Bărbații de etnie sârbă, înarmați și cu vehicule blindate, au atacat o patrulă de poliție din satul Banjska din nordul Kosovo, la 55 de kilometri de capitala Priștina, într-o reizbucnire a violențelor din regiune, scrie Reuters.
Atacatorii au ucis un ofițer de poliție, după care s-au baricadat într-o mănăstire din apropierea satului, unde a avut loc un schimb de focuri, iar trei dintre aceștia au fost uciși de forțele de ordine. Trei polițiști au fost răniți.
Premierul kosovar Albin Kurti a declarat că cei aproximativ 30 de bărbați erau „profesioniști și înarmați cu arme grele”.
Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat că poliția a găsit un număr mare de arme, explozibili, uniforme și comunicații radio „suficiente pentru alte sute de atacatori”.
Forțele de ordine din Kosovo au fost mobilizate luni în sat și au făcut percheziții, în căutarea suspecților. Accesul în mica localitate era blocat luni dimineață.
Asediul de la mănăstirea ortodoxă sârbă a durat câteva ore, timp în care călugării și pelerinii au stat ascunși de schimbul de focuri în biserică.
În total, șase oameni au fost arestați la finalul operațiunii de duminică: doi atacatori din mănăstire și patru oameni care ar fi ajutat la atac.
În timpul nopții, câțiva dintre atacatori au părăsit mănăstirea fără să fie clar unde au fugit, a declarat Biserica Ortodoxă Sârbă.
Autoritățile din Kosovo au anunțat duminică seară târziu că au recâștigat controlul asupra zonei din jurul mănăstirii. Luni, au declarat zi de doliu, după moartea ofiţerului de poliţie.
Președintele Serbiei: A fost o rebeliune
Kosovo, o fostă provincie a Serbiei recunoscută la nivel internațional de peste o sută de țări, are o populație de aproximativ 1,8 milioane, iar etnicii albanezi reprezintă majoritatea.
Însă aproximativ 50.000 de sârbi din nord nu au acceptat niciodată declarația de independență din 2008 și consideră în continuare Belgradul drept capitala lor, la mai bine de două decenii de la revolta de gherilă a albanezilor din Kosovo împotriva puterii de la Belgrad.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat duminică seară că acțiunea a fost o rebeliune împotriva lui Albin Kurti, prim-ministrul statului Kosovo, deoarece acesta din urmă a refuzat formarea unei asociații a municipalităților sârbe din nordul țării sale.
„Serbia nu va recunoaște niciodată un Kosovo independent, puteți să ne omorâți pe toți”, a spus Vucici.
Președintele sârb a condamnat uciderea ofițerului de poliție și a îndemnat sârbii din Kosovo la reținere, însă acest lucru nu l-a oprit pe premierul kosovar să-l acuze pe Vucici că finanţează şi trimite bărbaţi înarmaţi în Kosovo. Preşedintele sârb a negat acuzațiile.
Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat duminică seară că a avut o convorbire cu cei doi oficiali și a condamnat „atacul oribil şi laş”.
Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, la aproape zece ani după ce NATO a contribuit la respingerea forţelor sârbe în afara fosteisale provincii, într-un război soldat cu circa 13.000 de morţi, în cea mai mare parte de origine albaneză. România se numără printre statele care nu recunosc această independență.