Linkuri accesibilitate

Rusia spune că nu i-a vizat pe Zelenski și premierul grec în atacul din Odesa. Oficial ucrainean: Explozia a fost la 500 de metri


Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis (stânga), și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe de presă lângă catedrala avariată din Odesa, 6 martie 2024.
Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis (stânga), și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe de presă lângă catedrala avariată din Odesa, 6 martie 2024.

Nu putem exclude că Rusia i-a vizat pe Volodimir Zelenski și pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis în atacul de miercuri din Odesa, a declarat un consilier ucrainean. Pe de altă parte, Moscova a transmis joi că atacul nu a fost unul intenționat.

Nu putem exclude ca un atac cu rachete rusești asupra portului Odesa cu o zi înainte să fi vizat delegațiile președintele Volodimir Zelenski sau a premierului grec Kyriakos Mitsotakis, spune un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt.

Cei doi lideri inspectau coridorul ucrainean de export de cereale din portul de la Marea Neagră când o rachetă a lovit infrastructura portuară.

„A fost într-adevăr la mai puțin de 500 de metri de noi. Ce a fost asta? Nu poți exclude că a fost îndreptată împotriva delegației președintelui meu sau a delegației oaspetelui străin”, a declarat Ihor Jovkva, un consilier diplomatic de rang înalt pentru CNN.

Oficialul ucrainean a declarat că racheta a fost lansată din Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014.

„Racheta a avut nevoie de mai puțin de trei minute pentru a ajunge la țintă, locul unde se află portul Odesa. Dacă am fi avut suficientă apărare aeriană, această rachetă balistică ar fi putut fi interceptată”, a spus el.

Moscova neagă un atac deliberat asupra celor doi lideri

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus joi că atacul nu a fost plănuit asupra coloanei de mașini a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.

„Totul aici este evident pentru toată lumea. Atât faptul că nu a existat niciun atac asupra cortegiului de mașini din Odesa, cât și [mai mult] faptul că, dacă ar fi fost stabilită o țintă, ele (forțele ruse) ar fi lovit-o”, a susținut Medvedev, potrivit agenției rusești de stat TASS.

„Dar este totuși cumva păcat. Este păcat, pentru că (racheta) a fost lansată într-un loc planificat în prealabil”, a adăugat el.

Medvedev, fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012, și-a încheiat postarea pe Telegram cu un proverb latin: „Nu există rău care să nu aibă și ceva bun”.

Cinci persoane au fost ucise în atacul de miercuri al forțelor rusești, a anunțat ulterior armata ucraineană, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a lovit un hangar care adăpostea drone navale ucrainene – cu care Kievul a distrus multe nave rusești în ultima perioadă – și că „obiectivul a fost atins” .

Infrastructura portuară ucraineană de la Marea Neagră a fost o țintă constantă a atacurilor rusești, care s-au intensificat de la jumătatea lunii iulie a anului trecut, când Moscova a renunțat la un acord mediat de ONU care permitea trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene, iar Kievul și-a stabilit propriul coridor de export.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG