Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat Odesa în timp ce președintele ucrainean Zelenski și premierul grec Mitsotakis se aflau în oraș


Premierul grec Kyriakos Mitsotakis (stânga) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe comune în Odesa, Ucraina, 6 martie 2024.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis (stânga) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe comune în Odesa, Ucraina, 6 martie 2024.

Rusia a atacat Odesa în timpul unei întâlniri a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis în orașul-port la Marea Neagră. Cei doi lideri se află în siguranță. Presa ucraineană și cea greacă relatează că atacul ar fi avut loc în apropierea convoiului de mașini.

Mai multe explozii au răsunat miercuri în orașul Odesa, în jurul orei 12:00, în timpul unei vizite a președintelui Volodimir Zelenski și a premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

„Am auzit sunetul sirenelor și exploziile care au avut loc în apropierea noastră. Nu am avut timp să ajungem la un adăpost”, a declarat Mitsotakis, potrivit AFP.

„Este o experiență foarte intensă... Este cu adevărat diferit să citești despre război în ziare și să îl auzi cu propriile urechi, să îl vezi cu ochii tăi”, a adăugat el.

Tocmai de aceea Grecia va continua să fie alături de Ucraina, a adăugat premierul grec.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Ucraina are nevoie de o apărare aeriană mai puternică, potrivit postului de televiziune ucrainean Suspilne.

Cinci oameni uciși în atac

Portalul grec Protothema relatează că atacul ar fi avut loc la câteva sute de metri de convoiul celor doi oficiali. Informația nu a putut fi confirmată în mod independent.

Potrivit unor surse din guvernul grec, citate de presa elenă, nu au fost înregistrate probleme în ceea ce privește securitatea premierului Mitsotakis.

Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitri Pletenciuk, a declarat miercuri după-amiază că cinci persoane au fost ucise în urma atacului cu rachete rusești asupra infrastructurii portuare din Odesa.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat ulterior că forțele rusești „au lansat o lovitură cu rachete de înaltă precizie” asupra unui hangar din zona portului Odesa.

Potrivit Moscovei, forțele ucrainene „făceau pregătiri pentru utilizarea în luptă a unor ambarcațiuni fără pilot”. „Ținta loviturii a fost atinsă. Obiectivul a fost lovit”, se mai spune în comunicat.

În urmă cu patru zile, Odesa a fost ținta unui alt atac extrem de puternic, asupra unui bloc de locuințe, în urma căruia 12 oameni au fost uciși, inclusiv cinci copii - dintre care doi sub vârsta de un an.

În timpul întâlnirii lor de miercuri, Zelensk și Mitsotakis au vizitat locuințele avariate.

Cinci copii, dintre care doi bebeluși, de patru și de șapte luni, au fost uciși în atacul cu drone rusești din Odesa.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG