iranieni au fost uciși în atac.

Radiodifuzorul saudit Al-Arabiya a transmis că „o personalitate de rang înalt iranian” a fost ținta atacului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că „rachetele israeliene” au distrus o clădire anexă a Ambasadei Iranului la Damasc și că opt persoane au fost ucise.

Ministrul de externe al Siriei, Faisal Mekdad, a denunţat atacul, spunând că nu va afecta legăturile dintre cei doi aliaţi. „Condamnăm ferm acest atac terorist atroce care a vizat clădirea consulatului iranian din Damasc, ucigând un număr de oameni nevinovați”, a spus Mekdad într-o declarație transmisă de Sana, agenția oficială de presă a Siriei.

„Entitatea de ocupație israeliană nu va putea afecta legăturile dintre Iran și Siria”, a adăugat el.

Presa iraniană a mai relatat că loviturile de la Damasc au distrus complet clădirea anexă, dar că ambasadorul a scăpat nevătămat.

„Hossein Akbari, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Damasc, și familia sa nu au fost răniți în atacul israelian”, a declarat agenția de presă Nour.

Mohammad Reza Zahedi
Mohammad Reza Zahedi

De la atacul grupării Hamas din 7 octombrie trecut, susținută de Iran, Israelul a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva miliției Hezbollah din Liban, susținută de Iran, și a IRGC, ambele susținătoare ale guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat: „Rachetele israeliene au distrus clădirea unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc, ucigând șase persoane”.

Agenția de presă siriană Sana a transmis că „sistemele noastre de apărare aeriană s-au confruntat cu ținte inamice în vecinătatea Damascului”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Cu ajutorul Reuters, AFP, The Guardian
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG