Linkuri accesibilitate

Atac masiv cu drone asupra Moscovei. Trei morți și 20 răniți. Kievul spune că atacul e „un semnal pentru Putin”


Forțele ucrainene au lansat în noaptea de luni spre marți un atac masiv cu drone asupra capitalei ruse.

Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone care a lovit Moscova și regiunea capitalei Federației Ruse, în cursul nopții de luni spre marți. Cel puțin trei oameni au murit și alți 20 au fost răniți, potrivit ministerului Sănătății de la Moscova, citat de Serviciului Ucrainean al RFE/RL.

Atacul cu drone a provocat pagube și a ucis trei persoane, iar dintre cei 20 de răniți trei sunt copii, a spus Ministerul rus al Sănătății.

Doi muncitori au fost uciși la un depozit, în timp ce o a treia persoană rănită în atac a murit ulterior în spital.

Atacul de amploare al Ucrainei a lovit regiunea Moscovei cu doar câteva ore înainte ca diplomații de la Washington și Kiev să înceapă o reuniune la nivel înalt în Arabia Saudită, pentru a găsi o cale de a pune capăt războiului.

În total, apărarea aeriană a Rusiei a distrus 337 de drone ucrainene peste noapte, a precizat Ministerul Apărării marți dimineață, scrie agenția de presă Reuters. Conform ministerului rus, e vorba despre:

  • 91 deasupra regiunii Moscova,
  • 126 deasupra regiunii Kursk,
  • 38 deasupra regiunii Briansk,
  • 25 deasupra regiunii Belgorod,
  • 22 deasupra regiunii Riazan,
  • 10 deasupra teritoriului regiunii Kaluga,
  • Au fost interceptate drone deasupra regiunilor Lipețk, Orel, Voronej și Nijni Novgorod.


Reprezentanții ministerului mai susțin, într-o postare pe Telegram, că 126 de drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina, în timp ce restul dronelor au fost doborâte peste alte opt regiuni rusești.

Apartamente avariate în Moscova, 11 martie 2025.
Apartamente avariate în Moscova, 11 martie 2025.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a scris pe canalul său de Telegram că forțele de apărare aeriană au distrus peste 60 de drone ucrainene care zburau spre Moscova.

Locuitorii Moscovei și din regiunea învecinată publică fotografii și videoclipuri cu clădirilor rezidențiale lovite de drone, notează RFE/RL.

VIDEO | Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone care a lovit Moscova și regiunea Moscovei în cursul nopții de luni spre marți.
Așteptați
VIDEO | Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone care a lovit Moscova și regiunea Moscovei în cursul nopții de luni spre marți.

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00

Aeroporturile din Moscova, Jukovski și Domodedovo, și-au suspendat zborurile din cauza unui atac cu drone, a anunțat marți dimineață Agenția Federală de Transport Aerian.

Reprezentanții Căii Ferate din Moscova au anunțat că infrastructura feroviară a fost avariată la Gara Domodedovo.

Lângă Moscova, locuitorii regiunii Riazan au relatat despre un atac cu drone asupra unui aerodrom militar.

Guvernatorul regiunii Riazan, Pavel Malkov, a scris pe Telegram că apărarea aeriană „a rezolvat” raidul cu drone, nu au existat victime, iar clădirile rezidențiale și facilitățile de infrastructură socială nu au fost avariate.

Oficialii ucraineni au afirmat marți că atacul său masiv cu drone care a vizat Moscova și regiunea capitalei ruse ar trebui să-l „incite” pe președintele rus Vladimir Putin să accepte un armistițiu aerian, propus de Kiev drept condiție prealabilă pentru eventuale negocieri, scrie AFP.

„Acesta a fost un semnal adresat lui Putin, pentru a-l incita să manifeste interes pentru un armistițiu aerian”, a declarat Andrii Kovalenko, purtător de cuvânt al Centrului guvernamental ucrainean de combatere a dezinformării.

Războiul cu drone

Războiul din Ucraina este primul din epoca modernă în care dronele sunt folosite pe scară largă.

Moscova și Kievul au căutat să cumpere și să dezvolte noi drone, să inoveze în domeniu și să caute noi moduri de a le distruge, de la utilizarea puștilor fermierilor până la sisteme avansate de bruiaj electronic.

Ambele părți au transformat dronele comerciale ieftine în arme mortale, în timp ce își sporesc propria producție.

Soldații din ambele părți au relatat că dronele le provoacă panică și ambele părți au folosit în propaganda lor imagini video macabre cu atacuri fatale cu drone – în filmări sunt înfățișași soldații aruncați în aer sau care fug din vehicule în flăcări.

Președintele rus Vladimir Putin, care a încercat să izoleze Moscova de rigorile războiului, a numit atacurile cu drone ucrainene care vizează infrastructura civilă – cum ar fi centralele nucleare – „terorism” și a promis un răspuns.

Atac rusesc cu drone și rachete

Forțele ruse, la rândul lor, au atacat Ucraina cu o rachetă balistică și cu 126 de drone, incendiind o instalație de depozitare a combustibilului și rănind cel puțin două persoane în diferite părți ale țării, au declarat marți oficiali ucraineni, scrie agenția de presă Reuters.

VIDEO Atac rusesc asupra Odesei a unui depozit de combustibil
Așteptați
VIDEO Atac rusesc asupra Odesei a unui depozit de combustibil

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât racheta balistică Iskander-M și 79 dintre drone, în timp ce alte 35 de drone nu și-au atins țintele, probabil din cauza bruiajului electronic.

Autoritățile militare ucrainene nu au precizat ce s-a întâmplat cu cele 12 drone care nu au fost doborâte.

În regiunea sudică Odesa, atacul rusesc a provocat incendierea unei instalații de depozitare a combustibilului și unei case private.

De asemenea, o persoană a fost rănită și câteva depozite agricole au fost avariate în urma unui atac cu drone asupra regiunii nord-estice Harkov, au declarat guvernatorul Oleh Siniehubov și procurorii locali.

În Sumî, o altă regiune din nord-estul țării, un atac a propvat rănirea unei persoană și avariera a patru clădiri de apartamente cu două etaje, potrivit autorităților locale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG