Linkuri accesibilitate

Asalt rusesc asupra orașului Vuhledar, din sudul Donbasului


Soldat ucrainean de pe linia frontului din Vuhledar.
Soldat ucrainean de pe linia frontului din Vuhledar.

Un nou asalt rusesc a fost înregistrat joi în jurul orașului Vuhledar din sudul Donbasului, asupra căruia a început asaltul la sfârșitul lunii ianuarie, și care demonstrează că forțele Moscovei devin mai capabile înainte de ofensiva preconizată să aibă loc în această primăvară.

Forțele ruse nu au înregistrat încă câștiguri semnificative pe câmpurile deschise ale regiunii, unde ucrainenii rezistă de luni de zile.

Dar asaltul asupra Vuhledar are loc în paralel cu cel care pare fără sfârșit, condus de Grupul Wagner asupra Bahmut, la 70 de mile spre nord-est.

Până acum, opinia convențională a fost că Ucraina deține inițiativa în războiul de aproape un an, după retragerea grăbită și haotică a Rusiei de la Izium, din septembrie trecut și după retragerea mai bine organizată din Herson, la două luni după.

Unii experți susțin, însă, că nu mai este cazul, că Ucraina nu mai are controlul total și că situația se echilibrează periculos în favoarea rușilor.

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat săptămâna aceasta că conflictul s-a transformat într-un „război pozițional” care le-a oferit rușilor „oportunitatea de a recâștiga inițiativa dacă doresc și de a ridica ștacheta pentru viitoarele contraofensive ucrainene, chiar dacă nu o fac”.

În mesajul său nocturn, președintele Volodimir Zelenski a declarat că a existat o creștere a ritmului operațional rusesc în prima linie.

Deși oficialii occidentali nu cred încă că efortul din jurul lui Vuhledar reprezintă începutul unei ofensive de primăvară în „termeni strategici”, speculațiile sunt că, dimpotrivă, pericolul ar fi iminent și că ofensiva de la Vuhlerdat este indiciul care o anunță.

În mod semnificativ, a venit într-un moment în care atacurile aeriene rusești asupra rețelei electrice a Ucrainei au încetinit, ceea ce poate sugera că preluarea comenzii de către generalul Valeri Gerasimov a venit și cu o schimbare de tactică, pentru a se concentra pe o abordare militară mai convențională, mai degrabă, prin atac asupra forțelor armate ucrainene, decât să încerce și să riște să eșueze atacând civili din cer.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG