Linkuri accesibilitate

Atacurile din zona Odesa au lovit un Centru de reabilitare pentru copii al Republicii Moldova


Geolocalizare a unuia dintre atacurile de vineri, 1 iulie 2022, din Sergheevca, regiunea Odesa.
Geolocalizare a unuia dintre atacurile de vineri, 1 iulie 2022, din Sergheevca, regiunea Odesa.

Ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat că Centrul de reabilitare pentru copii pe care Moldova îl are la Serhiivka, în Ucraina, a fost lovit, vineri, în atacul cu rachete rusești din zona Odesa, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

Un colaborator al centrului a murit, iar alți 5 au fost răniți, a scris Nemerenco într-o postare pe Facebook.

„În urma atacului Centrul nu a avut de suferit grav, doar geamurile cazangeriei fiind făcute țăndări”, arată mesajul postat pe Facebook de ministrul Sănătății din Republica Moldova. „Acești oameni pașnici au făcut zilele copiilor Moldovei mai frumoase, s-au ocupat de reabilitarea lor cu mult drag si dăruire și le dorim din suflet recuperare totală.”

Între timp, autoritățile ucrainene din regiunea Odesa au informat că 20 de persoane, printre care și un copil în vârstă de 12 ani, au murit în urma atacului rusesc cu rachete.

Rachetele au lovit, vineri, și un bloc de locuințe din orașul ucrainean Bilhorod-Dnistrovski, la 35 de kilometri de granița cu Republica Moldova. Atacul a provocat un incendiu în clădirea unui magazin alăturat.

Geolocalizare a unuia dintre atacurile de vineri, 1 iulie 2022, din Sergheevca, regiunea Odesa.
Geolocalizare a unuia dintre atacurile de vineri, 1 iulie 2022, din Sergheevca, regiunea Odesa.

În urma retragerii soldaților ruși de pe Insula Șerpilor, Ucraina speră ca numărul atacurilor cu rachetă din regiunea Odesei vor scădea treptat.

„Acum se știe de ce dușmanul (Rusia, n.r.) a luat insula. Au umplut teritoriul cu mijloace de distrugere, trăgând dinspre insulă”, a transmis Andrei Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Poliției de Frontieră al Ucrainei.

Atacul de vineri noapte are loc la doar câteva zile distanță după ce armata rusă a lovit, luni, cu rachete un centru comercial din localitatea Kremenciuk, Ucraina. Rachetele folosite vineri în atacul din regiunea Odesei sunt identice cu cele folosite de soldații ruși în atacul din Kremenciuk.

Ministerul Apărării din Ucraina a identificat modelul rachetelor ca fiind Kh-22 (X-22), produs în anii ’60. Rachetele au fost produse la vremea respectivă pentru ataca nave de luptă mari. Potrivit mai multor experți, rachetele nu au o țintă precisă, conform standardelor actuale referitoare la armele de înaltă precizie.

Ce a rămas în urma atacului rusesc asupra mall-ului din Kremenciug
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

Luptele din apropierea Insulei Șerpilor au continuat inclusiv după ce Moscova a ocupat teritoriul la începutul războiului, în februarie. În luna iunie, marina ucraineană a anunțat scufundarea remorcherului „Vesili Bekh”, trimis să aprovizioneze insula cu soldați și echipament militar.

Potrivit unor imagini surprinse din satelit, rușii au desfășurat în ultimele luni pe insulă rachete sol-aer, dar și sisteme antiaeriene, militarizând peticul de pământ cu o suprafață de aproximativ 0,17 kilometri pătrați din largul Mării Negre.

În ultimele zile, armata ucraineană și-a înăsprit atacurile asupra Insulei Șerpilor, motiv pentru care joi, Kremlinul a transmis că își va retrage „de bună voie” militarii staționați pe insulă, situată la 45 de kilometri de țărmul României.

XS
SM
MD
LG