Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea focului în Gaza. Israelul anulează vizita la Washington


 Membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de la New York votează o rezoluție care cere încetarea imediată a focului în Gaza.
Membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de la New York votează o rezoluție care cere încetarea imediată a focului în Gaza.

Tensiunile dintre SUA și Israel au ieșit la iveală luni, când Washingtonul s-a poziționat în așa fel încât Consiliul de Securitate al ONU a putut să adopte o rezoluție prin care a cerut încetarea imediată a focului în Gaza.

Paisprezece membri ai Consiliului de securitate al ONU au votat luni pentru rezoluție, în timp ce SUA s-au abținut de la vot, în loc să-și folosească dreptul de veto, așa cum au făcut până acum, scrie The Guardian.

Statele Unite au refuzat să voteze până acum orice rezoluție care cerea încetarea focului în Gaza. Poziția SUA s-a schimbat săptămâna trecută, când au prezentat o rezoluție de încetare a focului legată de eliberarea ostaticilor. Acea rezoluție a căzut la vot, respinsă de Rusia și China.

De astă dată, chiar abținerea SUA a permis trecerea ultimei rezoluții, când ceilalți 14 membri ai consiliului format din 15 au votat pentru.

Decizia SUA de a se abține la vot l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să anuleze călătoria a doi dintre consilierii săi de top, programată să aibă loc luni în SUA, au declarat doi oficiali israelieni, citați de CNN.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu amenințase anterior că va anula vizita delegației sale la Washington dacă SUA nu își vor exercita dreptul de veto.

Consilierul israelian pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și Ron Dermer, membru al cabinetului de război și consilier apropiat al lui Netanyahu, aveau programată o vizită în SUA luni seară, pentru discuții despre ofensiva israeliană și propunerile SUA. Vizita a fost însă anulată după votul de la ONU.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale, John Kirby, a oferit un răspuns mai complet la decizia lui Netanyahu de a anula vizita. El a spus că SUA sunt dezamăgite de decizia de a anula călătoria.

„Suntem foarte dezamăgiți de faptul că nu vor veni la Washington, DC, pentru a ne permite să avem o conversație detaliată cu ei despre alternative viabile la intrarea pe teren în Rafah”, a spus el.

Israelul a fost de acord cu o propunere a SUA cu privire la un acord de schimb de prizonieri palestinieni cu ostatici israelieni, după recenta rundă de discuții de la Doha. Acordul ar putea duce la eliberarea a aproximativ 700 de prizonieri palestinieni, din care 100 ispășesc pedepse pe viață pentru uciderea cetățenilor israelieni, în schimbul eliberării a 40 de ostatici israelieni deținuți de Hamas în Gaza.

Cu toate acestea, Hamas a spus că mai multe probleme rămân nerezolvate dincolo de eliberarea prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene. „Pentru noi, negocierile nu sunt centrate doar pe acordul de schimb de prizonieri”, a transmis Hamas.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a spus că, deși ultima rezoluție include modificări solicitate de SUA, Washingtonul nu a putut vota da, pentru că „nu a fost de acord cu totul” cu conținutul ei.

„O încetare a focului ar fi putut veni cu câteva luni în urmă dacă Hamas ar fi fost dispus să elibereze ostatici”, a spus ambasadorul, cerând statelor membre și UNSC să ceară ca Hamas „să accepte acordul de pe masă”.

„Orice încetare a focului trebuie să vină odată cu eliberarea tuturor ostaticilor”, a adăugat ea.

Rezoluția, prezentată de cei 10 membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate și propusă în cameră de reprezentantul Mozambicului, cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadan, eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor și „nevoia urgentă de a extinde fluxul” de ajutor în Gaza.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că eșecul în punerea în aplicare a rezoluției ar fi „de neiertat”.

„Consiliul de Securitate tocmai a aprobat o rezoluție mult așteptată cu privire la Gaza, cerând o încetare imediată a focului și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor.
Această rezoluție trebuie pusă în aplicare. Eșecul ar fi de neiertat”, a scris Guterres pe X, fosta rețea Twitter.

Rusia a încercat să modifice textul restabilindu-l într-un proiect anterior care includea cuvântul „permanent”, dar oferta a eșuat.

Votul ONU de luni a avut loc pe fondul creșterii tensiunilor din cauza unei operațiuni militare israeliene care se profilează în orașul Rafah, din sudul Gazei. SUA au cerut Israelului să explice cum îi va proteja pe cei 1,4 milioane de palestinieni care caută refugiu acolo înaintea incursiunii așteptate, despre care SUA au spus că „ar fi o greșeală”.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care trebuia să se întâlnească la Washington cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și secretarul de stat american Antony Blinken, a spus că Israelul nu are „niciun drept moral să oprească războiul din Gaza până când nu vom întoarce toți ostaticii la casele lor”.

„Voi clarifica importanța prăbușirii regimului Hamas și a returnării ostaticilor la casele lor. Vom acționa împotriva Hamas peste tot, chiar și în zonele în care nu am fost încă. Vom crea o alternativă la Hamas, astfel încât IDF să-și poată îndeplini misiunea. Nu avem niciun drept moral să oprim războiul din Gaza până când nu vom aduce înapoi toți ostaticii la casele lor. Dacă nu ajungem la o victorie clară și absolută în Gaza, s-ar putea apropia un război în nord”, a declarat el pentru Times of Israel.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG